Politieke partijen zijn er zelf vaak maanden druk mee: het opstellen van de verkiezingsprogramma’s. De dikte van de manifesten varieert sterk: 50Plus heeft deze verkiezingen 22 pagina’s nodig, D66 bijna tien keer zoveel. De meeste partijen volstaan met 50 tot 150 pagina’s, maar hoeveel kiezers nemen de moeite om die te lezen?
NRC vatte de programma’s van 15 politieke partijen kort samen per thema. De NRC Stemhulp levert geen stemadviezen op, maar biedt snel inzicht in de plannen van partijen. Wat zijn de raakvlakken? Wat de kloven? Uit onderzoek blijkt dat verkiezingsprogramma’s een grote rol spelen bij formaties: de partijen die een nieuw kabinet vormen weten een behoorlijk deel van hun wensen om te zetten in beleid. Des te meer reden om te willen weten wat zij nu beloven.
Verantwoording
Aan de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen doen maar liefst 37 politieke partijen mee. NRC las de programma’s van de vijftien partijen die tot dusverre kwamen bovendrijven in de Peilingwijzer (de samengevoegde peilingen van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar). Mochten daar de komende weken nieuwe bijkomen, dan zullen die worden toegevoegd aan de NRC Stemhulp.
De redactie destilleerde in totaal 36 thema’s uit de programma’s en koos binnen de thema’s weer de belangrijkste punten. Daarbij is zoveel mogelijk vastgehouden aan het woordgebruik uit de programma’s zelf. Over de haalbaarheid of het waarheidsgehalte van plannen laat de NRC Stemhulp zich niet uit. Op- en aanmerkingen kunnen worden gemaild naar stemhulp@nrc.nl
Deze productie is gemaakt door: Marike Stellinga en Stéphane Alonso
Met medewerking van: Jan Benjamin, Pim van den Dool, Claudia Kammer, Titia Ketelaar, Christiaan Pelgrim, Ron Rijghard, Arjen Schreuder, Sam de Voogt en Erik van der Walle
Illustraties: Pepijn Barnard
Vorm en techniek: Janko Bosch, Michael Erkelens, Tim Hoogendijk, Ruud Puylaert, Miriam Vieveen
Volt vindt ook dat de voorzitter van de Europese Commissie voortaan niet door lidstaten moet worden benoemd, maar door het Europees Parlement. Volt wil ook een Europese minister van Financiën, die jaarlijks een begroting opstelt en hierover verantwoording aflegt aan het Europees Parlement. De EU moet ook belasting kunnen heffen - „om te beginnen bij multinationals die een omzet hebben van meer dan 500 miljoen euro en bij de superrijken met een vermogen van meer dan 1 miljard euro”.
Volt wil het ESM-noodfonds (Europees Stabiliteitsmechanisme) onder de EU brengen, met democratische controle door het Europees Parlement – nu ligt de macht en controle over dit noodfonds nog bij lidstaten. Volt wil dat de Europese Centrale Bank het voortouw neemt bij het herschikken van staatsschulden, zodat de euromunt minder gaat drukken op landen met grote schulden. Deels moeten die schulden worden kwijtgescholden. Deels moeten aflossingsvoorwaarden worden versoepeld.
De overheid moet de economie laten herstellen door zelf werkgelegenheid te creëren door woningbouw aan te jagen en mkb-bedrijven te steunen. Denk wil de diversiteitseconomie stimuleren met subsibdies. Denk wil investeren in infrastructuur.
GroenLinks wil afstappen van „de mainportstrategie die vooral is gericht op fossiele (lucht-)havens”. De partij wil de maakindustrie in Nederland en Europa herwaarderen, „waardoor we producten niet meer de hele wereld over hoeven te slepen en in een crisis minder afhankelijk zijn van het buitenland”.
Milieuvervuiling wordt hard aangepakt, er komt snel een einde aan het gebruik van microplastics en de industrie moet minder plastic gebruiken. Storten van vervuild afval zoals granuliet wordt verboden en het verbod op asbest wordt beter gehandhaafd.
Borssele moet langer open blijven en de SGP „staat open” voor een nieuwe, veilige kerncentrale. Bewoners dichtbij een kerncentrale moeten goedkopere stroom of warmte krijgen. De overheid moet investeren in het gebruik naar thorium en een demonstratiecentrale zou in Zeeland kunnen komen. Het voornemen om alle kolencentrales in 2030 te sluiten mag niet leiden tot problemen in de energievoorziening. De SGP wil meer aandacht voor isolatie. Rijk en gemeenten zetten samen isolatieprogramma’s op.
De overheid begint een campagne om burgers beter voor te lichten over klimaatverandering. Het Internationale Strafhof krijgt de mogelijkheid om bedrijven of landen die zich schuldig maken aan ecocide (misdadige beschadiging van ecosystemen) te vervolgen. Biomassa voor opwekking van warmte en elektriciteit wordt verboden. De Partij voor de Dieren wil geen nieuwe kerncentrales, en bestaande zo snel mogelijk sluiten.
FVD wil dat de overheid zich langdurig committeert aan kernenergie, zodat energiemaatschappijen voor de komende zestig tot tachtig jaar kerncentrales kunnen bouwen. Forum wil de ontwikkeling bevorderen van kerncentrales die thorium als brandstof hebben. Nederland moet verder inzetten op klimaatadaptatie, dus dijkenbouw, kustbescherming, rivierbeheer en gewasontwikkeling. Deze kennis wordt ook gebruikt voor de export.
