Multinationals en winkels dicht uit protest tegen militaire coup Myanmar

Staatsgreep Opnieuw waren er dit weekend tienduizenden betogers in Myanmar op de been. De politie in Myanmar heeft twee demonstranten dood geschoten.
Betogers in Myanmar proberen het treinverkeer uit protest te ontregelen.
Betogers in Myanmar proberen het treinverkeer uit protest te ontregelen. Foto Aung-Shine/AP Photo

In Myanmar zijn maandag opnieuw tienduizenden betogers de straat op gegaan om te protesteren tegen de coup die begin deze maand werd gepleegd door het leger. Persbureau Reuters meldt dat bedrijven uit protest staken en hun deuren gesloten houden. Naast lokale winkels doen ook multinationals als KFC en maaltijdbezorgdiensten mee aan de stakingsacties. De betogers willen dat het leger de civiele regeringsleider en winnaar van de verkiezingen Aung San Suu Kyi vrijlaat. Twee mensen kwamen bij de demonstraties om het leven.

De politieke tak van het leger weigert zich neer te leggen bij de verkiezingszege van Suu Kyi en wil nieuwe verkiezingen houden. De militaire machtshebbers hebben in verschillende steden geweld gebruikt om de protestacties te beteugelen. Dit weekend waarschuwde het leger voor een verdere escalatie. „Demonstranten zijn mensen nu aan het ophitsen, vooral emotionele tieners en jongeren, om een pad van confrontatie te volgen dat levens zal kosten”, verklaarde het leger via staatsomroep MRTV. Facebook heeft die verklaring verwijderd, omdat het leger opriep tot geweld.

Ondanks de dreigende woorden van het leger gingen in onder meer Mandalay, Yangon, Naypyidaw, Myitkyina en Dawei betogers de straat op. In Mandalay schoot de politie op demonstranten, daarbij kwamen twee mensen om het leven. De aanhoudende protesten hadden voor zover bekend tot nu toe één betoger het leven gekost. Vrijdag overleed een vrouw van 20 die door een kogel was getroffen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zal volgens Britse media Myanmar fel bekritiseren vanwege het geweld tegen demonstranten. Daarnaast gaat Raab in een toespraak bij de VN-Mensenrechtenraad oproepen tot vrijlating van Suu Kyi. Ook de Verenigde Staten, Duitsland, Japan en Singapore hebben het geweld veroordeeld.