In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat Texas zonder stroom zat door een winterstorm, barstte vulkaan de Etna uit, werd prins Philip opgenomen in het ziekenhuis en liep Rafael Nadal zijn 21ste grandslamtitel mis.
Na een ijskoude duik in de Baltische zee op Valentijnsdag, vormen inwoners van de Poolse kuststad Gdansk een hart op het bevroren strand.
Foto Mateusz Slokowki / AFP
De universiteit van Barcelona diende als stemlokaal voor de regionale parlementsverkiezingen in Catalonië. Medewerkers wachtten in beschermende kleding op mensen die hun stem kwamen uitbrengen. De verkiezingen werden onder strenge veiligheidsvoorschriften gehouden, vanwege het coronavirus. De drie partijen die willen dat Catalonië zich afscheidt van Spanje, zagen hun meerderheid toenemen tot 74 van de 135 zetels.
Foto Felipe Dana /AP
Ook in Letland hebben kappers hun salons moeten sluiten vanwege het coronavirus. Om de verplichte sluiting te omzeilen, knipt deze Letse kapper haar klant op het bevroren Babelitis-meer in Riga. Ze riskeerde hiermee een boete van 500 euro.
Foto Gints Ivuskans / AFP
Speciaal voor carnaval versoepelde de Venezolaanse president Nicolás Maduro de coronamaatregelen. Hier spelen twee kinderen in plastic bubbels in het Los Coabos-park in de hoofdstad Caracas. In Venezuela zijn er tot nu toe ongeveer 1300 mensen gestorven aan het coronavirus.
Foto Yuri Cortez / AFP
De Haïtiaanse politie probeert een weg vrij te maken tijden een demonstratie tegen de regering van president Jovenel Moïse. De termijn van Moïse zou 7 februari 2021 aflopen, maar hij zegt zelf tot 7 februari 2022 aan te blijven. De demonstraties verliepen over het algemeen rustig, op een paar confrontaties tussen de actievoerders en de politie na.
Foto Reginald Louissant / AFP
In meerdere Spaanse steden braken dinsdagavond rellen uit tijdens demonstraties tegen de arrestatie van rapper Pablo Hasél. De rapper moet een celstraf van negen maanden uitzitten voor het beledigen van het Koningshuis en het verheerlijken van terrorisme. In Barcelona werden containers in brand gestoken, winkels geplunderd en werd met stenen gegooid.
Foto Nacho Doce / REUTERS
Een Palestijnse man staat voor zijn vriezer, bijna het enige wat nog overeind staat nadat het Israëlische leger zijn huis heeft verwoest in Ras al-Amud, een Palestijnse wijk in Oost-Jeruzalem. Zijn huis zou zonder vergunning gebouwd zijn.
Foto Ahmad Gharabli / AFP
Demonstranten blokkeren een brug in de Myanmarese stad Yangon. Sinds het leger op 1 februari een staatsgreep pleegde, wordt gedemonstreerd in Myanmar. Dagelijks groeit het aantal mensen dat de straat op gaat uit protest tegen de coup.
Foto Sai Aung Main / AFP
Het zweet druipt van Rafael Nadals voorhoofd tijdens de kwartfinale tegen de Griek Stefanos Tsitsipas op de Australian Open in Melbourne. Na wat een uitzichtloze situatie leek, won de 22-jarige Tsitsipas in vijf sets van Nadal, de nummer twee van de wereld. De 34-jarige Nadal liep zo zijn 21ste grandslamtitel mis.
Foto Paul Crock / AFP
Europa’s actiefste vulkaan, de Etna op het Italiaanse eiland Sicilië, barstte op 16 februari uit. De aswolken waren tot in de straten van het bijna 50 km verderop gelegen Catania te zien. Er zijn geen gewonden gevallen. Twee jaar geleden richtte een uitbarsting van de Etna en de daaropvolgende aardbeving veel schade aan. Tientallen mensen raakten gewond en 1600 woningen liepen schade op.
Foto Antonio Parrinello / REUTERS
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en zijn vrouw Ri Sol-ju kijken naar een optreden ter ere van de geboortedag van Kim Jong-il, de vader van Kim Jong-un. Volgens staatsmedia was het voor het eerst in een jaar tijd dat Ri Sol-ju weer in het openbaar te zien was. Kim Jong-il was van 1994 tot zijn overlijden in 2011 de leider van Noord-Korea en werd ook wel ‘de Geliefde Leider’ genoemd. Hij werd 69 jaar.
Foto KCNA via AFP
Brett Archibad en zijn gezin proberen het gezellig en warm te houden, nu zij samen met miljoenen andere Texanen getroffen zijn door een ongebruikelijke koude winterstorm. Mede als gevolg daarvan zit Texas al sinds maandag zonder stroom. Het is nog onduidelijk wanneer de stroom terugkeert.
Foto Ricardo B. Brazziell / USA Today / via REUTERS
Een portier staat voor de ingang van het Londense ziekenhuis King Edward VII waar de Britse prins Philip (99) dinsdagavond werd opgenomen. Volgens Buckingham Palace is dat uit voorzorg, omdat de echtgenoot van koningin Elizabeth zich al enkele dagen niet goed voelt. De opname zou niets te maken hebben met het coronavirus.
Foto Daniel Leal-Olivas / AFP
Een Oekraïense vrouw rouwt bij het monument voor de Hemelse Honderd, een monument ter herinnering aan demonstranten die de dood vonden tijdens de Maidan-revolutie in Kiev. De protesten tegen de regering van president Viktor Janoekovytsj mondden op 18 februari 2014 uit in een gewelddadige confrontatie tussen de demonstranten en regeringstroepen, waar zeker 25 mensen om het leven kwamen.
Foto Genya Savilov / AFP
Ter gelegenheid van NASA’s Marslanding schitterde op de Zwitserse bergen de Eiger, de Mönch en de Jungfrau een lichtprojectie van lichtkunstenaar Gerry Hofstetter. NASA’s Marskarretje Perseverance kwam vrijdag na een reis van zo’n 480 miljoen kilometer tegen 22.00 uur Nederlandse tijd aan op de rode planeet en zal daar tientallen bodemmonsters verzamelen.
Foto Valentin Flauraud / EPA