Makkelijke zege Ajax in thuiswedstrijd tegen Sparta

Eredivisie Ajax heeft zondag dankzij een goede eerste helft met 4-2 gewonnen van Sparta Rotterdam. PSV won eerder op de dag met 3-1 van Vitesse.
Ajax-speler Mohammed Kudus baant zich een weg tussen spelers van Sparta Rotterdam.
Ajax-speler Mohammed Kudus baant zich een weg tussen spelers van Sparta Rotterdam. Foto Maurice van Steen/ANP

Ajax heeft zondag tussen de duels door met Lille in de Europa League weinig energie verspeeld in de Eredivisie. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers dankzij een goede eerste helft van Sparta Rotterdam: 4-2. Door de overwinning is de voorsprong van Ajax op nummer twee PSV nu zes punten, waarbij de Amsterdamse club ook nog een wedstrijd minder heeft gespeeld.

Ajax, dat donderdag een achterstand tegen de Franse koploper Lille omboog in een overwinning, begon scherp aan het duel. Sparta Rotterdam oogde daarentegen zwak en kwam in de eerste helft nauwelijks in het stuk voor. Twee doelpunten van spits Sébastien Haller zorgden voor een 2-0 voorsprong na ruim een half uur spelen. Vlak voor rust schoot verdediger Perr Schuurs uit een vrije trap de 3-0 binnen.

Sparta-trainer Henk Fraser wisselde zijn team in de rust op vier plekken. Veel invloed leek dat in eerste instantie niet te hebben, want vijf minuten na de pauze maakte Mohammed Kudus er na een mooie aanval 4-0 van. Een paar minuten later scoorde invaller Danzell Gravenberch, de oudere broer van Ajax-middenvelder Ryan Gravenberch, wel de 4-1. Vlak voor tijd maakte de Sparta-spits ook nog zijn tweede doelpunt.

Door de zege staat Ajax weer zes punten voor op PSV, dat door een 3-1 overwinning op Vitesse zondag de Amsterdammers op drie punten was genaderd. Ajax heeft daarnaast nog een wedstrijd tegoed. Donderdag speelt Ajax de return in de Europa League tegen Lille en volgend weekend staat de topper tegen PSV op het programma.

PSV heeft het lastig

In tegenstelling tot Ajax kende PSV een lastige eerste helft. De ploeg van trainer Roger Schmidt verloor donderdag nog 4-2 van het Griekse Olympiakos Piraeus en stond na vier minuten al met 1-0 achter tegen Vitesse. Na een vlotte aanval schoot de Albanees-Engelse spits Armando Broja in een keer raak. Voor rust kregen beide ploegen nog de nodige kansen, maar bleef de 0-1 stand op het scorebord staan.

PSV-coach Roger Schmidt bracht na de rust spits Donyell Malen en Philipp Max in de ploeg, doorgaans twee basisspelers. Malen maakte halverwege de tweede helft na een mooie aanval de gelijkmaker. PSV, de huidige nummer twee in de Eredivisie, ging op zoek naar meer. Vier minuten voor tijd tikte Götze op aangeven van Malen de 2-1 binnen en drie minuten later zorgde de Duitser ook voor de bevrijdende 3-1.