Laatste nieuws coronacrisis

Spoedwet over avondklok vanaf dit weekend van kracht

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

De redactie van NRC hield hier op vrijdag 19 februari de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis in het binnenland en buitenland bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 19 februari:

 • Zowel het gerechtshof in Den Haag als de Eerste Kamer bogen zich vrijdag over de avondklok. In het hof werd het hoger beroep over het opschorten van de huidige avondklok behandeld. De rechter doet 26 februari uitspraak in de zaak.
 • De maatregel zelf blijft hoe dan ook van kracht. Vrijdag behandelde de Eerste Kamer een spoedwet die de herinvoering van een avondklok mogelijk moet maken. 45 Senatoren stemden voor de spoedwet, 13 stemden tegen. Daarmee gaat de spoedwet dit weekend van kracht en kan de avondklok blijven bestaan, ook wanneer het oordeel in het hoger beroep negatief voor de staat uitvalt.
 • Schiphol heeft het afgelopen jaar flink geleden onder de coronacrisis, zo blijkt uit de meest recente jaarcijfers. De luchthaven leed 563 miljoen euro verlies en zag de netto-omzet dalen met 57 procent. Het aantal reizigers daalde met 70 procent.
 • In de tweede week van februari zijn ongeveer 3.400 mensen overleden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is ongeveer evenveel als verwacht voor die periode; dat wil zeggen dat er voor het eerst sinds september 2020 geen sprake is van oversterfte.

Volg hier het coronablog van zaterdag 20 februari

Denemarken sluit aantal grensovergangen met Duitsland vanwege uitbraak Britse variant

 • Denemarken heeft dertien grensovergangen met Duitsland gesloten. Aanleiding daarvoor is de besmetting van zeker tachtig inwoners van de Duitse grensstad Flensburg met de Britse variant van het coronavirus. Dat heeft de Deense minister van Justitie Nick Haekkerup vrijdag bekendgemaakt, zo melden Deense media. Het zou voornamelijk gaan om kleinere grensposten. Bij negen andere overgangen wordt meer gecontroleerd. Wie Denemarken in wil komen, moet uiterlijk 24 uur voor vertrek een coronatest hebben gedaan en de negatieve uitslag kunnen tonen bij de grens.
 • Extreem winterweer heeft de levering van zeker zes miljoen coronavaccins in de Verenigde Staten vertraagd. De vertraging heeft impact op alle vijftig staten, zo heeft het Witte Huis vrijdag bekendgemaakt. Dat melden internationale persbureaus. De vertragingen zouden te wijten zijn aan wegafsluitingen, stroomuitval op bepaalde locaties en het feit dat werknemers van transportbedrijven niet konden werken.
 • Israël gaat 100.000 Palestijnse arbeiders die op Israëlisch grondgebied werken, vaccineren tegen het coronavirus. Dat hebben de Palestijnse autoriteiten vrijdag bekendgemaakt, zo meldt persbureau AFP. Welke werknemers voorrang krijgen en wanneer de campagne begint, is niet duidelijk. Israël vaccineert in rap tempo alle eigen inwoners, maar is onder vuur komen te liggen vanwege de gebrekkige doorvoer van vaccindoses naar Palestijnse gebieden.

In de Duitse grensplaats Flensburg zijn zeker 80 mensen besmet geraakt met de Britse variant van het coronavirus. Automobilisten steken hier over van Duitsland naar Denemarken. Foto Gregor Fischer

Ruime meerderheid Eerste Kamer stemt in met spoedwet over avondklok

De Eerste Kamer is vrijdagavond akkoord gegaan met de spoedwet over de avondklok. 45 Senaatsleden stemden voor, 13 tegen. Eerder had ook een meerderheid van de Tweede kamer ingestemd met het wetsvoorstel. Daarmee is vanaf komend weekend die spoedwet van kracht.

In de Senaat werd overdag uren gedebatteerd over het voorstel. En eerder op de dag werd ook bekend dat het hoger beroep komende week door zal gaan. Op 26 februari volgt de uitspraak over de juridische basis waarop de avondklok in eerste instantie werd ingesteld.

De G7 gaat zich nog meer inzetten voor wereldwijde distributie van vaccins

De G7-landen hebben in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt de wereldwijde vaccinatiecampagne tegen het coronavirus te steunen. Zo willen die landen (Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Canada en de Verenigde Staten) hun financiële bijdragen verhogen aan het Covax-programma van de WHO. Ook moet wereldwijd meer worden samengewerkt om de bevolking te beschermingen tegen gezondheidscrises.

Lees meer in de analyse van redacteur Michel Kerres over de virtuele top die vrijdag werd gehouden:

G7-leiders: surplus vaccins doneren aan arme landen

Honderd onterecht positieve testuitslagen in Amsterdam

Honderd mensen in de regio Amsterdam hebben onterecht een positieve testuitslag ontvangen. Dat bevestigt de GGD Amsterdam vrijdagavond na berichtgeving door Het Parool. De PCR-tests, waarbij met een wattenstaafje een monster wordt genomen uit de neus en keel, waren vervuild geraakt tijdens de voorbehandeling van de te analyseren monsters. „Het is een menselijke fout.”

Vrijdagochtend werd de fout ontdekt - volgens Het Parool was de fout „snel ontdekt” - en zijn alle betrokken personen op de hoogte gebracht en uitgenodigd om zich opnieuw te laten testen. Omdat ze eerder een positieve testuitslag kregen, was hen gevraagd in quarantaine te gaan. Mogelijk heeft een deel van hen alsnog het coronavirus onder leden, maar op basis van de eerder afgenomen testen was dat niet meer te zeggen.

Kerkorganisaties roepen op kerk beschikbaar te stellen voor onderwijs

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) roept aangesloten gemeenschappen vrijdag op hun gebouwen open te stellen voor middelbare scholen, inclusief de kerkzalen zelf. Dat meldt persbureau ANP. Op die manier zouden scholen en leerlingen makkelijker kunnen voldoen aan coronamaatregelen, zoals het houden van anderhalve meter afstand, en daarmee mogelijk eerder open kunnen. Ook de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) zegt bepaalde ruimtes in kerken, zoals vergaderkamers, beschikbaar te stellen. De kerkzaal zelf is daarvan uitgesloten: „dat is een gewijde ruimte”.