Nieuwe kerncentrales zijn geen optie, wel wordt onderzoek ondersteund naar thorium (ander type kerncentrale) en kernfusie. De overheid koopt vanaf 2030 alleen nog maar producten in die kunnen worden hergebruikt (circulair). Bestaande energiecentrales die biomassa verbranden „faseren we uit”. Aan de bestaande bijstook van biomassa in kolencentrales moet een eind komen. Voor boringen naar olie en gas op land en in het Waddengebied worden geen vergunningen meer verleend.
De PvdA vindt kernenergie niet duurzaam en niet veilig en daarom ongeschikt. De kerncentrale in Borssele gaat niet pas in 2033 dicht, maar eerder. Er komen geen gasboringen in de Waddenzee. Door verbod op wegwerpplastic, door alle tassen te beprijzen en door invoering van verpakkingsbelasting moet gebruik van grondstoffen duurzamer worden. De PvdA wil vergroening van huishoudens stimuleren door grootgebruikers meer te belasten. Subsidie voor zonnepanelen wordt, anders dan de huidige plannen, na 2023 op de oude voet doorgezet. Woningcorporaties worden fiscaal gesteund bij vergroening.
Borssele kan langer open blijven, indien veilig. Nieuwe kerncentrales worden niet uitgesloten, maar wind en zon hebben de voorkeur. Een permanente nationale campagne rond het klimaatakkoord moet mensen meenemen „in het eerlijke verhaal”. Centraal daarin staat de noodzaak tot handelen en de kansen op een betere toekomst en leefomgeving. Als er alternatieven bestaan moet gebruik van wegwerpplastic volledig verboden worden. In 2022 gaat de invoering van statiegeld op blik zoals gepland door, gevolgd door statiegeld op kleine flesjes. Voor de sectoren bouw en infra komt er een materialenpaspoort om het circulair gebruik van materiaal te stimuleren.
Er komt een duurzaamheidsheffing op vlees, de subsidie op fossiele projecten wordt afgeschaft. De belasting op aardgas gaat verder omhoog. Er komt een burgerforum om mee te denken over de klimaattransitie. Bedrijven moeten verplicht zonnepanelen op hun daken zetten en de komende tien jaar komen er vergunningen voor 6.000 windturbines. Nederland wordt de grootste producent van windenergie in Europa. Voor kernenergie houdt D66 de deur open, maar zonder subsidie. Wel wil het onderzoek steunen „naar betere vormen van kernenergie, zoals thorium, kernfusie en kleine centrales”.
Rekeningrijden wordt niet ingevoerd. Door de energietransitie te staken kan de energierekening omlaag. Nieuwe huizen worden weer gewoon verplicht op het aardgasnet aangesloten, kolencentrales kunnen open blijven en er worden kerncentrales gebouwd. Ook verdienen thoriumcentrales de aandacht. De afsluiting van de Groningse gasvelden gaat door, gas komt voortaan uit de Noordzee. Nederland moet zich terugtrekken uit het Parijs-akkoord en er mag geen cent worden bijgedragen aan de Europese Green Deal (55 minder uitstoot in 2030).
CDA wil investeren in energie uit zon, wind en zee. Na 2030 is „kernenergie een serieuze optie”, met ten minste twee extra centrales. Met de grote bedrijven die voor de meeste uitstoot zorgen, worden afspraken gemaakt. (In de conceptversie van het CDA-programma was er nog sprake van „stevige afspraken” met de „tien bedrijven” die het meest uitstoten)
Nederland komt het Parijs-akkoord na en dat geldt ook voor het nationale Klimaatakkoord. Alleen in Europees verband mag de afgesproken CO2-reductie van 49 procent verder toenemen. Kolencentrales moeten zoals afgesproken voor 2030 dicht en er komen geen nieuwe subsidies voor het verbranden van hout (biomassa) voor energiecentrales.
De overheid moet investeren in onderzoek op het gebied van watermanagement, voedselzekerheid, schone energie, zorg en kunstmatige intelligentie. De Nederlandse industrie en vitale infrastructuur mogen geen speelbal zijn van buitenlandse private equity partijen. De PvdA wil dat de economie voor 2050 circulair wordt: productie zonder vervuiling, met hergebruik van grondstoffen en zonder afval. Met investeringen en belastingen wil de partij dat in gang zetten.
Kleine ondernemers worden ondersteund in de doorbetaling van langdurig zieke werknemers. Alle werknemers hebben het recht om onbereikbaar te zijn buiten werktijd. Werknemers krijgen medezeggenschap in belangrijke beslissingen zoals fusies en de besteding van de winst. Binnen grote bedrijven mogen werknemers de helft van de raad van commissarissen benoemen. GroenLinks wil bij bedrijven met meer dan honderd werknemers de winstdelingsregeling koppelen aan de hoogte van het dividend voor aandeelhouders.
