Laatste nieuws coronacrisis

Onrust bij Herstel NL, Baarsma en Teulings vertrekken

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Onrust bij Herstel NL, Baarsma en Teulings vertrekken

Het campagneteam van Herstel NL, dat pleit voor de heropening van de samenleving, is maandag twee leden armer. De economen Barbara Baarsma en Coen Teulings hebben laten weten de club te verlaten. In identieke bewoording plaatsten zij maandagavond een summier bericht op LinkedIn: „Ik was bij de start als meedenker betrokken bij herstel-nl. Mijn rol was argumenten op basis van feiten en onderzoek in te brengen voor goed beleid. Die rol blijf ik vervullen, maar niet langer bij herstel-nl.” „Vanaf 23 februari”, dinsdag, zijn ze niet meer bij het initiatief betrokken, schrijven ze.

Het is niet duidelijk welke ontwikkelingen hebben geleid tot het vertrek van Baarsma en Teulings. Robin Fransman, de oprichter van het initiatief, liet eerder op maandag via Twitter weten dat de mensen achter Herstel NL een overleg zouden voeren. Dit omdat zij in beraad moesten over een „verzoek” dat de organisatie had bereikt via „kringen rond het kabinet”: aan Herstel NL zou zijn gevraagd „de campagne tijdelijk te staken tot na de verkiezingen”. Of dat verzoek inderdaad gedaan is en in hoeverre serieus is overwogen de omstreden publiciteitscampagne te stoppen, bleef maandagavond onduidelijk.

Herstel NL begon vorige week een grootschalige campagne met billboards met de tekst ‘Er is een plan waarmee Nederland open kan’. Via crowdfunding haalde de groep prominente opiniemakers, artsen en economen 100.000 euro op, aldus de club. De lockdown levert „excessieve schade” op. „Honderd procent veiligheid kunnen ook wij niet beloven, maar de lockdown is nu al te lang zeer onveilig voor grote groepen mensen”, zo wordt oprichter Robin Fransman geciteerd in een artikel in NRC.

Lees ook: Het huidige coronabeleid is volgens Herstel NL failliet

Reclameborden op de Turfmarkt in Den Haag van het initiatief Herstel NL. Foto Frank de Roo

Burgemeesters: ‘Versoepelen voor buitenactiviteiten is logischer’

De verzamelde burgemeesters zien het liefst dat versoepelingen van de coronamaatregelen voornamelijk worden toegepast voor buitenactiviteiten. Dat is volgens hen logischer dan voor dingen die binnen plaatsvinden. Dat advies is maandagavond door de functionarissen gegeven tijdens het Veiligheidsberaad met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA). Dinsdag beslist het demissionair kabinet over het eventueel terugdraaien van de maatregelen.

„Buiten is meer coronaproof”, legt beraadvoorzitter en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls het standpunt uit. Volgens hem snakken mensen „ernaar om naar buiten te gaan. Dat gaat gebeuren. Neem dan ook de juiste maatregelen.”

Bruls spreekt van een lastig dilemma. „Er is met de dreiging van de mutaties weinig ruimte voor versoepeling. Het virus lijkt weer te kunnen oplaaien”, terwijl daar „maatschappelijk wel heel veel behoefte aan is. Als burgemeesters horen we dat dagelijks.”

78.000 bedrijven deden een aanvraag in de derde NOW-ronde

Bij de derde ronde van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW3) is in totaal bijna 2,8 miljard euro uitgekeerd aan ruim 78.000 bedrijven, zo blijkt maandag uit de gegevens van uitkeringsinstantie UWV. Met de steunmaatregel kunnen bedrijven die minimaal 20 procent van hun omzet mislopen door de coronacrisis, een voorschot krijgen tot maximaal 80 procent van de loonkosten.

De derde aanvraag van het steunfonds liep over de periode oktober tot en met december 2020. In deze derde ronde vroegen meer bedrijven steun aan, maar het totaal uitgekeerde bedrag was lager.