De PKN benadrukt dat het aan de lokale kerkraden zelf is om een of meer van de 2.149 gebouwen beschikbaar te stellen voor het onderwijs. „Wij vinden dat een mooie beweging”, aldus het bestuur van de organisatie. „We willen een kerk zijn te midden van zeventien miljoen Nederlanders.”

De middelbare scholen zijn sinds medio december dicht, als maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus. De belangenorganisatie VO-Raad pleitte donderdag in het AD voor de heropening van scholen, desnoods één of enkele dagen in de week en mogelijk met behulp van gehuurde zalen, zoals in bioscopen of theaters.

Het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk Nederland in Utrecht. Foto Erik van ’t Woud/ANP

‘Nog niet duidelijk wanneer voetbalsupporters in stadions kunnen’

Veel verwarring en irritatie deze vrijdag, over het profvoetbal: is al duidelijk wanneer supporters weer wedstrijden in het stadion kan bijwonen? Het ministerie van VWS laat vrijdagavond aan persbureau ANP weten dat het nog niet kan aangeven wat wanneer mogelijk is. „We hopen natuurlijk allemaal dat er snel weer gevoetbald kan worden met publiek”, zegt een woordvoerder. „Het is uiteraard afhankelijk van het aantal besmettingen en de ontwikkeling van het virus wanneer dit daadwerkelijk weer kan.” Met experimenten, of ‘fieldlabs’, wordt onderzocht of en hoe het mogelijk is om evenementen te hebben waarbij grote groepen mensen samenkomen.

Het ministerie reageert met de verklaring op de verontwaardiging die de KNVB eerder op de dag uitte. De voetbalbond was boos over een uitspraak van OMT-lid Andreas Voss, die vooruitlopend op de experimenten met publiek aan NOS liet weten niet te verwachten dat in 2021 volle voetbalstadions mogelijk zijn. Voss is hoogleraar infectiepreventie en hoofdonderzoeker van het fieldlab-programma.

Er worden nog tests met toeschouwers in stadions gehouden, als onderdeel van die experimenten. Gijs de Jong, secretaris-generaal van de voetbalbond, noemde de inschatting van het OMT-lid „prematuur, onnodig en schadelijk”. „Dit staat volledig haaks op alle gesprekken die wij met het kabinet hebben gevoerd”, aldus De Jong.

Lees ook: Het EK moet straks een voetbalfeest worden. Maar hoe?

Rotterdam gaat verdachten avondklokrellen op schermen tonen

Vanaf maandag worden in Rotterdam de verdachten van de avondklokrellen in januari op grote reclameschermen in de openbare ruimte getoond. Dat maakte de politie van Rotterdam vrijdagmiddag bekend.

Zo’n zestig verdachten van de rellen op 25 januari, twee dagen na het ingaan van de avondklok, zijn op de dag zelf aangehouden. Bij de onlusten raakten die dag meerdere agenten gewond en werd veel vernield. De mensen die aangehouden werden waren vooral Rotterdammers.

In het onderzoek dat volgde op de rellen zijn nog eens zeven verdachten aangehouden. Veel anderen konden tot nu toe nog niet worden geïdentificeerd en daarom besloten de politie en het openbaar ministerie nu het beeldmateriaal uit hun onderzoek op straat te tonen, in de hoop dat iemand de relschoppers herkent en met de politie deelt om wie het gaat. Het beeldmateriaal zal onder andere te zien zijn op trein- en metrostations, en ‘maxi-outdoorschermen’ zoals op het Zuidplein.

Lees ook: Wie zijn de mensen die opgepakt werden vanwege de avondklokrellen? Wat voor straffen kregen zij? Na drie weken is een eerste balans op te maken

Twee mannen die aangehouden worden in de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid na het ingaan van de avondklok op 27 januari. Foto via ANP

Italiaanse zender publiceert volledig contract tussen EU en AstraZeneca

Het wil maar niet stil worden rond de Europese vaccinafspraken met AstraZeneca. Een conflict tussen de Europese Commissie en de farmaceut over vertraagde leveringen liep vorige maand hoog op.

Nu steeds meer details over de afspraken uitlekken, wordt de reden van de Brusselse wrevel steeds duidelijker. Vrijdag publiceerde de Italiaanse televisiezender Rai het volledige, geredigeerde contract en daaruit blijkt dat AstraZeneca inderdaad heeft beloofd fors meer te leveren dan ze nu doet. Tot 31 maart zouden volgens het contract 120 miljoen vaccins worden geleverd, terwijl het er in de praktijk nu slechts 40 miljoen doses worden. Alle 300 miljoen aangekochte doses zouden in juli geleverd moeten zijn, maar met de huidige productiecapaciteit lijkt dat ver weg.

Achter de schermen was al wel duidelijk dat AstraZeneca de gemaakte afspraken bij lange na niet nakomt. Maar de saga rond de ontbrekende vaccins wordt wel steeds raadselachtiger. Topman Pascal Soriot liet in een interview eerder doorschemeren dat het Verenigd Koninkrijk voorrang zou hebben bij de levering, omdat zij eerder een contract afsloten en het bedrijf met de EU slechts afsprak „naar beste kunnen” te leveren. Maar donderdag lekte ook het contract met de Britten uit: dat bleek niet alleen later dan het Europese contract getekend, maar bevatte ook exact dezelfde formuleringen.

De verhouding tussen de EU en AstraZeneca blijft daarmee voorlopig goed verzuurd. Tegelijk probeert Brussel op dit moment vooral met hangen en wurgen de productie van vaccins op te voeren – hoewel dat op korte termijn vrijwel onmogelijk is. Soriot zal komende week wel, samen met de CEO’s van andere farmaceuten, in een hoorzitting van het Europees Parlement verschijnen. Hij heeft wat uit te leggen.

In een Zweeds ziekenhuis worden naalden gevuld met het vaccin van AstraZeneca. Foto Johan Nilsson/TT News Agency/AFP

Haven Rotterdam maakt ondanks daling overslag winst in coronajaar

De Rotterdamse haven heeft ondanks de coronacrisis meer winst gemaakt in 2020 dan in het jaar ervoor. Het Havenbedrijf Rotterdam boekte een winst van bijna 352 miljoen euro, tegen 239 miljoen euro in 2019. De haven profiteerde onder meer van eenmalige extra inkomsten uit terreinverhuur, blijkt uit het vrijdag gepresenteerde jaarverslag.