De PvdD wil fors investeren in de klimaattransitie. De partij wil welvaart en welzijn anders meten. Vrijwilligerswerk en mantelzorg tellen bij de berekening van het bbp niet mee als een positieve bijdrage. De vee-industrie, kolencentrales en gaswinning wel. Dat moet anders. Er moet ook een generatietoets komen, over economische effecten voor toekomstige generaties. Nederland moet lid worden van de ‘Wellbeing Economy Governments (WEGo)’, die bestaat uit Nieuw Zeeland, Schotland, Wales en IJsland.
JA21 wil innovatiebeleid dat „te verwerven kennis en inzichten koppelt aan maakindustrie in eigen land”. JA21 staat kritisch tegenover het ongelimiteerd vestigen van buitenlandse bedrijven. Bij het verlenen van een vergunning aan een buitenlands bedrijf moet er een welvaartstoets te komen. De partij wil zich richten op de terugkeer van een moderne maakindustrie. JA21 wil „de eenzijdige focus op multinationals” vervangen voor beleid dat ook het belang van middelgrote en kleine ondernemingen voor de Nederlandse economie onderkent.
Er moet een meldplicht komen voor buitenlandse investeringen in vitale infrastructuur en in bedrijven die hoogwaardige technologie ontwikkelen waarbij de nationale veiligheid in het geding is. De overheid moet de bevoegdheid krijgen om bij ongewenste buitenlandse overnames (tijdelijk) beslag te leggen op strategische goederen en kennis die van belang zijn voor de nationale veiligheid.
Bij de vraag wat er met de Volksbank (nu in staatshanden) moet gebeuren, moet het maatschappelijke profiel van deze bank blijven bestaan. De partij staat ook open voor publieke alternatieven voor een rekening bij een commerciële bank, zoals digitaal centralebankgeld.
D66 wil investeren in groen herstel en een nieuw progressief kapitalisme. De partij wil innovatie stimuleren bij met name mkb-bedrijven. Bestuurders van bedrijven krijgen expliciet de verantwoordelijkheid de belangen van alle stakeholders tegen elkaar af te wegen, zo nodig wordt dit wettelijk vastgelegd. Bedrijven moeten in jaarverslagen rapporteren over maatschappelijke impact van hun activiteiten: op klimaat, milieu, biodiversiteit en de samenleving. Mededingingsautoriteiten moeten meer macht krijgen, bijvoorbeeld om bedrijven op te breken. D66 wil dat de economie sneller circulair wordt: al in 2025 wil de partij dat Nederland 30 procent minder nieuwe grondstoffen gebruikt (dat doel is nu: 2030). Elk product moet een digitaal productpaspoort krijgen, met vermelding van materialen, herkomst van materialen en mogelijkheden wat betreft reparatie en recycling.
Het minimumloon wordt hoger. Onduidelijk is nog hoe hoog. De VVD wil een persoonlijke leerrekening voor iedere werknemer om scholing mee te betalen. Het wordt fiscaal aantrekkelijk om die rekening te vullen. De VVD wil nadenken over een vorm van belasting op robots en computersystemen die de plaats van werknemers innemen. Zo kunnen de lasten op werk omlaag. Er komt één samengevoegde en meer overdraagbare verlofregeling voor zaken als geboorte, ouderschap, kortdurende zorg en calamiteiten.
Inzet van cameratoezicht mag alleen tijdelijk, in een door de rechter aangewezen risicogebied. Camera’s met gezichtsherkenning worden niet toegestaan. Systemen die de privacy niet kunnen waarborgen worden afgeschaft of aangepast, zoals de landelijke elektronische patiëntendossiers. Al het beleid op het gebied van aftappen, verzamelen en opslaan van gegevens van burgers wordt scherp herzien in het belang van de privacy. De Sleepwet wordt ingetrokken en er komt een nieuwe privacy-vriendelijke Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).
FVD wil de burger „baas laten zijn” over de eigen data en pleit voor „minimale dataverzamelingen door de overheid en Big Tech-bedrijven”. Volgen FVD worden bestaande regels niet goed gehandhaafd door de Autoriteit Persoonsgegevens en maken Europese dataregels het voor ondernemers „extreem moeilijk” om aan „klantenbinding” te doen. De partij maakt zich zorgen over massasurveillance. Inlichtingendiensten kunnen jihadistische groepen ook in de gaten houden zonder dat de privacy van „gewone Nederlanders” in het geding te komt. FVD wil de zogenoemde Sleepwet intrekken.
De VVD wil de beprijzing van autorijden op de schop nemen. Wie nu op benzine of diesel rijdt, betaalt via de brandstofaccijns voor elke gereden kilometer. Maar wie elektrisch rijdt, doet dat niet. Oneerlijk, stelt de VVD. Iedereen moet per kilometer gaan betalen. Eerst de elektrische rijders, en daarna alle autogebruikers. De huidige wegenbelasting wordt afgeschaft. De maximumsnelheid gaat weer naar 130 kilometer per uur, maar alleen in de avond. Voor kleine verkeersovertredingen komen lagere boetes, die voor zwaardere of herhaalde misdragingen worden verhoogd.
Lelystad Airport gaat open. Zo kan de luchtvaart in Nederland „beheerst groeien” en kan Schiphol zich blijven ontwikkelen als internationale luchthaven. „Milieuwinst door schonere en stillere vliegtuigen kan Schiphol inzetten voor groei van het aantal vliegbewegingen.” Ook Rotterdam-The Hague, Eindhoven en Lelystad Airport mogen gecontroleerd groeien.
