Dit willen Rotterdamse jongeren van de gemeente

Young010 In een grote top eind vorig jaar spraken jongeren over een weg uit de coronacrisis. Dit zijn hun adviezen.

Deze week bieden jongeren van Young010 hun adviezen aan burgemeester Aboutaleb aan.
Deze week bieden jongeren van Young010 hun adviezen aan burgemeester Aboutaleb aan. Foto Bradley Groffen

Wat heb jij nodig om veerkrachtig de coronacrisis uit te komen? Dat was de centrale vraag op de grotendeels online bijeenkomst van honderden jongeren eind vorig jaar. Deze week bieden ze de daaruit voortkomende adviezen – over onderwijs, mentale gezondheid en toekomstperspectief – aan burgemeester Aboutaleb aan, als voorzitter van de gemeenteraad. De gemeente had vooraf al laten weten budget te hebben gereserveerd voor de belangrijkste adviezen.

‘Jongerentop’ over de impact van corona op hun leven uitgesteld

De ‘jongerentop’ werd georganiseerd door stichting Lokaal, de aan die stichting gelieerde jongerenraad Young010 en de griffie van de gemeente. De agenda van de top is gemaakt op grond van 15 ‘wijkgesprekken’ met ongeveer 150 jongeren, op grond van de socratische gespreksmethode. Daaruit bleek dat jongeren de gevolgen van sociale ongelijkheid en de bereidheid tot solidariteit belangrijke onderwerpen vonden, net als de mogelijkheid invloed te hebben op het jongerenbeleid van de gemeente – „niet voor ons, zonder ons”.

Op het gebied van onderwijs willen de jongeren dat er blijvend plekken komen waar je kunt leren of online lessen kunt volgen, voor jongeren die daarvoor thuis niet de gelegenheid of de rust hebben. Daarvoor kunnen bijvoorbeeld leegstaande openbare ruimtes als mediatheken, collegezalen en universiteitsbibliotheken worden gebruikt. Ondersteun ook bestaande initiatieven voor huiswerkbegeleiding en bijles, is het advies.

Daarnaast willen de jongeren mogelijkheden om ‘echt’ contact te hebben met hun docenten, coronaproof. Ook zouden docenten zich moeten (kunnen) bekwamen in het digitaal lesgeven.

Laat solidariteit wederkerig zijn

De meeste adviezen gaan over mentale gezondheid – de onmogelijkheid zich te ontwikkelen in coronabeperkingen weegt zwaar. Breng de buurthuizen terug, of in ieder geval een plek waar jongeren elkaar én anderen uit de buurt kunnen ontmoeten. Maak sport mogelijk, organiseer laagdrempelige (psychologische hulp) en voorlichting op die plekken waar de jongeren zelf ook actief zijn; anders bereik je ze niet. Ook willen ze over mentale gezondheid kunnen praten op toegankelijke plekken.

Het derde deel van het advies dat de gemeente deze week kreeg, gaat over toekomstperspectieven. Een deel van die adviezen weerspiegelt wat de gemeente al probeert, en maakt dus duidelijk dat het nog niet goed genoeg lukt. Jongeren willen hulp bij het afronden van een behoorlijke opleiding, en dat betekent in ieder geval hulp bij het vinden van goede stages. De stap naar een baan is ook een grote, en het is jongeren onvoldoende duidelijk wie ze daarin kan begeleiden. En, het is geen verrassing, zorg voor voldoende betaalbare woningen, en help jongeren bij het vinden ervan.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.