De overslag is gedaald met 7 procent naar 437 miljoen ton. In april waarschuwde het Havenbedrijf nog dat de overslag mogelijk tot 20 procent zou kunnen terugvallen als gevolg van de crisis. In de eerste helft van het jaar liep de vraag naar goederen sterk terug, eerst in China en daarna ook in Europa. Maar sinds de zomer trad een sterk herstel op omdat consumenten hun geld vooral uitgaven aan fysieke goederen in plaats van aan diensten, schrijft het Havenbedrijf.

Er is vorig jaar met name minder ijzerts, kolen en ruwe olie overgeslagen. De daling van ruwe olie is veroorzaakt door een afname van de vraag naar olieproducten. Zo zakte de verkoop van kerosine in omdat er vanwege corona minder gevlogen werd.

Voor 2021 kijkt het Havenbedrijf vooral uit naar de gevolgen van de vaccinatieprogramma’s. Als die effectief blijken, ligt een opleving van de wereldhandel voor de hand, staat te lezen in het verslag. Al zal de overslag in 2021 niet snel teruggaan naar de volumes van voor de coronacrisis, verwacht de haven. Zo zal er ook dit jaar minder vraag zijn naar olie.

4.761 positieve testuitslagen, opnieuw ruim meer dan gemiddelde

Het afgelopen etmaal zijn bij het RIVM 4.761 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er 167 meer dan een dag eerder en ruim duizend meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen, dat op 3.704 per dag ligt.

Daarnaast kreeg het RIVM melding van 50 sterfgevallen in de afgelopen 24 uur. Dat is minder dan donderdag, toen 74 sterfgevallen werden geregistreerd. Deze mensen overleden niet allemaal tussen donderdag- en vrijdagmiddag: vaak worden sterftecijfers van zorginstellingen met enige vertraging aan het RIVM doorgegeven.

Het RIVM meldde donderdag ook meer positieve testuitslagen dan het gemiddelde. Het instituut kreeg van woensdag- op donderdagmiddag 4.594 meldingen van positieve testuitslagen; dat was het hoogste dagelijkse aantal nieuwe positieve uitslagen in drie weken tijd.

Studie: Pfizervaccin na één prik al 85 procent effectief

Het vaccin van Pfizer-BioNTech is mogelijk twee weken na de eerste prik al zo’n 85 procent effectief bij het voorkomen van symptomen van Covid-19. Dat concludeert een nieuwe studie uit Israël die donderdag in het medische tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd. Het onderzoek werd gedaan onder ruim negenduizend zorgmedewerkers in medisch centrum Sheba, buiten Tel Aviv.

Na ongeveer twee weken treedt het effect van de eerste vaccinatie in. In de periode van 15 tot 28 dagen na de inenting zagen de onderzoekers dat de kans op een infectie met het virus 75 procent kleiner was in vergelijking met ongevaccineerde collega’s. De kans de ziekte Covid-19 op te lopen, was twee weken na de prik 85 procent minder. In de eerste twee weken was het vaccin nog niet zo effectief. Toen zagen de onderzoekers 30 procent minder besmettingen en 47 procent minder symptomen dan bij de groep medewerkers die niet was ingeënt.

Twitter avatar TheLancet The Lancet NEW Correspondence reports early findings from study of #Pfizer #vaccine in health-care workers in Israel, suggesting early reductions in #COVID19 infection and symptomatic rates following first dose. Read https://t.co/ONU8bS3Iwo https://t.co/BDDvA7Juyb

Langer lopend onderzoek nodig
De bevindingen zijn gebaseerd op kleine aantallen mensen. In de testgroep raakten 170 mensen besmet, van wie er 99 symptomen kregen. Daarvan zaten er zestig in de groep die niet gevaccineerd werd. In de eerste twee weken na de eerste vaccinatie kregen 28 medewerkers Covid-19, in de twee weken daarop waren dat er slechts elf. De onderzoekers houden dan ook nog een slag om de arm. „Een langer lopend onderzoek is nodig om de effectiviteit van een enkele dosis op de lange termijn te beoordelen, en om een beleid voor uitstel van de tweede dosis te bepalen”, schrijven ze.

De Britse gezondheidsautoriteiten hebben enthousiast gereageerd op de bevindingen. Het Verenigd Koninkrijk besloot namelijk de tweede dosis van het vaccin pas na twaalf weken toe te dienen, in plaats van na de drie weken die het Europees geneesmiddelenbureau voorschrijft. Het doel van het uitstellen van de tweede prik is zo veel mogelijk mensen ten minste een beetje bescherming te geven tegen het virus. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseerde eerder deze maand maximaal zes weken te wachten met de tweede prik.

Over het vaccin van Pfizer/BioNTech kwam nog meer goed nieuws naar buiten vrijdag. De flesjes moeten nu nog bij een temperatuur van -60 tot -80 graden opgeslagen worden, maar uit nieuwe data van de farmaceuten blijkt dat het middel bij -25 tot -15 graden ook stabiel blijft. De bedrijven hebben nu aan de Amerikaanse voedsel- en medicijnautoriteit FDA gevraagd goedkeuring te verlenen voor opslag bij de minder lage temperatuur. De extreme kou waarin Pfizer momenteel vervoerd moet worden, maakt de distributie van het vaccin in sommige landen moeilijk.

Aantal ziekenhuisopnames stijgt weer iets verder

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw verder gestegen. Er zijn nu 1.943 bedden bezet door patiënten met Covid-19. Van hen liggen er 510 op de intensive care, wat er wel minder zijn dan gisteren. Dit blijkt uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vanmiddag heeft gepubliceerd.

Het aantal patiënten in de ziekenhuizen schommelt, maar heeft in de voorbije week geregeld stijgingen laten zien. Het gemiddelde over zeven dagen steeg vrijdag voor het eerst sinds begin januari. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames kwam gemiddeld wel wat lager uit dan de voorgaande dagen: twintig mensen moesten opgenomen worden op de intensive care, tweehonderd mensen op andere afdelingen in het ziekenhuis.

Het LCPS komt later op vrijdag nog met een toelichting op de dagcijfers. Gisteren merkte het centrum al op dat de langzame daling van de afgelopen tijd weer dreigt om te slaan in een stijging. Mogelijk houdt die verband met de besmettelijkere Britse variant, die naar verwachting tot een groter aantal ziekenhuisopnames zal leiden, aldus het centrum. RIVM-cijfers over positieve coronatests en sterfgevallen worden meestal even na 15.00 uur bekendgemaakt.