Vliegen moet schoner, door vervuilende en lawaaierige vliegtuigen te weren, stelt de SP. „Mensen die veel vliegen moeten meer betalen voor de CO2-uitstoot, zonder vliegen voor anderen onbetaalbaar te maken.” Vliegen binnen 750 kilometer maakt de partij minder aantrekkelijk – hoe precies is onduidelijk. KLM is afhankelijk geworden van publieke steun, stelt de SP, en daarom zou het een publiek bedrijf moeten worden. Lelystad Airport gaat niet open.
De SGP hekelt de overlast en de luchtvervuiling rond Schiphol. „Van sectoren als de landbouw wordt veel gevraagd, terwijl de luchtvaart buiten schot blijft.” Volgens de partij hebben de vele goedkope vakantievluchten weinig economisch toegevoegde waarde, maar belasten wel het milieu. Lelystad Airport is bedoeld om - door het verplaatsen van vluchten - de overlast bij Schiphol omlaag te brengen en níet om verdere groei van de luchtvaart te faciliteren, aldus de partij. De SGP wil laten onderzoeken of Schiphol (deels) naar zee kan worden verplaatst.
Over luchtvaart zegt het verkiezingsprogramma niets.
En al het vervoer rijdt in 2030 op 100 procent duurzame energie. De PvdD noemt daarbij vooral elektriciteit en voor een klein deel groene waterstof, als alternatief voor het zware, internationale wegverkeer en de scheepvaart. De partij wil geen nieuwe wegen of verbreding van bestaande.
Net als andere partijen pleit de PvdD ervoor om korte vluchten te vervangen door snelle en betaalbare treinverbindingen. Het aantal vliegbewegingen (starts en landingen) wordt verlaagd naar maximaal 300.000 per jaar in 2030. Nu heeft Schiphol een plafond van 500.000 vliegbewegingen. Tot slot wil de PvdD een „forse” CO2-belasting die gaat gelden voor „alle vervuilende sectoren; de luchtvaart en de scheepvaart verliezen hun uitzonderingspositie”.
Als het aan de PvdA ligt worden in 2025 alleen nog emissieloze nieuwe personenauto’s, motoren, bromfietsen en scooters verkocht. „Verduurzaming van mobiliteit is cruciaal in de energietransitie en normering is hiervoor het beste middel.”
Snelle treinen in plaats van vluchten binnen Europa, ook de PvdA is daar voor. De partij wil de vrijstelling van vliegtickets voor btw afschaffen. „We erkennen het belang van Schiphol en KLM voor onze economie, maar stellen wel strenge duurzaamheids- en arbeidsvoorwaarden die te allen tijde worden nageleefd.” De Nederlandse luchtvaart krijgt een CO2-plafond dat jaarlijks daalt in lijn met maximaal 1,5 graad opwarming van de aarde. Wat Lelystad Airport houdt de PvdA zich op de vlakte.
Wat de maatregelen met betrekking tot de auto betreft lijken de standpunten van JA21 op die van Forum. De N35 moet een volwaardige snelweg A35 worden, de Westerscheldetunnel moet tolvrij en de maximumsnelheid mag weer omhoog naar 130 kilometer per uur.
GroenLinks wil geen nieuwe autowegen aanleggen. Binnen de bebouwde kom wordt 30 kilometer per uur de norm. Met rekeningrijden gaan automobilisten „op een eerlijke manier” betalen naar gebruik. Daarmee vervangt men de motorrijtuigenbelasting.
De partij wil stoppen met korte vluchten en de vrijkomende ruimte niet opvullen met andere bestemmingen. Wat GroenLinks betreft gaat Lelystad Airport niet open. „Schiphol en de regionale vliegvelden worden kleiner en concentreren zich op de luchtvaart die voor Nederland belangrijk is.” Verder wil de partij met een Nederlandse tickettaks „veelvliegers” ontmoedigen. „Daarnaast zetten we ons in Europa in voor het heffen van accijns op kerosine en btw op een vliegticket.”
Van FVD mag de maximumsnelheid terug naar 130 kilometer per uur „en waar verantwoord hoger, naar Duits model”. De partij wil de aanleg van geplande snelwegen versnellen en noemt de A8-A9 en de N35, die een volwaardige A35 moet worden. De Westerscheldetunnel wordt tolvrij. En verder lijkt de partij inspraak te willen beperken: „We verkorten bureaucratische trajecten die de aanleg van wegen vertragen.”
FVD wil naar eigen zeggen „het vliegverkeer faciliteren”. De partij noemt daarbij concreet het plan van een nieuwe luchthaven in de Noordzee. „Die ontlast op termijn Schiphol, creëert extra werkgelegenheid en extra ruimte in ons land en is goed voor onze economie.”
Tegenover een betaalbaar openbaar vervoer stelt Denk dat de automobilist niet „de dupe mag worden van beleid”. Denk vindt dat de maximumsnelheid weer moet worden verhoogd tot 130 km/u. Voor vervoerders als Uber en traditionele taxibedrijven moet er een gelijk speelveld komen. Er moeten meer snelle treinlijnen komen tussen Europese landen en steden. Zo moet een redelijk alternatief ontstaan voor het vliegverkeer.
