Festivals in Frankrijk gaan deze zomer door, met zitplaatsen

Het Hellfest festival in Frankrijk in 2019.
Het Hellfest festival in Frankrijk in 2019. Foto Sebastien Salom-Gomis/AFP

Goed nieuws voor Franse muziekliefhebbers: deze zomer mogen in dat land festivals plaatsvinden. De feesten zullen er wel anders uitzien dan men gewend is: vanwege de coronacrisis zijn er strenge voorwaarden opgesteld. Zo is er per evenement voor maximaal vijfduizend bezoekers plek en moeten zij allemaal zitten. Dat heeft de Franse minister van cultuur Roselyne Bachelot-Narquin donderdag meegedeeld.

De minister gelooft dat festivals deze zomer weer mogelijk zijn en wil zich daar hard voor maken, zegt ze in een verklaring. De feesten zijn volgens haar essentieel voor artiesten, maar ook voor het publiek en de organisatoren. Ze heeft daarom kaders opgesteld waarbinnen die evenementen, zowel binnen als buiten, mogelijk zijn. Zo moeten de organisatoren een plan bedenken om het publiek te verspreiden over de zaal of het festivalterrein.

Festivals die onverhoopt toch niet door kunnen gaan, krijgen financiële steun van de overheid. Ook komt er geld beschikbaar om opnames te maken bij evenementen, zodat meer mensen de optredens kunnen zien. Al zegt Bachelot te begrijpen dat zo’n video de live-ervaring niet kan vervangen.

Momenteel zit Frankrijk nog in een lockdown: restaurants, bars, theaters en concertzalen zijn gesloten. Ook geldt in het land een avondklok, waarbij Fransen van 18.00 uur tot 06.00 uur niet naar buiten mogen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Bij RIVM opnieuw ruim meer dan gemiddelde besmettingscijfers gemeld