Lees meer over de loonskostensubsidie: 2,8 miljard euro voor bedrijven bij derde ronde NOW-steun

Singapore experimenteert met quarantainehotel, vaccinaties in Gaza begonnen

Een greep uit de ontwikkelingen rond het coronavirus uit het buitenland:

 • In Singapore worden testen gedaan met een hotel dat is omgebouwd om buitenlandse zakenmensen te kunnen laten afspreken met Singaporees bezoek, zonder dat zij hun quarantaine hoeven te verbreken. Dat meldt persbureau Reuters. Het hotel heeft onder meer vergaderzalen die in tweeën zijn gesplitst met doorzichtige schermen. Hotelgasten en andere bezoekers kunnen daar met elkaar communiceren via een speaker. Documenten kunnen worden overhandigd via een UV-licht dat het papier ontsmet. Het hotel, dat vlakbij het vliegveld van de stadstaat ligt, gaat naar verwachting volgende maand open.
 • In het dichtbevolkte Gaza is het vaccineren tegen het coronavirus begonnen, zo melden internationale persbureaus maandag. Zondag werd een beperkte lading van 22.000 vaccins van het Russische Spoetnik V geleverd; een donatie van de Verenigde Arabische Emiraten. Deze eerste doses gaan naar zorgpersoneel. De Gazastrook wordt bewoond door ongeveer twee miljoen mensen en wordt beheerst door het militante Hamas.
 • Het Witte Huis organiseert maandagavond een ceremonie met een minuut stilte om stil te staan bij de 500.000ste geregistreerde coronadode in het land. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse regering zondag tegen Amerikaanse media gezegd. President Joe Biden en vicepresident Kamala Harris zullen aanwezig zijn, evenals hun partners. Ook heeft Biden opgedragen om alle vlaggen op overheidsterrein halfstok te laten hangen voor een periode van vijf dagen.

Eerste ggz-cliënten en medewerkers gevaccineerd

Maandag zijn de eerste cliënten en medewerkers van instellingen in de geestelijke gezondheidszorg gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de eerste vaccinatieronde krijgen ongeveer achtduizend ggz-cliënten en medewerkers het AstraZeneca-vaccin.

In totaal komen grofweg 22.000 mensen, die zijn opgenomen of wonen in een psychiatrische instelling of tbs-kliniek, in aanmerking voor een inenting tegen Covid-19. Voorafgaand aan de vaccinatie wordt de cliënt of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger expliciet om toestemming gevraagd.

Bekijk ook de tracker: Hoeveel mensen zijn inmiddels gevaccineerd in Nederland?

Ondertussen bevindt Nederland zich wat betreft de vaccinatiesnelheid Europees gezien in de middenmoot. Zondagavond is in Nederland de miljoenste prik tegen Covid-19 gezet, meldde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) op Twitter. Hij bedankte „al die mensen in de frontlinie die dag in dag uit keihard werken om ons te beschermen.”

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Vandaag de #miljoensteprik dankzij al die mensen die in de frontlinie dag in dag uit keihard werken om ons te beschermen. In de priklocatie @GGD_RR stroopten Kolijn, Hetty, Estelle en Silas ook vandaag weer de mouwen op. Dank voor jullie tomeloze inzet op onze weg uit de crisis! https://t.co/p4IVBE4AuJ

Koninklijke Horeca Nederland stapt naar rechter om heropening

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) stapt naar de rechter, om via de juridische weg af te dwingen dat horecagelegenheden weer open kunnen. Dat heeft de branchevereniging maandag bekendgemaakt via een persbericht en op sociale media. Volgens de organisatie heerst bij veel horecaondernemers een „gevoel van onrecht”.

De getroffen steunmaatregelen voor ondernemers zijn niet toereikend, en „de verplichte horecasluiting drukt disproportioneel op de branche. Keer op keer blijft perspectief uit”, schrijft de organisatie. Daar komt bij dat het kabinet wat de belangenbehartiger betreft niet goed uitlegt waarom de horeca gesloten moeten blijven, terwijl het aantal besmettingen dat tot die gelegenheden te herleiden is, „relatief heel laag” is. De ondernemers vinden dus dat zij vanaf 2 maart de deuren weer moeten kunnen openen: voor hun eigen inkomsten, maar ook vanwege de „belangrijke sociaal-maatschappelijke rol”.

