Haven investeert 1,5 miljard

Rotterdam

Het Havenbedrijf Rotterdam gaat de komende vijf jaar circa 1,5 miljard euro investeren. Het bedrijf achter de grootste haven van Europa wil de infrastructuur verbeteren, nog meer werk maken van de overgang naar schonere vormen van energie en op een slimme manier digitaliseren. De 1,5 miljard euro komt uit eigen middelen; bedrijven in de haven zullen daarnaast nog eens 4 tot 5 miljard bijdragen, aldus havendirecteur Allard Castelein.

Zo wil het Havenbedrijf „de startmotor zijn van de Nederlandse economie”, zei Castelein vrijdag bij de presentatie van de jaarcijfers. Hij benadrukte dat er dan wel snel structurele oplossingen moeten komen voor onder meer de stikstofcrisis.

Ondanks de coronapandemie kende het Havenbedrijf een relatief goed 2020. De opbrengsten waren 753,3 miljoen euro (+6,6 procent). De winst steeg van 239 naar 352 miljoen euro, mede doordat er eenmalig meer geld binnenkwam uit terreinverhuur.

Het volume van goederenoverslag bedroeg 436,8 miljoen ton, 6,9 procent minder dan in 2019. Vooral het eerste half jaar was het rustiger in de haven.