En: „Reizen met het openbaar vervoer voor afstanden tot minstens 700 kilometer moeten goedkoper zijn dan met de auto en het vliegtuig.” Voor korte vluchten komt er een hogere vliegbelasting. De staat moet als aandeelhouder aan KLM vragen om niet meer op zulke bestemmingen te vliegen.
De partij wil autovrije binnensteden, autoluwe woonwijken en minder ruimte voor stilstaande auto’s, maar dat mag niet ten koste gaan van de bereikbaarheid. En wie auto wil rijden, neemt een emissievrij voertuig. Elektrische auto’s moeten aantrekkelijker worden, bijvoorbeeld door een tijdelijke aankoopsubsidie of garanties op de batterijen van tweedehands auto’s. In dorpen en steden wil de partij de algemene snelheidslimiet van 50 naar 30 km/uur verlagen.
Lelystad Airport kan wat D66 betreft alleen open als dit niet leidt tot groei van de uitstoot en milieuvervuiling.
De autobelasting moet worden hervormd: ook elektrische auto’s gaan bijdragen aan de aanleg van infrastructuur. Verder wil het CDA „hubs” bouwen, voor „betere verbindingen tussen steden en regio’s”. Daar komen verschillende vervoersvormen samen en kunnen reizigers eenvoudig overstappen naar een (deel)auto, (deel)fiets, trein of metro. Het CDA laat in het midden of de partij voor groei of beperking van de luchtvaart is, maar noemt „een concurrerende en duurzame luchtvaart” op Schiphol en de regionale luchthavens van groot belang voor de economie. De partij vestigt de hoop op stillere, schonere en zuinigere vliegtuigen.
Over het veelbesproken Lelystad Airport zegt het CDA-programma: de opening wordt bezien in het licht van „het herstel van de luchtvaart”.
Bij gemeenten moet cultuurparticipatie een vast onderdeel worden van welzijnsbeleid. De partij heeft tien actiepunten, met onder meer investeren in het behoud en de heropening van gratis openbare bibliotheken. De inkomenspositie van muzikanten behoeft aandacht. Het auteursrecht moet gemoderniseerd, monumenten gerenoveerd en cultuureducatie krijgt een vaste plek in het lesprogramma. De Partij voor de Dieren wil dat er een einde komt aan dierenleed voor entertainment. Er moet een gedragscode komen voor het gebruik van dieren in kunst en media.
In dezelfde conservatieve lijn liggen de overige aandachtpunten: bescherming van erfgoed, nieuwbouw die past binnen het historisch aanzicht. Het huidige cultuurbudget moet anders besteed, zegt de partij. Het geld moet gaan naar het onderwijzen en uitdragen van „Europese klassieke muziek en kunst”. Een wens is gratis toegang bij rijksmusea, maar voorbehouden aan Nederlanders („op vertoon van identiteitsbewijs of paspoort”).
Daarop aansluitend is de wens om nieuwe monumenten te blijven aanwijzen. Zo krijgt de jongste geschiedenis een plek in het erfgoedbeleid. Erfgoed dient ook gedigitaliseerd. De ChristenUnie pleit voor cultuureducatie voor alle kinderen. Scholen mogen zelf bepalen hoe zij hier invulling aan geven. Ieder kind moet toegang hebben tot cultuur. De bibliotheek moet gratis zijn voor kinderen tot 18 jaar. De Fair Practice Code, voor eerlijke betaling in de kunstsector, dient als leidraad. Talentontwikkeling moet een centrale plek in het cultuurbeleid krijgen. De partij wil een „eerlijkere verdeling” van overheidssubsidies over het land.
De coronacrisis laat de kwetsbaarheid van de sector zien; er moet meer geld bij makers zelf terechtkomen. De Fair Practice Code moet prioriteit krijgen bij subsidieaanvragen. Op school is er veel aandacht voor kunst en cultuur en D66 wil zich inzetten voor voldoende aanbod van bibliotheken in elke gemeente. Behoud van erfgoed, ook digitaal, moet vanzelfsprekend zijn. D66 is voorstander van aanscherping van het auteurscontractenrecht. D66 is voor de komst van een slavernijmuseum of -instituut en stimuleert andere culturele instituten die zich richten op het zwarte erfgoed.
Door investeringen beoogt de partij drempels weg te nemen: cultuur goedkoper maken en jongeren vroeg in aanraking laten komen met kunst. Basisschoolleerlingen krijgen een ‘cultuurontdekkingspas’ en cultuuronderwijs wordt „een vast onderdeel van de lesprogramma’s”. De keuzes die de partij maakt, beginnen met een „ambitieus reddingsplan”, dat verlies aan banen in de sector door de coronacrisis moet voorkomen. Uitbreiding van het stimuleringsfonds voor bibliotheken en het een dag in de week gratis openstellen van rijksmusea moeten cultuur toegankelijker maken. Om de uitvoering van de Fair Practice Code, die een eerlijke betaling nastreeft, mogelijk te maken, moet er extra geld door de overheid worden uitgetrokken. Het aanpassen van de mededingingswet moet het ook voor zzp’ers in de cultuur mogelijk maken collectief over arbeidsvoorwaarden te onderhandelen.