In de ingediende dagvaarding zet KNH in op twee eisen: de brancheorganisatie wil een schadevergoeding voor de leden en spoedvoorzieningen om ervoor te zorgen dat de branche zo snel mogelijk open kan. Daarbij wordt ook inzage gevraagd in de wetenschappelijke rapporten en adviezen waarop de overheid het coronabeleid en sluiting heeft gebaseerd.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen laat in het persbericht weten: „We zijn diep teleurgesteld in dit kabinet. Er wordt maar halsstarrig vastgehouden aan de epidemiologische situatie, terwijl medische parameters waarop beslissingen worden gebaseerd regelmatig wisselen. Ondertussen gaat de horeca naar de klote.” Genoeg is genoeg, stelt de brancheorganisatie.

Een lege bar in Proeflokaal De Boom in Alkmaar. Tijdens de harde lockdown moeten horecagelegenheden hun deuren gesloten houden. Foto Koen van Weel/ANP

Boris Johnson presenteert coronaroutekaart voor Engeland, scholen 8 maart open

De Britse premier Boris Johnson hoopt dat de bevolking van Engeland tegen eind juni weer „bijna normaal” kan leven. Zijn strategie voor het afbouwen van de coronamaatregelen, die hij maandag heeft voorgelegd aan het kabinet, begint met de heropening van de scholen op 8 maart.

Vanaf 29 maart zijn sporten als tennis en basketbal weer toegestaan en mogen buitenbijeenkomsten plaatsvinden, mits beperkt tot zes personen of twee verschillende huishoudens. Twee weken later, op 12 april, zijn klanten weer welkom in niet-essentiële winkels, bij kappers, op terrassen en in musea. Bioscopen, hotels, stadions (maximaal 10.000 personen), hotels en restaurants mogen op 17 mei heropenen. Vanaf die dag mogen ook leden van verschillende huishoudens weer in één huis samenkomen. De oproep tot thuiswerken geldt nog tot 21 juni. Al deze versoepelingen zijn afhankelijk van het aantal coronabesmettingen.

Our decisions will be made on the latest data at every step, and we will be cautious about this approach so that we do not undo the progress we have achieved so far and the sacrifices each and every one of you has made to keep yourself and others safe.

— Boris Johnson (@BorisJohnson) February 22, 2021

„We kunnen niet voor onbepaalde tijd de beperkingen volhouden die onze economie en onze mentale en fysieke welzijn aantasten”, lichtte Johnson maandag zijn plannen toe aan het Britse parlement, dat verantwoordelijk is voor alle wetgeving in Engeland. „Daarom is het essentieel dat deze routekaart voorzichtig maar ook onomkeerbaar is.”

De regeringen in Schotland, Wales en Noord-Ierland zullen hun eigen plannen voor heropening opstellen. Het Verenigd Koninkrijk, waarvan Engeland deel uitmaakt, is van alle Europese landen het zwaarst getroffen door het coronavirus; er vielen tot nu toe meer dan 120.000 doden.

22 ouderen overleden na corona-uitbraak in Amersfoorts verpleeghuis

In het St Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort zijn 22 bewoners overleden sinds daar precies een week geleden een uitbraak van het coronavirus werd ontdekt. Bestuurslid Evelien Bongers zegt tegen RTV Utrecht niet met zekerheid te kunnen vaststellen dat deze mensen ook daadwerkelijk zijn gestorven aan de gevolgen van Covid-19. Het gaat volgens haar om „een zeer kwetsbare doelgroep met veel onderliggend lijden.” Wel ziet ze een „hoger aantal overlijdens dan gebruikelijk”.

Het gaat om een verpleeghuis voor dementerende ouderen. Vorige week testten 70 van de 106 bewoners positief op het coronavirus, waarop de bezoekregeling direct werd aangescherpt. Het bestuur noemde de uitbraak „wrang” omdat alle bewoners eind januari hun eerste vaccinatie hebben ontvangen. Volgens bestuurslid Bongers is het aantal actieve besmettingen inmiddels teruggelopen naar 37.

Schots onderzoek: stuk minder risico op ziekenhuisopname na vaccinatie

Vaccinatie tegen Covid-19 lijkt het risico op ziekenhuisopnames aanzienlijk te verminderen. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek onder leiding van de University van Edinburgh. De data suggereren dat beide vaccins die in het Verenigd Koninkrijk worden toegediend, die van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca, „zeer effectief” zijn bij het voorkomen van ernstige infecties.

