Mogelijke versoepelingen leveren gemengde reacties op bij de branches

Sectoren als de winkel- en horecabranche, de kappers en het onderwijs reageren gemengd op het uitgelekte nieuws dat het demissionaire kabinet van plan is bepaalde coronamaatregelen te versoepelen. Zo zouden middelbare scholen per 2 maart weer een gedeelte van de week fysiek onderwijs mogen geven en zouden kappers onder voorwaarden klanten mogen ontvangen. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en coronaminister Hugo de Jonge (CDA) geven dinsdag een persconferentie over de eventuele versoepelingen.

Kappers zijn blij dat ze mogelijk weer aan de slag kunnen, zegt een woordvoerder van kappersbranchevereniging ANKO maandag tegen persbureau ANP. „Deze ontwikkeling past bij ons verhaal. We roepen al weken dat we veilig open kunnen.” Een bezoek aan de kapper zou in maart overigens alleen op afspraak mogen en met een gezondheidscheck vooraf.

Ook de Algemene Algemene Onderwijsbond (AOb) reageert verheugd op de uitgelekte plannen. Dat het kabinet een begin wil maken met het heropenen van de middelbare scholen „biedt perspectief voor leerlingen”, zegt een woordvoerder tegen ANP. Leerlingen zouden een dag of een gedeelte per week weer fysiek naar school mogen. GroenLinks-leider Jesse Klaver zei zondagavond bij NOS op 3 te hopen dat de mogelijke versoepelingen tevens zullen gelden voor studenten aan de hogescholen, universiteiten en het mbo.

Winkeliers en horeca
Minder positief zijn winkeliers en de horeca. Het demissionaire kabinet zou het vanaf maart mogelijk maken om te winkelen op afspraak. Maar directeur Udo Delfgou van Winkelbrancheorganisatie INretail zei zondagavond in het programma Met het Oog op Morgen dat winkels weer „prima” volledig open kunnen. Hij wees erop dat winkels in Frankrijk en België ook gewoon open zijn.

„Het kabinet heeft duidelijk alle hoop opgegeven”, reageert Dirk Beljaarts, voorman van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), op het nieuws dat het demissionaire kabinet de evenementenbranche eerder wil openen dan de horeca. Per april zouden mensen met een negatieve coronatest toegang krijgen tot evenementen. Tegen De Telegraaf spreekt Beljaarts over „een totaal gebrek aan empathie” tegenover de horeca. Het huidige maatregelenpakket geldt tot 2 maart.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: AstraZeneca levert de komende twee weken ruim 200.000 minder vaccins