Brieven

Dierentuinen

Vermaak met opgesloten, veelal psychisch zieke dieren

Foto Olaf Kraak/ANP

Volgens Jozef Keulartz (Publiek én dieren zijn gebaat bij de dierentuin, 13/2) ontbreekt het ons dierenorganisaties aan het besef dat dierentuinen zich momenteel in een overgangsproces bevinden, van locaties voor openluchtentertainment naar volwaardige natuurbeschermingscentra. Het is het bekende riedeltje dat dierentuinen al tientallen jaren afdraaien om het gevangenhouden van dieren ter vermaak goed te praten, nu door Jozef Keulartz zogenaamd wetenschappelijk verwoord. De realiteit is dat in Europese dierentuinen zo’n 75 procent van de dieren niet worden bedreigd in het wild. Geen enkele reden rechtvaardigt hun opsluiting. Slechts een handjevol diersoorten is in een eeuw tijd succesvol teruggezet door dierentuinen. Volgens Keulartz hangt het behoud van wilde dieren in hun leefgebied samen met de educatie die zevenhonderd miljoen dierentuinbezoekers jaarlijks krijgen. Het is de vraag wat die educatie dan voorstelt, behalve dat je als mens je vermaakt met gevangen, veelal psychisch zieke dieren. Voor dieren is de wereld er door deze foute gedachtegang van ‘wij mensen mogen heersen over andere dieren’ niet beter door geworden. Keulartz schrijft over „beheren”, „fokprogramma’s” en „soortbehoud”. Hij schrijft niets over het onnoemlijke extra leed dat achter deze woorden schuilt. Het gezeul met dieren waardoor familiebanden traumatisch verbroken worden. En duizenden gezonde dieren in Europese dierentuinen die jaarlijks gedood worden omdat ze overtallig zijn. Het tentoonstellen van levende dieren ter vermaak brengt geen respect bij voor een dierenleven. Om diersoorten te behouden is het vele malen effectiever om hun leefgebieden te beschermen.


Comité Dierennoodhulp