Het budget voor kunst en cultuur moet omhoog. Het subsidiestelsel moet „overzichtelijker” en een looptijd van acht jaar voor subsidie in plaats van vier jaar moet mogelijk worden. Het hebben van voldoende eigen inkomsten als voorwaarde voor subsidie moet „een kleinere rol” gaan spelen. Werkenden in de cultuursector verdienen betere, „eerlijke” arbeidsvoorwaarden. De Fair Practice Code moet worden omgezet in wetgeving en de culturele sector moet extra geld krijgen voor de uitvoering van deze gedragscode. Cultuuronderwijs moet meer aandacht en geld krijgen. Cultuurparticipatie, amateurkunst en muziekverenigingen worden extra ondersteund. Toegang tot een bibliotheek moet voor iedere burger gegarandeerd worden. Er moet een „exploitatieheffing” komen over de inkomsten van onder andere streamingdiensten ten bate van Nederlandse film- en televisiemakers.
De oprichting van een Nationaal Historisch Museum liep tien jaar geleden uit op een debacle. Het CDA pleit er opnieuw voor. „Wat ons bindt willen wij laten zien in een nieuw nationaal historisch museum over de geschiedenis van Nederland.” Juist in tijden van polarisatie kan dit bijdragen aan verbinding en saamhorigheid en het gevoel „één veelkleurige gemeenschap” te zijn. Het CDA wil „een betere regionale spreiding van middelen en voorzieningen voor een volwaardig cultureel aanbod”. Bij de „huidige nadruk op diversiteit” mogen de „unieke voorbeelden van de Nederlandse cultuur” niet vergeten worden. Uitgaven voor beheer en behoud van het cultureel erfgoed moeten „op peil” blijven. Dat is geld voor „waardevolle monumenten en kerken tot publieke en particuliere kunstcollecties, archieven en documenten”. Maar ook „volksfeesten en lokale tradities” verdienen volgens het CDA „bescherming”.
Het eerste is een „betere regionale spreiding in de toewijzing van cultuursubsidies”, want cultuur is niet alleen iets voor grote steden. Provincies en gemeenten moeten de subsidie van de rijksoverheid aanvullen. De VVD wil meer geld „voor het behoud en de ontwikkeling van volkscultuur”. Populaire cultuur - „zoals musicals” - moet ook subsidie van het Rijk kunnen krijgen. Kunst in depots moet worden afgestoft en tentoongesteld. De drempels voor bruiklenen kunnen omlaag als het Rijk garant staat. Een deel van de Rijkscollectie moet worden afgestoten. Dat creëert ruimte voor het vernieuwen van collecties. De Geefwet, die schenken aan cultuur fiscaal stimuleert, moet worden verruimd. Het vijfde culturele programmapunt is opmerkelijk: de VVD wil „werkgevers en vakbonden aanmoedigen om van 5 mei een vrije dag te maken in plaats van 1 mei”. Dit om het belang van Bevrijdingsdag in onze geschiedenis te onderstrepen.
Volgens D66 is er bij de nationale overheid in de afgelopen jaren veel kennis en expertise over de leefomgeving verloren gegaan. Daarom moet er een planologische dienst (met „een brede, integrale blik”) komen die verschillende ministeries ondersteunt. Als in de open ruimte wordt gebouwd, moet daarvoor groen in de buurt terugkomen, volgens het principe: groen groeit mee. Er komt „nationale regie” op de groei van distributiecentra (‘verdozing’), om open ruimte in het landschap te behouden.
Het CDA pleit voor „een nieuwe visie” op de ruimtelijke indeling van Nederland. In een nieuwe Nota Ruimte wordt voor de lange termijn vastgelegd welke ruimte wordt bestemd om te wonen en werken of voor natuur en landbouw. In deze nieuwe visie worden de Randstad en grote natuurgebieden ontlast en nieuwe groeiregio’s aangewezen, „wat tevens in het belang van een vitaal platteland is”. Het CDA wil een nieuwe minister voor Regionale Ontwikkeling die de „negatieve spiraal in krimpgebieden” moet gaan doorbreken. Woningbouw in en om de stad dient hand in hand te gaan met vergroening: behalve voor sport en ontspanning is dat ook van belang voor de afkoeling bij hitte of de afvoer van regenwater bij extreme buien.
Mededingingswaakhond ACM moet meer bevoegdheden krijgen, zoals het opdelen van bedrijven en een verbod op het opkopen van startups voor grote bedrijven. De VVD wil het vestigings- en investeringsklimaat verbeteren door investeringen in onder meer onderwijs en infrastructuur en lage belastingen. Middelgrote en kleine bedrijven moeten lagere belastingen gaan betalen dan grote bedrijven. Bij nieuwe regels wil de VVD een mkb-toets. De VVD wil een nationaal groeiakkoord waarin werkgevers, werknemers, overheid en kennisinstellingen gezamenlijk een groeiagenda opstellen.
Gratis kinderopvang tot 4 jaar voor 4 dagen per week wordt onderdeel van het basisonderwijs. Leerkrachten geven maximaal 20 lesuren per week, zodat ze ze zich beter kunnen voorbereiden en ontwikkelen. De lonen in het primair onderwijs worden gelijkgetrokken met die in het voortgezet onderwijs. De basisbeurs keert terug, het collegegeld wordt fors verlaagd. De leenstelsel-generatie wordt royaal gecompenseerd.