Gerechtshof spreekt zich 26 februari uit over hoger beroep avondklok

Het gerechtshof in Den Haag doet op 26 februari uitspraak in het hoger beroep over de avondklok. Die blijft daardoor zeker nog een week van kracht. Aanvankelijk wilde het hof vrijdag al uitspraak doen, maar er is meer tijd nodig om de argumenten van beide partijen te wegen, zei voorzitter Marie-Anne Tan-de Sonnaville vrijdagmiddag. Kort daarvoor hielden de advocaten van actiegroep Viruswaarheid en van de staat hun pleidooien.

De staat betoogde nogmaals dat de avondklok een legitiem middel is om de verspreiding van het virus, en daarmee ook de druk op de ziekenhuizen, tegen te gaan. De opkomst van andere, besmettelijkere varianten van het coronavirus onderstreept dat, zei Jannetje Bootsma, collega-advocaat van de staat. „De druk op de zorg is groot, de zorg is nu al afgeschaald”, aldus Bootsma. „Maatschappelijke ontwrichting wordt groter als de Britse variant de overhand krijgt. Dat betekent dat je nu moet ingrijpen.”

Ook jurist en oprichter van de actiegroep Viruswaarheid Jeroen Pols nam nog een keer het woord. Net als eerder op vrijdag stelde hij dat de avondklok een te zwaar middel is om in te zetten tegen het virus. „We leven niet in een vrij land. Eigenlijk is onze hele bevolking gecriminaliseerd, want zodra je een stap buiten de deur doet na 21.00 uur, ben je strafbaar”, zei hij. „Het is misdadig.”

De vertegenwoordigers van Viruswaarheid die het vrijdag in hoger beroep opnamen tegen de staat. Foto Remko de Waal/ANP

Festivals in Frankrijk gaan deze zomer door, met zitplaatsen

Goed nieuws voor Franse muziekliefhebbers: deze zomer mogen in dat land festivals plaatsvinden. De feesten zullen er wel anders uitzien dan men gewend is: vanwege de coronacrisis zijn er strenge voorwaarden opgesteld. Zo is er per evenement voor maximaal vijfduizend bezoekers plek en moeten zij allemaal zitten. Dat heeft de Franse minister van cultuur Roselyne Bachelot-Narquin donderdag meegedeeld.

De minister gelooft dat festivals deze zomer weer mogelijk zijn en wil zich daar hard voor maken, zegt ze in een verklaring. De feesten zijn volgens haar essentieel voor artiesten, maar ook voor het publiek en de organisatoren. Ze heeft daarom kaders opgesteld waarbinnen die evenementen, zowel binnen als buiten, mogelijk zijn. Zo moeten de organisatoren een plan bedenken om het publiek te verspreiden over de zaal of het festivalterrein.

Festivals die onverhoopt toch niet door kunnen gaan, krijgen financiële steun van de overheid. Ook komt er geld beschikbaar om opnames te maken bij evenementen, zodat meer mensen de optredens kunnen zien. Al zegt Bachelot te begrijpen dat zo’n video de live-ervaring niet kan vervangen.

Momenteel zit Frankrijk nog in een lockdown: restaurants, bars, theaters en concertzalen zijn gesloten. Ook geldt in het land een avondklok, waarbij Fransen van 18.00 uur tot 06.00 uur niet naar buiten mogen.

Het Hellfest festival in Frankrijk in 2019. Foto Sebastien Salom-Gomis/AFP

PVV probeert vergeefs avondklokdebat in Eerste Kamer te schrappen

De Eerste Kamer debatteert vrijdag de hele dag over de spoedwet waarmee het demissionaire kabinet de avondklok een nieuwe juridische onderbouwing heeft gegeven. Net als in de Tweede Kamer zijn veel partijen daar kritisch over de aanpak van het kabinet. Desondanks wordt verwacht dat een ruime meerderheid met de wet zal instemmen.

Het debat kende een rommelig begin omdat de Partij voor de Vrijheid, uitgesproken tegenstander van de avondklok, ordevoorstellen indiende om het debat direct te schrappen of uit te stellen.

De Eerste Kamer. Foto Phil Nijhuis/ANP

Volgens de PVV is de avondklok een veel te ingrijpende maatregel voor een demissionair kabinet en moet de wet daarom controversieel worden verklaard. Daarnaast stelde PVV-fractieleider Marjolein Faber voor om eerst de uitspraak van het Haagse gerechtshof in het hoger beroep over de ‘oude’ avondklok af te wachten. Dinsdag werd de avondklok door de rechter verboden; de uitspraak in het hoger beroep wordt later op vrijdag verwacht.

Omdat PVV-fractieleider Marjolein Faber een hoofdelijke stemming aanvroeg voor beide voorstellen, moesten senatoren uit het hele land in allerijl afreizen naar de Ridderzaal, waar de Eerste Kamer sinds het begin van de coronacrisis vergadert. Dat leidde tot ergernis bij andere partijen, ook omdat de PVV de stemming niet had aangekondigd.

Een grote meerderheid stemde de PVV-voorstellen uiteindelijk weg. Het debat was in de tussentijd al begonnen en wordt in de middag voortgezet, gevolgd door de beantwoording door het kabinet. De stemming over de avondklok in de senaat wordt even na zeven uur vanavond verwacht.

Brazilië gaat hele stad vaccineren voor onderzoek

Alle dertigduizend volwassenen in de Braziliaanse plaats Serrana worden de komende twee maanden gevaccineerd in een onderzoek naar de effectiviteit van het Chinese CoronaVac. Dat meldt de Britse omroep BBC vrijdag. De autoriteiten willen weten of en vanaf welke vaccinatiegraad de verspreiding van het coronavirus wordt tegengaan met CoronaVac.

Het vaccin is goedgekeurd voor gebruik in Brazilië, maar bleek vorige maand uit onderzoek minder effectief te zijn dan was verwacht. De onderzoeker, Ricardo Palacios van het Butantan Instituut, een biologisch onderzoekscentrum in São Paulo, hoopt te kunnen achterhalen of het middel toch kan helpen in de bestrijding van pandemie. „We willen weten welk vaccinatieniveau nodig is onze maskers af te kunnen doen en het openbare leven te kunnen heropenen.” In het dorp heeft zo’n 10 procent van de inwoners het coronavirus al gehad, 57 overleden er aan Covid-19.

