Hoekstra krijgt kritiek na ‘ontzettend leuk’ rondje schaatsen in Thialf

CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) heeft vrijdag veel kritiek gekregen op Twitter vanwege zijn bezoek aan de overdekte schaatsbaan Thialf in Heerenveen. Hij twitterde donderdagavond een foto die laat zien hoe hij met meervoudig olympisch kampioen Sven Kramer een rondje schaatst, met daarbij de boodschap dat „sporten ontzettend leuk en heel gezond” is.

Binnen sporten is volgens de huidige coronamaatregelen echter niet toegestaan. Topsporters mogen wel trainen in Thialf, recreanten niet.

De kritiek kwam ook van Kamerleden. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt de boodschap dat sporten belangrijk is goed. „Maar dit is een uitzondering die je niet zou moeten uitbaten (of aannemen)”, twitterde zij. „De regels gelden natuurlijk niet voor hem. Want hij is minister”, reageerde PVV-leider Geert Wilders in een tweet. „En het gewone volk moet niet zeuren maar thuisblijven!”

Hoekstra erkende vrijdag dat hij een fout had gemaakt. „Ik had dat natuurlijk niet moeten doen”, zei Hoekstra bij aanvang van de wekelijkse ministerraad. „Het was een werkbezoek om aandacht te besteden aan topsport. Dat kan gewoon, als je je aan de coronamaatregelen houdt. Maar ik had de verleiding moeten weerstaan om de schaatsen onder te binden.” Dat er commotie over is ontstaan, snapt hij dan ook „heel goed”, zei hij.

In een verklaring zei Thialf het bezoek van Hoekstra als bedrijfsbezoek te zien, waarbij in plaats van een rondleiding een paar ronden schaatsen was aangeboden. (NRC)