Uit de resultaten van de studie, waarin de data van alle 5,4 miljoen Schotten zijn meegenomen, blijkt volgens de onderzoekers dat de vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca het risico op ziekenhuisopname met respectievelijk 85 en 94 procent verminderden vier weken na de eerste prik. „Deze resultaten zijn zeer bemoedigend en geven ons goede redenen om optimistisch te zijn voor de toekomst”, aldus Aziz Sheikh, die het onderzoek mede leidde.

De gegevens werden verzameld tussen 8 december en 15 februari. In die periode werden 1,14 miljoen vaccins toegediend en heeft 21 procent van de Schotse bevolking een eerste dosis gekregen. De resultaten moeten nog door onafhankelijke wetenschappers worden beoordeeld.

De directeur van de British Society for Immunology Arne Akbar, die niet betrokken was bij het onderzoek, noemt de resultaten tegen Science „extreem veelbelovend”. „Het primaire doel van alle vaccinatiecampagnes is te voorkomen dat mensen ernstig ziek worden en het redden van levens.” Hij benadrukt wel dat er nog steeds twee doses van het vaccin nodig zijn voor „de hoogste en langdurigste bescherming tegen ziek worden door Covid-19”.

Kuipers: Niet te snel versoepelen van coronamaatregelen

Wees voorzichtig met het te snel versoepelen van de coronamaatregelen om te voorkomen dat het aantal besmettingen weer snel stijgt. Daarvoor waarschuwt de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers maandag.

Hij stelt dat de Britse variant zich minder snel verspreidt dan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) in januari had verwacht. Zo is het reproductiegetal, de R-waarde, van zowel de ‘oorspronkelijke’ als de Britse variant de afgelopen weken gedaald. Het R-getal is nu respectievelijk 0,89 (in januari 0,86) en 1,13 (in januari 1,3). „Daarmee duurt het langer voordat je een verdere stijging krijgt van het aantal besmette personen. Dat stemt aanzienlijk gunstiger dan paar weken geleden”, aldus Kuipers.

Toch bieden de gunstiger R-getallen volgens de LNAZ-voorzitter „nog steeds niet alle ruimte om te versoepelen”. Als de scholen en winkels weer opengaan én de avondklok wordt geschrapt, kan het aantal coronabesmettingen weer „flink” gaan oplopen en gaat de R-waarde weer stijgen. „Tot het voorjaar moeten we niet al te snel versoepelen. Als het blijvend warmer weer is, zal de overdracht van het virus minder snel gaan.” Ook zijn over een paar maanden „beduidend meer mensen” gevaccineerd, aldus Kuipers.

Een coronapatiënt op de Covid-afdeling in het HMC Westeinde. Bijna een jaar na het begin van de coronacrisis is de zorg in het ziekenhuis nog niet terug naar normaal. Foto Koen van Weel/ANP

RIVM: afgelopen etmaal 4.217 nieuwe besmettingen

De afgelopen 24 uur zijn 4.217 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Volgens de cijfers van het RIVM zijn tussen zondag en maandag 32 coronapatiënten overleden. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat deze personen ook daadwerkelijk in de afgelopen uren zijn gestorven. De sterfgevallen worden soms met enige vertraging doorgegeven aan het instituut.

VNC: Easyjet wil bemanning verplichten tot coronatest

EasyJet zou de bemanning willen verplichten een coronatest te ondergaan. Dat zegt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC), die daarover gesprekken voert met de luchtvaartmaatschappij. De belangenbehartiger voor cabinepersoneel is het „pertinent oneens” met onder meer de juridische onderbouwing voor een verplichting. „Vrijwilligheid moet te allen tijde de basis zijn van het testbeleid voor crew.” EasyJet ontkent de verplichting.

De vakbond heeft maandag „formeel protest” aangetekend bij de luchtvaartmaatschappij en zet verdere juridische stappen als EasyJet de verplichting doorzet. VNC verwijst naar het beleid van KLM, waar het testen van personeel plaatsvindt via „omgekeerde vrijwilligheid”. Dat wil zeggen dat iedere medewerker in principe akkoord is met een coronatest, mits diegene hiertegen actief bezwaar maakt.

Volgens de vakbond stond EasyJet aanvankelijk „welwillend” tegenover die werkwijze, maar stelt de maatschappij nu dat die „administratief onuitvoerbaar is”. VNC bestrijdt die beredenering en stelt dat het „veel grotere KLM” er ook in slaagt.