De vaccinatieproef heeft de relatief onbekende plaats op de kaart gezet in Brazilië. „Er gebeurt hier in Serrana nooit zo veel, en nu praat de hele wereld over ons”, zegt de 64-jarige fabrieksarbeider Ademir Silva in de Wall Street Journal. Volgens de BBC proberen Brazilianen nu huizen te kopen of te huren in de plaats, om in aanmerking te komen voor vaccinatie. Ook in Brazilië zijn coronavaccins schaars. Het vaccinatieprogramma in Rio de Janeiro ligt momenteel stil omdat de vaccins op zijn. Brazilië is zwaar getroffen in de coronaviruspandemie. Er zijn al meer dan 10 miljoen besmettingen vastgesteld onder de 211 miljoen inwoners.

Inwoners van Serrana in de rij voor de eerste vaccinaties. Foto Nelson Almeida/AFP

Viruswaarheid-jurist Pols: maatregelen beschamend en juridisch onaanvaardbaar

Bij het hoger beroep in de zaak van Viruswaarheid tegen de staat vrijdag in Den Haag, hebben Willem Engel en jurist Jeroen Pols namens de actiegroep het woord gevoerd. Pols stelde vooraf dat „wij het virus niet ontkennen”, maar dat het erom gaat „dat de wet wordt gerespecteerd en nageleefd”. Volgens hem vormen de maatregelen die het demissionaire kabinet heeft ingevoerd om het coronavirus in te dammen „een breuk met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens”. De jurist noemde ook andere internationale bepalingen die volgens hem duidelijk maken dat de maatregelen „juridisch onaanvaardbaar” en „beschamend” zijn.

Pols stelde verder dat Covid-19 een „relatief ongevaarlijke ziekte is”. Hij refereerde daarbij aan een uitspraak van RIVM-voorman Jaap van Dissel in een technische briefing aan de Tweede Kamer. Vorig jaar juni zei Van Dissel dat 98 procent van de besmette mensen op dat moment „weinig ziek en vrijwel zonder klachten was”. Die uitspraak dateert van vóór de opkomst van de Zuid-Afrikaanse, de Braziliaanse en de Britse variant van het virus. Met name die laatste zou de komende maanden in Nederland tot een zwaardere belasting van de zorg kunnen leiden, vreest het RIVM.

Ook bekritiseerde Pols de „economische impact, zoals de enorm gegroeide werkloosheid”. Gisteren meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat tussen november en januari het aantal werklozen met gemiddeld 23.000 per maand daalde - de sterkste afname sinds het CBS in 2003 begon met de registratie van zulke maandcijfers. Wel zijn nog altijd meer mensen werkloos dan voor de coronacrisis.

Pols beëindigde zijn pleidooi door te stellen dat het beleid „ongelofelijke schade toebrengt aan het sociale en emotionele welzijn van de samenleving”. „Uit niets blijkt dat deze afweging tussen schade en gezondheidswinst onderzocht is. Tijdens de eerste lockdown werden veertigduizend kinderen mishandeld.” Daarmee lijkt hij te wijzen op een onderzoek van de Universiteit Leiden, dat vorige maand op basis van een schatting stelde dat bijna veertigduizend kinderen emotionele of fysieke mishandeling hebben meegemaakt tijdens de eerste lockdown.

Jurist Jeroen Pols, Viruswaarheid-voorman Willem Engel en advocaat Gerben van de Corput arriveren bij het hooggerechtshof in Den Haag. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Kappers uiten noodkreet, minister Van ’t Woud ‘somber’ over mogelijkheid tot heropening

Een groep van meer dan vijfduizend kapsalons heeft donderdagavond om meer aandacht gevraagd voor hun branche. „De lockdowns hebben ons keihard getroffen”, stellen ze in een oproep via YouTube. De steunmaatregelen zijn volgens de kappers „minder geschikt en niet toereikend” voor hun branche. „We hebben betalingen als huur en belastingen uitgesteld, sommigen hebben leningen afgesloten. Het gaat ons jaren kosten om deze schulden af te betalen.”

De komende dagen onderzoekt het kabinet of een heropening van kapperszaken al mogelijk is, maar „het ziet er nog niet goed uit”, liet demissionair minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken) vrijdag al weten aan persbureau ANP. „Ik snap de noodkreet van de kappers heel goed. Maar je bent beperkt door de ruimte die het virus biedt.”

Aankomende dinsdag verwacht het demissionaire kabinet meer te zeggen over een eventuele, beperkte heropening van kapperszaken en andere diensten.

In België zijn de kapperszaken vorige week weer open gegaan. Foto Nicolas Maeterlinck/AFP

NOC-NSF: Nederlanders sporten te weinig tijdens coronacrisis

Een grote groep kinderen sport niet meer en ook volwassenen bewegen steeds minder. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van sportkoepel NOC-NSF over de maand januari. Algemeen directeur Gerard Dielessen wil dat er een plan komt om de zogenoemde bewegingsachterstanden niet verder te laten oplopen.

Januari is normaal gesproken de maand waarin veel gesport wordt, vanwege de goede voornemens waarmee veel mensen het nieuwe jaar zijn ingegaan. Maar volgens het onderzoek heeft vorige maand minder dan de helft van de Nederlandse bevolking één keer in de week gesport. Een grote groep kinderen sport zelfs helemaal niet meer. Terwijl in januari 2020 driekwart van de kinderen actief sportte, was dat in dezelfde maand dit jaar iets meer dan de helft.

Dielessen zegt te hopen dat de overheid „zich ervan bewust is dat het niet alleen belangrijk is om [door de coronacrisis ontstane] leerachterstanden in te halen, maar dat ook het lichaam nogal wat in te halen heeft”. Hij wil daarom in gesprek met demissionair minister van Sport Tamara van Ark (VVD) om na te denken „hoe we de deelname aan sport na de crisis weer minstens op het peil van voor de crisis kunnen brengen”.

Uit een ander onderzoek van NOC-NSF bleek eind november al dat grote groepen Nederlanders niet alleen en niet uit zichzelf gaan sporten en bewegen. Ze hebben daarvoor de structuur van sportclubs en vaste trainingsgroepen of begeleiding nodig.

