NASA geeft beelden vrij van landing Marsverkenner

Ruimtemissie De onbemande verkenner Perseverance landde donderdag op Mars. Nu heeft de NASA daar videobeelden en geluidsopnames van vrijgegeven.
Beelden van de verkenner op Mars.
Beelden van de verkenner op Mars. Foto NASA/AFP

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft maandag videobeelden vrijgegeven van de landing van het karretje op Mars afgelopen donderdag. De verkenner, genaamd Perseverance (Volharding), streek donderdag neer op de rode planeet. De robotverkenners moet tijdens de missie missie gesteente verzamelen, dat terug op aarde kan worden onderzocht.

Lees meer over de missie naar Mars

Op de beelden is te zien hoe de parachute opengaat op het moment dat de Marsrobot met ongeveer zestienhonderd kilometer per uur op de rode planeet afstuift. Na het hitteschild te hebben afgestoten, maakt het voertuig uiteindelijk een zachte landing in een stofwolk op de krater Jezero, het onderzoeksgebied van de Perseverance. Die was van dichtbij te volgen dankzij camera’s op de rover. Vervolgens wordt ingezoomd op het stenige oppervlak van de planeet.

Eenmaal geland heeft de robot ook de allereerste geluidsopname ooit gemaakt op Mars. Ook deze is maandag vrijgegeven. „Nu je Mars hebt gezien, luister ernaar”, aldus de NASA over het subtiele geluid van een windstoot. De geplande terugkomst van de monsters die de Perseverance verzamelt is op z’n vroegst in 2031.

Correctie (23 februari 2021): in een eerdere versie van het bericht stond dat de Perseverance naar verwachting in 2031 zal terugkeren naar de aarde. Dit klopt niet. De Perseverance keert niet terug maar de gesteentemonsters die de verkenner heeft verzameld wel. Dit is inmiddels aangepast.