„Voor de duidelijkheid: we hebben het testen niet verplicht gesteld”, reageert EasyJet per mail. Verder stelt de luchtvaartmaatschappij dat personeel aan boord blijft van het vliegtuig en daarom überhaupt niet getest hoeft te worden. „Mocht het in een uitzonderlijk geval toch zo zijn dat een bemanningslid het toestel moet verlaten, geven we hen gedetailleerde informatie en eenvoudige, vrijwillige toegang tot een mogelijkheid voor een sneltest.”

LCPS: 32 nieuwe coronapatiënten opgenomen

Maandag zijn 32 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen. In totaal liggen daardoor 1.908 mensen met corona in het ziekenhuis. Van hen zijn 561 patiënten op de intensive care opgenomen (27 meer dan zondag). Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Centrum voor Patiënten Spreiding (LCPS). Er moesten 37 patiënten opgenomen worden op de IC, het hoogste aantal in weken.

Zondag lagen er 1.849 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, van wie 543 op de ic-afdelingen. In totaal namen de ziekenhuizen toen 156 nieuwe coronapatiënten op.

Minister Ollongren vanwege ziekte niet aanwezig bij Veiligheidsberaad

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) is ziek en zal vanmiddag daarom niet bij het Veiligheidsberaad aanschuiven. Ollongren is negatief getest op het coronavirus, zo bevestigt een woordvoerder van de minister maandag. Ollongren zou met de 25 burgemeesters en voorzitters van de veiligheidsregio’s bespreken hoe de Tweede Kamerverkiezingen in maart veilig georganiseerd kunnen worden. Dat gesprek wordt uitgesteld tot volgende week.

De burgemeesters hadden voor hun vergadering in Utrecht een half uur extra uitgetrokken voor het overleg met de minister. Die tijd zal nu benut worden om onder meer over veranderingen in de coronamaatregelen te spreken. Vermoedelijk maakt het kabinet dinsdag bekend dat de avondklok verlengd wordt en de middelbare scholen (deels) open gaan.

Na afloop van het overleg geven voorzitter van het Veiligheidsberaad en tevens burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls (CDA) en minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) een toelichting op wat besproken is. Het Veiligheidsberaad adviseert het kabinet onder meer over de coronamaatregelen. Grapperhaus schuift vaker aan bij de vergadering.

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren eerder deze maand op het Binnenhof. Foto Koen van Weel/ANP

Scholen Noordrijn-Westfalen weer open, Bonaire start met vaccineren

 • Een deel van de basis- en middelbare scholen en kinderdagverblijven in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is sinds maandagochtend weer gedeeltelijk open voor fysiek onderwijs. Duitse media melden dat meer dan 800.000 leerlingen na zes weken afstandsonderwijs weer in de klas mogen zitten. Wel wordt het aantal leerlingen per klas gehalveerd en moeten leerlingen een mondkapje dragen. De versoepelingen gelden overigens voorlopig alleen voor onder meer de eindexamenklassen en de basisschoolgroepen 1 tot en met 4, waarvan de leerlingen zes tot tien jaar oud zijn.
 • Op Bonaire, Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius en Curaçao worden deze week de eerste prikken met een coronavaccin gezet. Op Bonaire, Sint Maarten en Curaçao komen allereerst zorgmedewerkers en 60-plussers in aanmerking voor het BioNTech/Pfizer-vaccin. Op Saba en Sint Eustatius wordt het Moderna-vaccin in één keer aangeboden aan alle volwassenen. Aruba begon vorige week al met vaccineren.
 • In de Zuid-Franse stad Nice en omgeving geldt de komende twee weekenden een lockdown. Het betreft alle gemeenten aan de kuststrook tussen Menton en Theoule. Volgens de lokale autoriteiten van het departement Alpes-Maritimes is de situatie wat betreft de coronapandemie „sterk verslechterd”; het gebied kampt met de hoogste besmettingscijfers van het land. Franse media melden dat uitstapjes van een uur zijn toegestaan, bijvoorbeeld voor sport, in een straal van 5 kilometer van iemands huis. De lockdown geldt van vrijdag zes uur ’s avonds tot maandag zes uur ’s ochtends.
 • Politie deelde afgelopen week 6.436 avondklokboetes uit, minder dan week eerder

  De politie heeft de afgelopen week 6.436 boetes uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok, zo heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. Dat zijn er minder dan in de weken ervoor toen er rond de zevenduizend bonnen werden geschreven.