Landsadvocaat: avondklok wel degelijk nodig vanwege crisissituatie

Het hoger beroep in de zaak over de avondklok is vrijdagochtend om 10.00 uur begonnen in het hooggerechtshof in Den Haag. Het is niet bekend hoe lang de zaak zal duren en wanneer een uitspraak volgt. De staat is in hoger beroep gegaan tegen een uitspraak van de voorzieningsrechter van Den Haag. Die oordeelde dinsdag dat de avondklok van tafel moet, omdat voor de invoering ervan een speciale wet voor noodsituaties was aangewend en het kabinet niet goed had onderbouwd waarom er hier sprake was van een acute noodsituatie.

Landsadvocaat Reimer Veldhuis, die de staat bijstaat, stelde vrijdag in de rechtszaal dat het feit dat „de coronapandemie [al] een jaar duurt, niets verandert aan het gegeven dat we in een crisis zitten”. „Dat betekent dat bij het nemen van besluiten niet kan worden gewacht. Nederland kent een vooraf bedachte structuur bij een pandemie en die is hier tot uiting gekomen.”

Volgens Veldhuis is „in de visie van de staat sprake van een buitengewoon ernstige dreiging”. De advocaat wees op literatuurstudies die aantonen dat een avondklok ertoe leidt dat het reproductiegetal - dat weergeeft hoeveel andere personen één besmet persoon kan infecteren - gemiddeld tussen de 8 en 13 procent daalt. Die conclusie zou zijn gebaseerd op onderzoeken in het buitenland.

Veldhuis noemde verder Nederlandse data waaruit blijkt dat de avondklok het aantal contactmomenten - en daarmee besmettingen - fors heeft teruggedrongen. Ook bracht hij beelden van de jaarwisseling in Londen in herinnering, waar ziekenhuizen vol lagen en een noodsituatie werd uitgeroepen. Na zijn pleidooi komt de advocaat van Viruswaarheid - de actiegroep die ageert tegen de avondklok - aan het woord.

De leden van het gerechtshof tijdens de zitting in Den Haag. Foto Remko de Waal/ANP

Hoekstra reageert op kritiek: ‘Had niet het ijs op moeten gaan’

CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft toegegeven dat hij een fout heeft gemaakt toen hij donderdag het ijs van Thialf opging. Dat zei de CDA-leider en demissionair minister van Financiën vrijdag bij aanvang van de wekelijkse ministerraad. Hoekstra werd door meerdere Kamerleden bekritiseerd vanwege een foto die hij deelde waarop te zien is dat hij een rondje schaatst met Sven Kramer. Thialf is vanwege de coronamaatregelen sinds half december gesloten voor recreanten.

„Ik had dat natuurlijk niet moeten doen”, zegt Hoekstra nu. „Het was een werkbezoek om aandacht te besteden aan topsport. Dat kan gewoon, als je je aan de coronamaatregelen houdt. Maar ik had de verleiding moeten weerstaan om de schaatsen onder te binden en gewoon mijn gympen aan moeten laten.” Dat er commotie over is ontstaan, begrijpt hij. „Ik snap heel goed dat mensen zich afvragen hoe dit mogelijk is.”

Hoekstra twitterde donderdagavond een foto waarop hij te zien is met meervoudig Olympisch Kampioen Sven Kramer, met daarbij de boodschap dat „sporten ontzettend leuk en heel gezond” is.

Twitter avatar LamyaeA Lamyae Aharouay Hoekstra: ‘ik had het natuurlijk niet moeten doen. Ik had de verleiding moeten weerstaan.’

Kabinet mag briefstemmen voorbehouden voor zeventigplussers

Het kabinet mag ervoor kiezen om stemmen per brief alleen mogelijk te maken voor zeventigplussers. De Partij voor de Dieren was naar de rechter gestapt omdat zij vindt dat het vanwege de coronapandemie voor iedereen mogelijk zou moeten zijn om schriftelijk een stem uit te brengen, maar kreeg daarin vrijdag ongelijk. Dit soort beslissingen is niet aan de rechtspraak maar aan het parlement, oordeelde de voorzieningenrechter. Bovendien heeft iedereen ook nog de mogelijkheid om een stem uit te brengen zoals dat normaal ook gebeurt. Het briefstemmen is slechts een „extra faciliteit”, net als de extra volmachten die dit jaar zijn toegestaan.

De Partij voor de Dieren vond dat de groep die nu per brief mag stemmen te klein is. Het idee van het briefstemmen is dat mensen met een kwetsbare gezondheid op een veilige manier kunnen meedoen aan de verkiezingen. De PvdD vond dat ook mensen met onderliggende aandoeningen die mogelijkheid zouden moeten krijgen. Liever nog zou de partij zelfs zien dat iedereen per brief kon stemmen, ook om te voorkomen dat partijen met meer aanhang onder bepaalde bevolkingsgroepen van de extra mogelijkheden een oneerlijk voordeel zouden ondervinden. De rechter vond dat laatste onvoldoende onderbouwd, en uitzonderingen maken voor andere groepen met een kwetsbare gezondheid onpraktisch.

„Het is bij uitstek de taak van de wetgever om alle in het geding zijnde argumenten en belangen tegen elkaar af te wegen”, schrijft de rechtbank in haar vonnis. De Eerste en Tweede Kamer hebben daarin grote vrijheid. Die hebben daarover volgens de rechter „uitvoerig gedebatteerd” en uiteindelijk voor deze oplossing gekozen. Overigens had de Partij voor de Dieren daar in de Tweede Kamer zelf ook mee ingestemd. In de Eerste Kamer stemde de partij wel tegen. De rechter wijst er ook op dat de PvdD mogelijkheden heeft om in een van de Kamers tegen de wet in het geweer te komen.

Vanwege de coronapandemie mogen zeventigplussers per brief stemmen. Foto Remko de Waal/ANP

Kritiek op demissionair minister Hoekstra na schaatsen in Thialf

CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) krijgt vrijdag veel kritiek vanwege zijn bezoek aan de overdekte schaatsbaan Thialf in Heerenveen. Hij twitterde donderdagavond een foto waarop te zien is dat hij met meervoudig Olympisch kampioen Sven Kramer een rondje schaatst, met daarbij de boodschap dat „sporten ontzettend leuk en heel gezond” is. Binnen sporten is volgens de huidige coronamaatregelen echter niet toegestaan. Topsporters mogen wel trainen in Thialf, maar recreanten niet.

