Laatste nieuws coronacrisis

‘Avondklok ook na 2 maart van kracht, middelbare scholen deels open’

Laatste nieuws coronacrisis In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

‘Israël gaat Palestijnse arbeiders vaccineren’

Een greep uit het buitenlandse nieuws rond het coronavirus:

 • Israël gaat Palestijnse arbeiders die het land met enige regelmaat binnengaan vaccineren. Dat heeft de Palestijnse minister van Volksgezondheid gezegd, meldde The Washington Post eerder dit weekend. Zo’n honderdduizend Palestijnen zouden een vaccin toegediend krijgen. Mensenrechtenorganisaties riepen Israël de afgelopen weken al op het vaccinatieprogramma uit te breiden naar Palestijnse gebieden die onder Israëlische controle vallen.

  Israël, dat op veel landen voorloopt wat betreft het aantal toegediende vaccinaties, is bezig het coronabeleid te versoepelen. Diverse scholen en winkels hebben hun deuren zondag heropend. Het land voerde daarnaast een systeem in met ‘groene passen’, die aangeven dat iemand al gevaccineerd is. Mensen die in bezit zijn van een dergelijke pas mogen sportwedstrijden of culturele activiteiten bezoeken.
 • De Amerikaanse viroloog Anthony Fauci heeft in gesprek met CNN zondag gezegd dat het goed mogeijk is dat Amerikanen ook volgend jaar nog wordt opgedragen mondkapjes te dragen. Volgens Fauci moeten tegen die tijd andere maatregelen wel zijn afgezwakt, omdat meer mensen tegen het coronavirus zullen zijn gevaccineerd.

  Het dodental als gevolg van het coronavirus nadert in de Verenigde Staten de vijfhonderdduizend. In het CNN-gesprek noemde Fauci dat cijfer „vreselijk” en „historisch”. Volgens hem zal er over een aantal decennia nog altijd worden gesproken over deze „mijlpaal in de geschiedenis van de Verenigde Staten”.

‘Avondklok ook na 2 maart van kracht, middelbare scholen deels open’

Het demissionaire kabinet wil de avondklok ook na 2 maart van kracht laten zijn. Dat melden bronnen aan NRC zondag na het wekelijkse coronaoverleg van het kabinet in het Catshuis in Den Haag. Volgens het kabinet is de maatregel effectief gebleken en biedt deze ruimte om op andere gebieden versoepelingen door te voeren. Hoe lang de avondklok nog van kracht zal zijn, wordt waarschijnlijk dinsdag in een persconferentie bekendgemaakt door het kabinet.

Middelbare scholen moeten vanaf maandag 1 maart weer gedeeltelijk hun deuren kunnen openen voor leerlingen. De komende dagen zal worden gekeken naar de vorm waarin deze scholen weer open zullen gaan. Mogelijk gaat het om een dag of een gedeelte daarvan per week waarin leerlingen weer fysiek naar het klaslokaal kunnen. Daarnaast kijkt het kabinet of het mogelijk is de mbo’s gedeeltelijk open te laten gaan en om ook andere sectoren, bijvoorbeeld de kappers, de deuren te laten heropenen.

Het huidige maatregelenpakket geldt tot 2 maart. Dinsdag geven premier Mark Rutte (VVD) en coronaminister Hugo de Jonge (CDA) een persconferentie over de mogelijke veranderingen.

Een leeg Plein in Den Haag. De avondklokmaatregel zal ook na 2 maart van kracht blijven, Foto Sem van der Wal/ANP

Zonnig weer, dus drukte in parken, bossen en duinen

De mensen achter het stuur zijn te beleefd of te redelijk om boos te worden. Maar de ergernis druipt van hun gezichten. Zijn ze vanochtend nog wel zo vroeg van huis gegaan, kunnen ze toch niet doorrijden naar het parkeerterrein verderop langs de Meijendelseweg. „Sorry, vol”, zegt de verkeersregelaar op het kruispunt met de Duinvoetlaan, bij de toegang tot de Wassenaarse duinen. „U kunt” – hij wijst naar links – „uw auto daar in de woonwijk neerzetten.”

Het is zondagochtend, twee minuten voor half elf. Een kwartier geleden heeft waterbedrijf Dunea, de beheerder, het gebied afgesloten voor alle autoverkeer. De verkeersregelaar, William (32), vóór corona beveiliger in de horeca, lacht naar iedereen die zijn of haar raampje opendraait en aan hem vraagt hoe ze dán bij het Monkeybos (de speeltuin) of het pannenkoekenrestaurant moeten komen. „Lopend”, zegt hij. „Vijfentwintig minuten.”

Lees hier de hele reportage vanuit een drukbezocht Wassenaar: ‘Mensen willen gewoon naar buiten, laat ze’

Mobiele Eenheid maakt einde aan coronaprotest Museumplein

Een coronademonstratie op het Museumplein, met honderden betogers, is zondag rond half vier beëindigd op last van de autoriteiten. De demonstranten hielden zich niet aan de coronamaatregelen, waardoor de aanwezige politie is overgegaan op ontruiming van het plein. De Mobiele Eenheid moest in actie komen toen bevelen van de agenten niet werden opgevolgd. Er is daarbij één persoon aangehouden.