  De politie beëindigde 96 illegale feestjes. Ook werden 285 boetes uitgedeeld voor het verbod op groepsvorming en kregen 383 mensen een waarschuwing omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden, zoals het houden van afstand.

  De avondklok geldt tussen 21.00 uur en 04.30 en is sinds 29 januari van kracht. Gisteren werd bekend dat het kabinet van plan is met ten minste drie weken, tot eind maart, te verlengen. Of de maatregel inderdaad van kracht zal blijven, maakt het kabinet vermoedelijk dinsdag in een persconferentie bekend.

  Mogelijke versoepelingen leveren gemengde reacties op bij de branches

  Sectoren als de winkel- en horecabranche, de kappers en het onderwijs reageren gemengd op het uitgelekte nieuws dat het demissionaire kabinet van plan is bepaalde coronamaatregelen te versoepelen. Zo zouden middelbare scholen per 2 maart weer een gedeelte van de week fysiek onderwijs mogen geven en zouden kappers onder voorwaarden klanten mogen ontvangen. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en coronaminister Hugo de Jonge (CDA) geven dinsdag een persconferentie over de eventuele versoepelingen.

  Kappers zijn blij dat ze mogelijk weer aan de slag kunnen, zegt een woordvoerder van kappersbranchevereniging ANKO maandag tegen persbureau ANP. „Deze ontwikkeling past bij ons verhaal. We roepen al weken dat we veilig open kunnen.” Een bezoek aan de kapper zou in maart overigens alleen op afspraak mogen en met een gezondheidscheck vooraf.

  Ook de Algemene Algemene Onderwijsbond (AOb) reageert verheugd op de uitgelekte plannen. Dat het kabinet een begin wil maken met het heropenen van de middelbare scholen „biedt perspectief voor leerlingen”, zegt een woordvoerder tegen ANP. Leerlingen zouden een dag of een gedeelte per week weer fysiek naar school mogen. GroenLinks-leider Jesse Klaver zei zondagavond bij NOS op 3 te hopen dat de mogelijke versoepelingen tevens zullen gelden voor studenten aan de hogescholen, universiteiten en het mbo.

  Winkeliers en horeca
  Minder positief zijn winkeliers en de horeca. Het demissionaire kabinet zou het vanaf maart mogelijk maken om te winkelen op afspraak. Maar directeur Udo Delfgou van Winkelbrancheorganisatie INretail zei zondagavond in het programma Met het Oog op Morgen dat winkels weer „prima” volledig open kunnen. Hij wees erop dat winkels in Frankrijk en België ook gewoon open zijn.

  „Het kabinet heeft duidelijk alle hoop opgegeven”, reageert Dirk Beljaarts, voorman van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), op het nieuws dat het demissionaire kabinet de evenementenbranche eerder wil openen dan de horeca. Per april zouden mensen met een negatieve coronatest toegang krijgen tot evenementen. Tegen De Telegraaf spreekt Beljaarts over „een totaal gebrek aan empathie” tegenover de horeca. Het huidige maatregelenpakket geldt tot 2 maart.

  Ruim 50 besmettingen bij corona-uitbraak UMC Groningen

  Ruim vijftig patiënten en medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn inmiddels besmet geraakt met het coronavirus. Ook is één van de besmette patiënten afgelopen weekend overleden aan Covid-19, zo laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten. Het ziekenhuis constateerde vorige week dat het virus was uitgebroken op de long- en hartafdeling. Inmiddels zijn 24 patiënten en 28 medewerkers van de afdeling positief getest op het coronavirus.

  De overleden patiënt in kwestie was opgenomen op de intensive care. De patiënten en medewerkers die momenteel besmet zijn met het virus, hebben volgens de woordvoerder geen ernstige klachten; geen van hen ligt momenteel op de IC. „Iedereen doet er echt alles aan om besmettingen te voorkomen, zeker op de werkvloer, en toch gebeurt het”, aldus bestuursvoorzitter van het UMCG Ate van der Zee. „Dat dit nu heeft geleid tot een uitbraak met meerdere besmettingen en het overlijden van een van de patiënten, doet ontzettend veel pijn en verdriet.”