Niet alleen Twitteraars reageren boos op de tweet van de CDA’er, ook Kamerleden zijn kritisch op Hoekstra. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt de boodschap goed dat sporten belangrijk is. „Maar dit is een uitzondering die je niet zou moeten uitbaten (of aannemen)”, twittert zij. PVV-leider Geert Wilders haalt ook uit naar de minister: „De regels gelden natuurlijk niet voor hem. Want hij is minister. En het gewone volk moet niet zeuren maar thuisblijven!” Kamerlid Lodewijk Asscher van de PvdA stelt schertsend een werkbezoek aan de kapper voor. „Wopke gaat lekker schaatsen”, twitterde Thierry Baudet van Forum voor Democratie, die zich ook afvraagt of de minister „stiekem een high-five” heeft gegeven.

In een verklaring zegt Thialf dat de schaatsbaan dicht is, maar dat het wel mogelijk is om individuele gasten te ontvangen. Dat Hoekstra langs kwam, ziet Thialf als een bedrijfsbezoek waarbij in plaats van een rondleiding een paar ronden schaatsen is aangeboden. Daarbij zijn volgens Thialf alle coronaregels nageleefd. Hoekstra zelf heeft nog niet gereageerd op de ophef.

Twitter avatar WBHoekstra Wopke Hoekstra Sporten is ontzettend leuk en daarnaast heel gezond. Juist in deze tijd is het belangrijk dat we voldoende blijven bewegen. Samen met @SvenKramer86 schaatste ik in het mooie #Thialf. #SamenSterkerDoorSport #CDA 🗞️https://t.co/NctKE4kh6I https://t.co/TBPNHQrewO

Kinderrechten- en zorgorganisaties: heropen de middelbare scholen nú

Ruim vijftig maatschappelijke organisaties vinden dat de middelbare scholen onmiddellijk heropend moeten worden. Onder meer Jeugdzorg Nederland, Jeugdartsen Nederland, de Nederlandse GGZ en beroepsorganisaties uit de pedagogiek, psychologie en psychiatrie hebben een oproep daartoe van een aantal kinderrechtenorganisaties ondertekend. Volgens de organisaties worden de psychische gevolgen voor de scholieren door de politiek onderschat.

De oproep was een initiatief van vijf kinderrechtenorganisaties en werd ondertekend door nog eens vijftig andere. Beeld Unicef

De middelbare scholen zijn al sinds half december goeddeels dicht. Dat de leerlingen geen klassikaal onderwijs meer krijgen, leidt tot eenzaamheid, emotionele instabiliteit, eetstoornissen en angst, zo leest de verklaring. Ze moeten volgens de ondertekenaars de kans krijgen om ten minste één dag per week weer klassikaal les te krijgen. Als dat niet op school kan, zou gekeken moeten worden naar alternatieven zoals leegstaande gebouwen of in de buitenlucht.

Het onderwijs zou meer vrijheid moeten krijgen om met alternatieven te komen voor de schoolsluiting. Ook zouden de scholieren meer betrokken moeten worden bij de maatregelen. Vooral zestien- en zeventienjarigen hebben daar behoefte aan, merken de ondertekenaars op. „En start nú, laat jongeren niet langer het onderspit delven.”

Hof én Eerste Kamer buigen zich vandaag over avondklok

Het gerechtshof in Den Haag behandelt vrijdagochtend het hoger beroep tussen de staat en actiegroep Viruswaarheid over het opheffen van de avondklok. Tegelijkertijd praat de Eerste Kamer over de spoedwet over dezelfde coronamaatregel, die de Tweede Kamer donderdag heeft aangenomen. Mocht het hof net als de rechter in eerste aanleg bepalen dat de wettelijke basis voor de avondklok ontbreekt, dan kan de maatregel via die spoedwet alsnog gehandhaafd blijven.

Met de spoedwet wordt de avondklok ondergebracht in de coronawet. Die voorziet in de juridische grondslag voor vrijwel alle coronamaatregelen. Bij de invoering van de avondklok had de staat echter gebruik gemaakt van een andere wet - de zogenoemde Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Deze is bedoeld voor acute noodsituaties (denk aan een dijkdoorbraak), en de Haagse rechtbank oordeelde dinsdag dat er bij de invoering van de avondklok geen sprake was van een dergelijke spoedeisendheid.

En dus besloot de rechter dat de avondklok per direct opgeheven moest worden. De staat ging meteen in hoger beroep en de maatregel blijft gehandhaafd tot dat beroep afgerond is. In de tussentijd is het demissionaire kabinet met de spoedwet gekomen, waarmee de Tweede Kamer donderdag schoorvoetend instemde. Veel fracties namen het het kabinet de juridische fouten kwalijk. Maar het ging ze te ver om de maatregel nu af te serveren, gezien de nog altijd grote onzekerheid over de Britse variant.

Lees ook: Tweede Kamer schoorvoetend akkoord met spoedwet avondklok

Een rustig centrum in Groningen. Foto Kees van de Veen

Schiphol: 563 miljoen verlies in 2020, 70 procent minder reizigers

Luchthaven Schiphol heeft vorig jaar 563 miljoen euro verlies geleden. De netto-omzet van Schiphol daalde in 2020 met 57 procent. Dat blijkt uit de jaarcijfers die Royal Schiphol Group, de exploitant van onder meer Schiphol, vrijdagochtend heeft gepubliceerd. De luchthaven is hard geraakt door de coronacrisis en zag het aantal passagiers en daarmee de inkomsten vorig jaar fors teruglopen.

Door de coronapandemie reisden vorig jaar een stuk minder mensen met het vliegtuig. Schiphol zag het aantal passagiers vorig jaar dalen met meer dan 70 procent naar iets meer dan 20 miljoen reizigers. Het aantal vluchten daalde met 54 procent in vergelijking met 2019. Het verschil in afname is mede te verklaren doordat de meeste vrachtvluchten wel door konden gaan.

Schiphol heeft beroep gedaan op de subsidieregeling van de overheid om zijn werknemers te kunnen blijven betalen. De staat keerde 112 miljoen euro uit. Verder zegt de luchthaven geen subsidies te hebben aangevraagd. Volgens Schiphol was de luchthaven tijdens de pandemie genoodzaakt om de bedrijfslasten met 20 procent terug te schroeven, waar ook „diensten en contracten” onder vallen.

