Djokovic wint negende Australian Open in finale tegen Medvedev

Australian Open Novak Djokovic is de nummer een op de wereldranglijst en heeft nu nog maar twee grandslamtitels minder dan Roger Federer en Rafael Nadal.
Novak Djokovic in actie tegen Daniil Medvedev tijdens de finale van de Australian Open in Melbourne.
Novak Djokovic in actie tegen Daniil Medvedev tijdens de finale van de Australian Open in Melbourne. Foto Asanka Brendon Ratnayake/Reuters

De Serviër Novak Djokovic heeft zondag voor de negende keer de Australian Open gewonnen. Hij versloeg de Russische Daniil Medvedev in drie sets met 7-5, 6-2, 6-2. Het is de achttiende grandslamzege voor Djokovic.

De nummer een op de wereldranglijst heeft nu twee titels minder dan Roger Federer en Rafael Nadal. De eenzijdige finale was geen moment spannend. Djokovic kwam meteen met 3-0 voor en na een snelle break terug pakte hij na een slordige game van Medvedev op 6-5 de eerste set.

Kapot racket

In de tweede set nam Medvedev meteen een break voorsprong, maar toen hij die direct weggaf was het klaar met zijn verzet. De nummer 4 van de wereld ging steeds minder spelen, sloeg nog een racket kapot en kon op eigen service nog maar een paar games pakken.

Na een uur en 53 minuten verzilverde Djokovic, die in Melbourne nog nooit een finale verloren heeft, op de opslag van Medvedev zijn eerste wedstrijdpunt met een smash.

Vorig jaar voor het laatst

De 33-jarige Djokovic was vorig jaar in Melbourne voor het laatst de beste op een grandslamtoernooi. Op de US Open werd hij gediskwalificeerd, op Roland Garros verloor hij in de finale van Rafael Nadal en Wimbledon ging vanwege het coronavirus niet door.

Medvedev (25) stond voor de tweede keer in de eindstrijd van een grandslamtoernooi. In 2019 verloor hij in de finale van de US Open in vijf sets van Nadal.(NRC/ANP)