  Alle positief geteste patiënten en medewerkers zijn in quarantaine gegaan. Door de uitbraak kon afgelopen week alleen de urgente zorg op de betreffende afdeling doorgaan. De afdeling is het afgelopen weekend gereinigd, waardoor ook reguliere zorg maandag weer verder kan gaan, aldus het UMCG.

  De hoofdingang van het UMC Groningen. Foto Tobias Kleuver/ANP

  Rugbycompetitie in april hervat met zes van de zestien teams

  In april wordt de hoogste rugbycompetitie van Nederland weer hervat, al zullen niet alle ploegen daaraan meedoen. Van de zestien herenteams in de competitie hebben er tien aangegeven niet in actie te willen komen, omdat ze het nog te vroeg vinden of niet kunnen spelen onder de gestelde voorwaarden, zo meldt de rugbybond. Mogelijk stromen de teams later in. De damesteams hebben ook aangegeven nog te willen wachten.

  De rugbyteams moeten zich houden aan de coronarichtlijnen van het RIVM. Zo moeten de de teams hun spelers tweewekelijks testen op het coronavirus. Begin april zullen de zes teams de competitie voortzetten. Ook de trainingen kunnen worden hervat.

  Op het betaalde voetbal na werden alle sportcompetities in oktober opgeschort door de overheid vanwege de lockdown. In december gaf het ministerie van Volksgezondheid enkele topsporten toestemming om de competitie te heropenen. Toen werden in onder meer het hockey, volleybal, basketbal, waterpolo en korfbal de competities weer hervat.

  AstraZeneca levert de komende twee weken ruim 200.000 minder vaccins

  AstraZeneca levert de komende twee weken nog minder coronavaccins aan lidstaten van de Europese Unie dan eerder beloofd. In Nederland lopen 217.000 vaccindoses twee weken vertraging op. Dat heeft het RIVM maandag bekendgemaakt. De vertraging moet op zondag 7 maart goeddeels zijn ingelopen; dan is AstraZeneca van plan 211.000 doses extra te leveren. In januari maakte de Brits-Zweedse farmaceut al bekend in het eerste kwartaal van dit jaar 60 procent minder vaccins te kunnen leveren.

  Volgens het RIVM heeft de vertraagde levering geen gevolgen voor de prikken die deze week gezet worden, vanwege beschikbare voorraden. Maar vanaf volgende week kunnen geen AstraZeneca-doses geleverd worden aan GGD-locaties, huisartsen en bij instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

  Al ingeplande afspraken op GGD-locaties gaan vooralsnog door, maar nieuwe afspraken worden niet gemaakt. Daarnaast kunnen ook vanaf deze week geplande vaccinaties bij huisartsen in Noord-Brabant doorgaan, maar zullen huisartsen in andere regio’s pas over twee weken kunnen beginnen. In ggz-locaties kunnen vaccinaties waarschijnlijk zoals gepland doorgaan.

  Lees ook: Heeft de EU zich door de farmaceuten laten bespelen?

  Doosjes met het vaccin van AstraZeneca in een koeling in Frankijk. Foto Stephane Mahe/Reuters

  CBR neemt weer motor- en brommerexamens af, dierentuinen krijgen noodsteun

  Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) begint maandag weer met het afnemen van praktijkexamens voor motor- en brommerrijbewijzen. Omdat de examens in de buitenlucht worden uitgevoerd en de kandidaat niet bij de examinator in het voertuig zit, kan makkelijk afstand gehouden worden, aldus het CBR. Vanwege de coronamaatregelen werden alle theorie- en praktijkexamens voor verschillende voertuigen eerder uitgesteld. Door grote achterstanden bij het bureau moeten kandidaten mogelijk wel tot twintig weken wachten voor zij de toets kunnen afleggen.

  Vorige week maakte verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) bekend dat het bureau kampte met een achterstand van zeker 600.000 examens. Het CBR probeert een deel van deze achterstanden in te halen door de motor- en brommerexamens weer door te laten gaan. Om een motorrijbewijs te halen, moet een kandidaat twee praktijkexamens afleggen. Het examen voertuigbeheersing mag nu afgelegd worden, maar het examen voor verkeersdeelneming nog niet. Het CBR hoopt dat ook het laatste examen „zo snel mogelijk” weer plaats kan vinden.