Eerder op zondag riep de politie de betogers al op anderhalve meter afstand te houden, iets waar volgens Het Parool geen gehoor aan werd gegeven. Net als op eerdere zondagen hadden de aanwezigen zich verzameld om ‘koffie te drinken’ op het Museumplein en te demonstreren tegen het coronabeleid van de regering. Daarnaast waren er ook mensen die genoten van het lekkere weer.

Het Museumplein is de afgelopen maand vaker het toneel geweest van demonstraties tegen het coronabeleid. Daarbij kwam het enkele keren tot botsingen tussen protestgangers en de politie en Mobiele Eenheid. Waar het Amsterdamse plein de afgelopen weken nog werd aangewezen als veiligheidsrisicogebied, was dat deze zondag niet het geval.

Twitter avatar AmsterdamNL Gemeente Amsterdam Op dit moment is er een groep mensen op het Museumplein. Deze demonstratie is illegaal en is door de politie ontbonden. De politie vraagt mensen afstand te houden en het Museumplein te verlaten. #HoudAfstand

De demonstratie op Museumplein in Amsterdam werd zondag rond 15.30 uur ontbonden. Foto Evert Elzinga/ANP

Versoepelingen voor vrachtverkeer tussen Frankrijk en VK

De reisbeperkingen voor vrachtwagenchauffeurs tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn zondag versoepeld. De Britse minister van Transport Grant Shapps kondigde op Twitter aan dat het voor chauffeurs die minder dan 48 uur in het VK hebben doorgebracht niet langer nodig is een coronatest te ondergaan.

Het was sinds december voor iedereen die vanuit het VK naar Frankrijk reisde verplicht een negatieve test te overleggen om de verspreiding van de Britse mutant van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregel zorgde voor grote vertragingen voor het vrachtverkeer tussen beide landen. De versoepeling gaat vanaf 23.00 uur lokale tijd in.

Twitter avatar grantshapps Rt Hon Grant Shapps MP I’ve agreed more flexibility in testing for hauliers travelling from the UK to France 🚚. From 11pm tonight, Lorries returning to France from UK having spent less than 48hrs in the UK will NO LONGER require a Coronavirus test. See this + other changes: https://t.co/FUcQmhemzT

Ruim 4.700 nieuwe positieve tests gemeld bij RIVM

Het afgelopen etmaal zijn bij het RIVM 4.720 nieuwe meldingen binnengekomen van positieve coronatestuitslagen. Dat zijn er ruim honderd meer dan op zaterdag, toen er (gecorrigeerd) 4.578 nieuwe meldingen werden geregistreerd.

Van zeventien mensen is in de afgelopen 24 uur bekend geworden dat zij zijn overleden aan de longziekte Covid-19. Op zaterdag lag dat aantal aanzienlijk hoger (62). Omdat meldingen van sterfgevallen als gevolg van het coronavirus met vertraging bij het RIVM binnenkomen, hoeft het niet te betekenen dat al deze personen dit weekend zijn overleden.

Na vijf maanden stilte werd er weer gezongen bij NEC-De Graafschap

„Weer trekken wij ten strijde, voor ons rood, zwart en groen…” klonk het zondagmiddag na precies vijf maanden van stilte weer vanaf de tribune in Nijmegen. Bij de wedstrijd NEC - De Graafschap in het Goffertstadion waren ruim 1.100 supporters van de thuisclub aanwezig, als onderdeel van de Fieldlabs-proeven die de evenementenbranche in samenwerking met de overheid heeft opgezet.

Voor wie zich had aangemeld, was het zeker geen doorsnee middagje voetbal. De supporters werden in zes ‘bubbels’ ingedeeld en verspreid over het stadion. In elke bubbel gelden andere gedragsregels. Zo mocht er in het vak achter een van de goals worden gezongen en gesprongen als vanouds, maar moest op de lange zijde anderhalve meter afstand worden gehouden en moesten supporters blijven zitten.

Lees hier de hele reportage uit het Goffertstadion: Er mag in het stadion voor één keer weer gezongen worden

Twaalf Covid-patiënten meer op de IC dan zaterdag

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is met twaalf gestegen tot 534 ten opzichte van zaterdag. In totaal zijn nu 995 IC-bedden bezet.

Sinds zaterdag zijn er 34 Covid-patiënten opgenomen op de IC’s. Op de reguliere afdelingen lagen zondag in totaal 1.315 coronapatiënten, 21 minder dan zaterdag.