Voor studenten komt de oude basisbeurs terug. Wie heeft moeten lenen onder het leenstelsel worden gecompenseerd.
Het sociaal leenstelsel wordt behouden. „Het uitgangspunt is dat als een opleiding tot een hoger inkomen leidt, je een eerlijk aandeel van de kosten terugbetaalt.” Over de instroom van buitenlandse studenten schreef de VVD aanvankelijk dat deze per opleiding moet worden beperkt als rem op „de trend om colleges niet meer in het Nederlands te geven”. In het definitieve verkiezingsprogramma is dat aangepast. Nu is het doel „om kansrijke internationalisering te versterken en uitwassen tegen te gaan”.
Loonkloof tussen basisschool en voortgezet onderwijs moet zoveel mogelijk worden gedicht, maar door de coronacrisis wordt dat wel moeilijker, verwacht de SGP. De partij wil dat er meer aandacht komt voor Franse en Duitse taal. Het hoger onderwijs mag geen plek zijn die gedomineerd wordt door politiek correct denken. Voor middeninkomens moet er weer een basisbeurs komen.
Alle studenten krijgen een studiebeurs, jongeren uit gezinnen met een lager inkomen kunnen ook een aanvullende beurs krijgen. De SP wil een onderzoeksfonds oprichten waarin bedrijven opdrachten kunnen aanbieden, zodat er geen directe band is tussen bedrijf en onderzoeker.
Categorale gymnasia moeten worden beschermd en er moet meer onderscheid komen tussen theoretisch en praktisch ingestelde leerlingen. Universiteiten moeten weer kennisinstellingen worden en minder energie steken in „internationalisering” en „verengelsing”. Op latere leeftijd een extra studie doen moet makkelijker worden. Islamitisch onderwijs noemt de partijh een „problematische uitzondering” op de onderwijsvrijheid, die niet verder mag groeien.
Er komt een groot offensief tegen laaggeletterdheid (bij jongeren en volwassenen). De PvdA vindt dat het ‘kiesmoment’ van het schoolniveau twee jaar later moet. Er komt een rijksacademie voor leraren, om de versnippering in het pabo-onderwijs tegen te gaan. Kinderopvang wordt gratis. De basisbeurs wordt heringevoerd. Scholen en universiteiten worden opengesteld voor volwassenenonderwijs.
Toetsen in groep 8 mag alleen als ‘thermometer’ - het is geen leidraad voor het schooladvies. Basisschoolleraren gaan evenveel verdienen als die op de middelbare school. Ouders krijgen sterkere medezeggenschap op het beleid van de school. Alle studenten van wie de ouders tot 70.000 euro verdienen (zes van de tien studenten) krijgen een studiebeurs van maximaal 400 euro. Elke student krijgt - ongeacht richting of niveau - de mogelijkheid om minimaal één stage of semester in het buitenland te volgen.
Leraren in het basisonderwijs gaan evenveel verdienen als die in het voortgezet onderwijs. Leraren die les geven op scholen met veel kwetsbare kinderen krijgen meer betaald. Pubers krijgen meer tijd om zich te ontwikkelen, met een „meerjarige brede brugklas” waarbij pas in het derde jaar een niveau hoeft te worden gekozen. Op hun 18e krijgen alle jongeren 10.000 euro. Daarnaast krijg je een studiebeurs van maximaal 400 euro per maand als je uit een gezin komt met een inkomen tot 100.000 euro. Armere studenten kunnen ook huurtoeslag krijgen.
Het CDA wil ook maatregelen om te voorkomen dat laatbloeiers de dupe worden van te strikte schooladviezen. Voor de bachelorfase van studies komt er een basisbeurs, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen thuis- en uitwonende studenten. Er moet meer aandacht komen voor de Duitse en Franse taal, gezien de nabijheid van deze grote landen en de handelsbelangen.
Er komen meer milieu- en zero-emissie-zones. De ChristenUnie wil een kilometerprijs invoeren voor personenauto’s. De maximumsnelheid blijft 100 kilometer per uur en gaat ook ‘s nachts gelden. Binnen de bebouwde kom: waar mogelijk 30 kilometer per uur. De huidige 500 kilometer aan spoor moet voor 2040 worden verdubbeld en waar mogelijk geschikt worden gemaakt voor hogere snelheden. Overal in Nederland mag de bus over de vluchtstrook om voorbij files te rijden. Het OV wordt in heel Nederland gratis voor meereizende kinderen. Net als in Duitsland komt er een laag btw-tarief op binnenlands OV. Er komen geen nieuwe of bredere snelwegen.
Er gaat definitief een streep door de opening van het nieuwe Lelystad Airport, maar er komt ook compensatie voor betrokkenen. De ChristenUnie is tegen een luchthaven op zee en steekt de tientallen miljarden liever in duurzame mobiliteit.
Alle medewerkers in bedrijven moeten recht krijgen op een deel van de winst. Werknemers moeten de helft van de commissarissen kiezen bij grote bedrijven. Aandeelhouders die aandelen langer in bezit hebben, krijgen dubbel stemrecht. De SP wil het midden- en kleinbedrijf (mkb) helpen door aanbestedingen van overheden ‘mkb-vriendelijk’ te maken en door steun bij ziekte van werknemers. De SP wil „bouwen” aan een circulaire economie.