  Het is niet alleen een belangrijke dag voor mensen die rijexamen doen, maar ook voor de dierentuinen. Zij komen vanaf vandaag in aanmerking voor noodsteun van de overheid. Daarvoor heeft de Europese Commissie, waaraan het verlenen van staatssteun moet worden voorgelegd, eerder deze maand goedkeuring gegeven. In totaal is voor de noodsteun aan dierentuinen 38,7 miljoen euro vrijgemaakt. De steun is bedoeld voor de kosten die de parken maken voor het verzorgen van de dieren. Om het loon van werknemers te kunnen betalen, kunnen de parken een aanvraag voor NOW-steun doen.

  De noodsteun bestrijkt de gehele periode vanaf maart vorig jaar tot nu. Dierentuinen moesten in het voorjaar twee maanden dicht en werden ook vanaf november opnieuw gesloten vanwege de geldende coronamaatregelen. Van mei tot november waren de dierentuinen wel open, maar mochten zij minder bezoekers ontvangen dan gebruikelijk.

  Kandidaten voor het brommerrijbewijs krijgen praktijkles bij een rijschool in Haarlem. Foto Koen Suyk/ANP

  Stappenplan om Engeland van het slot te halen deels uitgelekt

  De Britse regering werkt op basis van de ontwikkeling van het coronavirus aan een stappenplan om de Engelse samenleving van het slot te halen. Een deel daarvan is al uitgelekt. Zo wil premier Boris Johnson alle scholen vanaf 8 maart weer heropenen. De regering wil vanaf dan ook beperkt bezoek toelaten tot verzorgingshuizen. Ook is het volgens Britse media vanaf die datum toegestaan om in tweetallen buiten samen te komen. Johnson zal naar verwachting het hele plan later op maandag bekendmaken.

  Op 8 maart moeten de eerste versoepelingen plaatsvinden in Engeland, daarna zitten er „enkele weken” tussen voor de schoolsport- en recreantensport buiten weer kunnen doorgaan. Rond Pasen mogen zes vrienden of twee huishoudens buiten samenkomen. Eind maart kunnen sporten als tennis en basketbal weer worden hervat. De Britse horeca blijft in elk geval gesloten tot tenminste april.

  Midden april zal de regering op basis van de besmettingscijfers en de voortgang van de vaccinatiecampagne bepalen of de „niet-essentiële” winkels weer openkunnen. Een maand later zouden sport- en muziekevenementen wellicht weer publiek mogen ontvangen - mits bezoekers negatief zijn getest.

  het Verenigd Koninkrijk werd rond de jaarwisseling hard getroffen door de opkomst van een besmettelijkere mutant van het coronavirus. Ziekenhuizen kwamen daardoor vol te liggen en de regering besloot tot een ingrijpende lockdown. Inmiddels lijkt het virus beter onder controle. Zondag kwamen er ruim 9.800 nieuwe besmettingen bij, maar dat waren er ruim 1.100 minder dan een week eerder. Het aantal dagelijkse besmettingen daalt al langer.

  Correctie (22 februari 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat het was toegestaan om vanaf 8 maart met twee anderen af te spreken. Dat is fout. In totaal mogen twee mensen elkaar ontmoeten. Ook stond er dat dit plan het gehele Verenigd Koninkrijk betreft. Dat klopt niet; het gaat om een ‘routekaart’ voor Engeland. Beide fouten zijn in de versie hierboven aangepast.

  De Britse premier wil de versoepelingen bepalen op basis van de laatste besmettingscijfers. Foto Jessica Taylor/AFP

  Welkom in een nieuw blog

  In dit blog houdt NRC op 22 februari de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis in het binnenland en buitenland bij. Dit was het belangrijkste nieuws van zondag 21 februari:

  • Het kabinet wil de avondklok, die op 2 maart zou aflopen, verlengen. Dat melden bronnen aan NRC. Middelbare scholen moeten wel gedeeltelijk opengaan vanaf die datum.
  • De Amsterdamse politie heeft een coronademonstratie op het Museumplein beëindigd omdat de ongeveer duizend aanwezigen zich niet aan de afstandsmaatregelen hielden. Er werd één persoon aangehouden.
  • Er zijn op zondag 4.720 meldingen van positieve tests binnengekomen bij het RIVM. Er werden daarnaast zeventien sterfgevallen door de gevolgen van het coronavirus geregistreerd.
  Lees hier het volledige blog van zondag terug