Medewerker proefevenement in Utrecht positief getest

Een medewerker bij het eerste proefevenement afgelopen maandag in Utrecht is een paar dagen later positief getest op het coronavirus. Dat bevestigt de organisatie van de evenementen Fieldlab zondag na berichtgeving van RTV Utrecht. Vanwege de privacy is niet openbaar gemaakt wat voor werkzaamheden de persoon verrichtte op het proefcongres en in hoeverre deze persoon in contact stond met de aanwezigen. Wel moest al het personeel anderhalve meter afstand houden en een mondkapje dragen.

Volgens Fieldlab is de persoon naar alle waarschijnlijkheid na zaterdag besmet geraakt, omdat iedereen die maandag aanwezig was, op zaterdag negatief werd getest. De medewerker ontwikkelde na het evenement klachten en liet zich afgelopen woensdag testen. Of de medewerker tijdens het evenement is aangestoken is niet bekend, maar de organisatie noemt het „onwaarschijnlijk”. Al de andere aanwezigen werden gevraagd zich later in de week te laten testen als deel van het experiment. Daarvan is de uitslag nog niet bekend.

In een reeks door het kabinet goedgekeurde proefevenementen onderzoekt het RIVM onder wat voor voorwaarden evenementen op een gegeven moment weer kunnen plaatsvinden. Het gaat in totaal om acht proeven, steeds met vijfhonderd tot vijftienhonderd bezoekers. Er wordt onder meer geëxperimenteerd met een cabaretvoorstelling, voetbalwedstrijden en een dancefestival. De eerste voetbalwedstrijd vindt deze middag plaats in Nijmegen, waar NEC het opneemt tegen De Graafschap.

De voetbalwedstrijd van NEC tegen De Graafschap geldt deze zondagmiddag als proefevenement:

Twitter avatar sklumpenaar Sjoerd O. Klumpenaar Er mag gezongen worden! #necgra https://t.co/lV4v3PozOp

Australië en Maleisië beginnen met vaccineren, Verenigd Koninkrijk wil in juli klaar zijn

Een greep uit de buitenlandse ontwikkelingen rond het coronavirus:

 • Het Verenigd Koninkrijk wil dat eind juli alle volwassenen in het land een eerste dosis van een coronavaccin aangeboden hebben gekregen. Dat heeft premier Boris Johnson zaterdag gezegd, melden internationale persbureaus. Inmiddels hebben ruim 17 miljoen Britten hun eerste prik gehad, meer dan een kwart van de gehele bevolking. Maandag komt de Britse regering met een routekaart voor het versoepelen van de coronamaatregelen in het land, waar momenteel vrijwel alles gesloten is.
 • Ondertussen is in Australië zondag het vaccineren begonnen, melden lokale media. Een van de eerste prikken ging naar premier Scott Morrison. Het land hoopt in maart 4 miljoen mensen te hebben gevaccineerd. Allereerst is het zorgpersoneel van kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen en een handicap aan de beurt. Het inenten is begonnen met het vaccin van Pfizer en BioNTech, maar de meeste Australiërs zullen worden ingeënt met het AstraZeneca-vaccin, dat lokaal kan worden geproduceerd.
 • In Maleisië worden woensdag de eerste prikken toegediend, maakte minister van Wetenschap Khairy Jamaluddin zondag bekend in een persconferentie. Het land heeft zondag de eerste lading vaccins ontvangen; ruim 300.000 doses van BioNTech en Pfizer. Een volgende batch wordt deze maand nog verwacht, wanneer ook de eerste vaccins van het Chinese Sinovac worden geleverd. Een van de eerste prikken gaat woensdag naar premier Muhyiddin Yassin.

Lees ook: Zo gaat het nu met het vaccineren NRC houdt dagelijks bij hoeveel prikken er in Nederland, Europa en de rest van de wereld zijn gezet.

Premier van Australië Scott Morrison wordt gevaccineerd tegen het coronavirus. Foto Joel Carett/Reuters

Welkom in een nieuw blog

Het belangrijkste nieuws van zaterdag:

De redactie van NRC hield hier op zaterdag 20 februari de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis in het binnenland en buitenland bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 20 februari:

 • Onder de Israëliërs die twee inentingen met het Pfizer-vaccin hebben gehad, is de kans dat zij ziek worden door Covid-19 met 95,8 procent gedaald. Israël loopt voorop met vaccineren, het land wil over twee weken alle 50-plussers gevaccineerd hebben
 • Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 4.604 meldingen van positieve coronatests binnengekomen. Dat is een daling van 157 ten opzichte van vrijdag, toen er 4.761 positieve tests waren.
 • Rusland heeft zaterdag met CoviVac een derde coronavaccin goedgekeurd voor binnenlands gebruik. Grootschalige klinische proeven met CoviVac-vaccins moeten nog plaatsvinden. Vanaf maart moeten de eerste Russen worden geprikt met het vaccin.
 • Hoewel er in 2020 vanwege de coronapandemie veel minder met de trein is gereisd in Nederland dan in het jaar ervoor, nam het aantal meldingen van agressie tegen NS-medewerkers slechts marginaal af: van 678 naar 661. „Teleurstellend, gezien de forse daling van het aantal reizigers”, stelt de NS.