Brieven

Brieven 20/2/2021

Olifanten

Zoo is een bedrijf

Jozef Keulartz pleit in zijn opiniestuk Publiek én dieren zijn gebaat bij de dierentuin (13/2) voor een „faire, moreel aanvaardbare balans” in dierentuinen. Blijf vooral dromen. Een dierentuin is een commercieel bedrijf en onderdeel van de entertainmentindustrie. ‘Fair en moreel’ mag opgaan voor een select aantal dierentuinen met progressief beheer, maar een groot deel van de Europese zoo’s is amper het commercieel succesvolle ‘beestjes kijken’ ontgroeid. De Europese dierentuinorganisatie EAZA krijgt zelfs een fokprogramma voor de grootste trekker, de olifant, niet voor elkaar. Jonge wijfjes en bullen staan her en der in Europa te verdrogen, volgens een onderzoek een paar jaar geleden door een professionele Duitse olifantenorganisatie. Het ‘educatieve’ element is allang onderzocht, en is klein. Het lot van de grote dieren blijft treurig, vooral voor soorten die in de natuur lange afstanden afleggen: olifanten, wolven en andere jagers. In Artis hadden de olifanten een postzegel grond, nu een dubbele postzegel: dat is vooruitgang maar gewoonweg niet genoeg. Ik juich verbeteringen van welzijn van dieren in gevangenschap toe, en duim omhoog voor dierentuinen die dat lukt, maar commercieel is de vraag hoe ze hun verdienmodel kunnen handhaven als ze zich omvormen. Of ze dan overleven.

Hoorn

Avondklok

Tendentieus

De kop Kabinet snijdt met ‘nieuwe’ avondklok rechter de pas af (18/2) is tendentieus; alsof het kabinet het feestje van de rechter heeft bedorven. Het kabinet heeft slechts het initiatief genomen voor een wet, die vervolgens door het parlement is aangenomen. Daarmee wordt de rechter niet de pas afgesneden; in een rechtsstaat vieren rechters geen feestjes, zij passen wetten toe.

Amsterdam

Avondklok (2)

Dijkdoorbraak

Al sinds het uitbreken van de coronacrisis horen we regelmatig dat het water de ziekenhuizen tot aan de lippen staat. Zou de voorzieningenrechter, die uitspraak deed in de door Viruswaarheid aangespannen procedure tegen de avondklok, zich dit voldoende hebben gerealiseerd? De rechter betoogt, dat het beroep op de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag bij de instelling van de avondklok ten onrechte is gedaan. Die wet mag alleen worden ingezet in uitzonderlijke situaties, zoals bij een dijkdoorbraak. De beslissing heeft in ieder geval geleerd dat, wanneer het water in figuurlijke zin allang tot aan de lippen van de zorg staat, dit volgens deze rechter geen dijkdoorbraak in juridische zin in is.

Berkel en Rodenrijs

Engel

‘Alles moet kapot’

In het portret van de familie Engel (De familie Engel gaat altijd voorop in de strijd, 17/2) komt het beeld naar voren van een old-school anarchist en een familie diep geworteld in de anti-autoritaire jaren zestig van de vorige eeuw. In de beelden van de rellen in Eindhoven zien we een jongere die in de camera schreeuwt: „Alles moet kapot.” Van wie zou die het hebben?

Woerden

Coronabeleid

Schip van staat

De Nederlandse is een schip bestuurd door de kapitein, de regering, en zijn stuurman, het OMT. In Nederland zijn er echter velen die zich met de koers van het schip willen bemoeien en proberen te draaien aan het stuurwiel. De ene wil naar links, de ander naar rechts, een derde wil achteruit en een vierde wil stoppen. Dit is typisch Nederlands, er zijn zo’n 10 miljoen meningen die zich allemaal luidkeels willen laten horen. Laat de kapitein zijn werk doen. Als het schip in een veilige haven binnengelopen is, dan pas mag hij afgerekend worden op zijn beleid. Niet eerder.

Limerlé (België)