De ChristenUnie wil werkgevers wel de ruimte geven om te reageren op „bedrijfseconomische omstandigheden”, onder meer met de mogelijkheid om vaste contracten deels te flexibiliseren. De lasten voor werkgevers met werknemers in vaste dienst gaan omlaag. De ChristenUnie wil de verplichte loondoorbetaling bij ziekte voor kleine en middelgrote werkgevers terugbrengen van twee naar één jaar. De WW-premie voor werknemers met een vast contract moet omlaag, net als de premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof-premie). Het minimumuurloon en het minimumjeugdloon gaan omhoog met maximaal 21 procent. Te hoge topsalarissen en bonussen mogen niet langer als kostenpost in mindering worden gebracht op de winst van een onderneming.
Financiële instellingen, zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen, moeten worden verplicht hun beleggingsportfolio door te rekenen op gevoeligheid voor klimaatverandering. Ze moeten samen met De Nederlandsche Bank met een zwarte lijst van activiteiten komen die niet kunnen. Er moet een Europese autoriteit komen die toezicht houdt op verdachte geldstromen (witwasfraude en terrorismefinanciering). De ChristenUnie wil ‘high frequency trading’, het aankopen en verkopen van financiële producten in een fractie van een seconde, “het liefst verbieden”.
Over een eventueel EU-lidmaatschap van Turkije schrijft de partij niet. In het verkiezingsprogramma staat wel dat het nodig is dat „alle kandidaat-lidstaten op een eerlijke manier worden behandeld, zodat geen enkele kandidaat-lidstaat aan de voorkant het lidmaatschap wordt ontzegd”. De euro „in de huidige vorm” blijft bestaan, waarbij „in de toekomst” de begrotingsdiscipline van lidstaten weer gehandhaafd zal worden.
De PvdD wil verder geen uitbreiding van de EU, de eurozone of van de EU-bevoegdheden. Landen moeten de mogelijkheid krijgen om met (financiële) hulp van de EU uit de eurozone te stappen. Lidstaten die de rechtsstaat schenden kunnen deels of helemaal gekort worden op EU-subsidies.
Voor landen die uit de eurozone willen, moet er een exit-strategie komen, inclusief een tijdelijke vorm van „Marshall-steun”. De SGP wil niet dat de EU belasting kan heffen. Voor de partij is dat „een rode lijn”. Met verdere uitbreiding moet de EU buitengewoon terughoudend zijn. En Turkije is „qua geschiedenis, islamitisch karakter en politiek bestel” niet geschikt voor EU-lidmaatschap.
De nationale parlementaire controle op EU-beleid schiet nu tekort en moet worden versterkt, onder meer met de instelling van een speciale Europacommissie, met Eerste en Tweede Kamerleden. EU-lidstaten die de rechtsstaat schaden moeten veel makkelijker dan nu kunnen worden gestraft. De toetredingsonderhandelingen met Turkije worden gestaakt. Landen die niet mee kunnen komen met de euro moeten de eurozone ook kunnen verlaten, zonder het EU-lidmaatschap kwijt te raken. En Nederland? „Zo lang Duitsland in de eurozone zit, zit Nederland er ook in. Punt.”
De toetredingsonderhandelingen met Albanië en Noord-Macedonië worden gestart, maar lid worden van de EU kan alleen als ze voldoen aan de criteria over democratie, rechtspraak en mensenrechten. Als deze criteria verslechteren, zoals in Turkije, worden de onderhandelingen beëindigd.
EU-lidmaatschap is alleen nog mogelijk voor landen die zich niet te ver verwijderen van Europese waarden en afspraken. Turkije hoort daar niet bij. Corruptie en schendingen van de rechtsstaat binnen de EU moeten harder worden aangepakt. Het CDA wil een snel einde maken aan de handel in paspoorten door EU-lidstaten, waarbij het tegen betaling mogelijk is om EU-burger te worden.
De bevoegdheid van de minister van Justitie om zich met strafzaken te bemoeien door het OM een opdracht te geven, komt te vervallen. Coffeeshops moeten legaal kunnen inkopen, leveren en verkopen, zodat mensen weten wat ze roken. Coffeeshophouders moeten een zakelijke rekening kunnen openen. Dat schept transparantie. Naar analogie van het wietexperiment, pleit D66 voor het mogelijk maken van een lokaal xtc-/ mdma-experiment waarbij de productie en verkoop daarvan worden gereguleerd.
Van Syriëgangers moet het Nederlanderschap kunnen worden ingetrokken, ook als zij alleen Nederlander zijn en dus stateloos zouden worden. Nederlandse IS-strijders/Syriëgangers moeten lokaal (dus niet in Nederland) worden berecht. Daarbij moeten de Koerdische strijdgroepen in Syrië worden gesteund, ook als dat op gespannen voet staat met het volkenrechtelijke verbod op inmenging in een ander land.
Hulpgeld moet worden gegeven via de EU, waarbij VN-organisaties kunnen dienen „als onderaannemer”. Ontwikkelingsbeleid is ook handelsbeleid: door investeringen en export kunnen burgers in armere landen zelf geld verdienen en onderwijs of zorg bekostigen. Ambassades die zich veel met ontwikkelingshulp bezighouden gaan dicht. Die zijn te veel „pinautomaat”. Subsidies voor ngo’s moeten ook omlaag.