Schiphol is hard geraakt door de coronapandemie. Foto Robin van Lonkhijsen/ANP

‘Twijfels over aanbesteding coronatest- en vaccinatielijn’

De aanbestedingen voor het callcenter dat afspraken mocht maken voor coronatests en voor vaccinaties zijn op een weinig transparante manier verlopen, en het is de vraag of het wel goed is gegaan. Dat schrijft Trouw vanochtend op basis van stukken en gesprekken met experts. De landelijke koepel GGD GHOR heeft beide opdrachten na zogenoemde onderhandse aanbestedingen toegekend aan het bedrijf Teleperformance.

Bij een onderhandse aanbesteding is moeilijker te controleren of de procedure goed is verlopen omdat er weinig informatie over wordt verstrekt, zegt de Utrechtse hoogleraar Europees aanbestedingsrecht Elisabetta Manunza in Trouw. Er is wel naar andere bedrijven gekeken in de vorm van ‘desk research’, maar er is maar één prijsopgave gevraagd. Het kan zijn dat andere bedrijven die goedkoper of beter werk hadden kunnen leveren, nu niet in aanmerking zijn gekomen. „Het heeft direct effect op de bestrijding van het virus. Datalekken bij de GGD, een vaccinatieprogramma dat lang duurt, het hangt allemaal samen met hoe iets georganiseerd en aanbesteed is”, aldus de hoogleraar.

Volgens de aanbestedingsdocumenten is voor de onderhandse aanbesteding gekozen omdat er haast bij geboden was. Advocaat Maurice Essers vraagt zich in Trouw af of dat wel voldoende reden is. Mogelijk had hier ook gebruikgemaakt kunnen worden van een snellere Europese regeling waarmee een reguliere, openbare aanbesteding in vijftien dagen rond kan zijn. Met de aanbesteding van de testlijn was 30 miljoen euro gemoeid, met de vaccinatielijn nog eens 160 miljoen.

Het callcenter waarmee gebeld kan worden voor een vaccinatieafspraak of coronatest, kreeg de klus via een onderhandse aanbesteding. Daardoor is niet goed na te gaan of dit de meest geschikte partij was. Foto Robin Utrecht/ANP

VS steken 4 miljard dollar in Covax-vaccinatieprogramma

De regering van Joe Biden zal 4 miljard dollar steken in het internationale vaccinatieverbond Covax van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat is opgezet om vaccins toegankelijk te maken voor armere landen. De eerste 2 miljard zal Biden tijdens de G7 op vrijdag officieel toezeggen. De andere helft van het bedrag moet in de komende twee jaar worden gedoneerd, als andere landen ook bijdragen, meldt persbureau Reuters in de nacht van donderdag op vrijdag.

Het bedrag voorziet in een aanzienlijk deel van het geld dat Covax verwacht nodig te hebben om de doelstellingen in 2021 te behalen. Daarvoor zou ongeveer 6,8 miljard dollar nodig zijn. Dit geld wordt niet alleen gebruikt voor de aanschaf van vaccins, maar ook voor distributie en onderzoek.

De regering-Biden hoopt dat andere regeringen zullen volgen en ook extra geld in het vaccinatieprogramma zullen steken. Het is een verandering van koers ten opzichte van het beleid van Donald Trump, die had aangegeven de VS uit de WHO terug te willen trekken per juli dit jaar.

Covax is een samenwerking van 190 landen, bedoeld om mondiaal een snelle en gelijkmatige toegang tot coronavaccins te bewerkstelligen. Het is de bedoeling dat het programma nog in de eerste helft van dit jaar vaccins zal verstrekken. Tegen het einde van dit jaar moet het 2 miljard doses vaccin hebben uitgedeeld.

Sterftecijfer blijft dalen, voor het eerst sinds september geen oversterfte meer

In de tweede week van februari zijn ongeveer 3.400 mensen overleden. Dat zijn er ongeveer evenveel als verwacht voor die periode. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van de voorlopige sterftecijfers van de week van 8 tot en met 14 februari 2021 en data uit voorgaande jaren. Voor het eerst sinds september 2020 is er geen sprake meer van oversterfte. De week ervoor overleden nog 3.600 mensen, zo’n 150 meer dan in die periode van het jaar gebruikelijk is.

De sterfte nam vooral onder 80-plussers af en ook onder mensen jonger dan 65 jaar was een kleine afname te zien. Volgens data van het RIVM gaat het bij 293 van de overledenen om patiënten met Covid-19.

Sinds de derde week van september was de wekelijkse sterfte in Nederland hoger dan verwacht. In de tweede golf van de corona-epidemie overleden tot en met 7 februari 2021 ruim 71.000 mensen, dat zijn er 9.700 meer dan je in deze periode zou verwachten.

Welkom in een nieuw blog

NRC houdt in dit blog de ontwikkelingen bij rondom de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van donderdag 18 februari was:

 • Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de spoedwet voor de versteviging van de juridische grondslag van de avondklok. De spoedwet biedt volgens de Kamer „betere borging” dan de bijzondere wet (Wbbbg) waaronder de huidige avondklok nu valt.
 • Demissionair premier Rutte toonde zich tijdens het Kamerdebat „niet optimistisch” over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Kijkend naar de besmettingsaantallen en ziekenhuisopnames zegt hij „weinig ruimte” te zien voor versoepeling van de huidige coronamaatregelen.
 • Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 4.618 meldingen van positieve coronatests binnengekomen. Dat zijn er duizend meer dan het weekgemiddelde van 3.649 positieve tests. Ook is dit het hoogste aantal meldingen binnen een dag in drie weken tijd.
 • Het kabinet heeft Hans Schikan aangesteld als speciaal gezant coronavaccins. Schikan, voormalig bestuurder van het Leidse biotechbedrijf Prosensa, moet met concrete aanbevelingen komen voor de opschaling van de productie van coronavaccins.
 • Het aandeel van de Britse coronavariant groeit niet langer. In week drie ging het bij 24 procent van het aantal positieve tests om de Britse variant, een week later was dat percentage even hoog.
 • Tussen november vorig jaar en januari daalde de werkloosheid met gemiddeld 23.000 per maand. Dat is de sterkste daling sinds 2003, toen begonnen werd met het bijhouden van maandelijkse cijfers.
Lees hier het blog van donderdag terug