Hoger beroep van Russische oppositieleider Navalny afgewezen

Rusland De oppositieleider is veroordeeld tot 32 maanden strafkamp. Daarnaast werd Navalny schuldig bevonden in een smaadzaak.
Foto Alexander Zemlianichenko/AP
Foto Alexander Zemlianichenko/AP Alexej Navalny in de rechtszaal op 20 februari 2021.

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft zaterdag het hoger beroep tegen zijn gevangenisstraf verloren. Dat meldt persbureau Reuters. De rechtbank in Moskou kortte zijn straf wel met zes weken in, omdat de politicus die periode al in huisarrest uitgezeten heeft.

Een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin liet zaterdag weten dat het besluit van de rechtbank het Kremlin koud laat. „Het zijn absoluut onze zaken niet”, zei Dmitri Peskov tegen verslaggevers toen hem werd gevraagd commentaar te geven op de politieke toekomst van Navalny na het besluit.

Oppositieleider Navalny keerde vorige maand vanuit Duitsland terug naar Rusland en werd toen gelijk opgepakt. Op 2 februari werd hij veroordeeld tot 32 maanden strafkamp wegens het schenden van de voorwaarden van een eerdere straf. De oppositieleider lag maandenlang in een Duits ziekenhuis omdat hij in augustus werd vergiftigd, waarschijnlijk door de Russische veiligheidsdienst FSB.

De Kremlin-criticus werd zaterdagmiddag ook schuldig bevonden in een smaadzaak. Hij zou een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog onheus hebben bejegend. Navalny noemde de 94-jarige veteraan en andere mensen die aan het woord kwamen in een pro-Kremlin-video „corrupte stromannen”, „gewetenloze mensen” en „verraders”. De video promootte grondwetswijzigingen die vorig jaar zijn aangenomen, waardoor de Russische president Vladimir Poetin mogelijk tot 2036 in functie kan blijven. De rechter veroordeelde hem tot een boete van omgerekend 9.500 euro. Hij heeft de beschuldigingen weggewuifd en noemt ze een onderdeel van officiële pogingen om hem zwart te maken.

Lees ook: Navalny krijgt 32 maanden strafkamp na kafkaësk proces