Van Engelshoven: studenten betalen volgend jaar helft van collegegeld

Het demissionaire kabinet heeft woensdag een Nationaal Programma Onderwijs gepresenteerd, waarmee scholen de komende jaren meer middelen krijgen om leerachterstanden weg te werken. Ook maakt het kabinet miljarden vrij voor ondersteuning bij leerlingen die kampen met mentale en sociaal-emotionele schade. Het programma omvat in totaal 8,5 miljard euro en is gericht op het basis- en middelbaar onderwijs, mbo’s, hbo’s, universiteiten en de wetenschap.

„Deze maatregelen zijn gericht op herstel en compensatie van het onderwijs. Om iedereen die door de pandemie in de knel komt vooruit te helpen”, zei demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66) op een persconferentie. Van Engelshoven kondigde aan dat elke student volgend leerjaar 50 procent korting krijgt op het collegegeld.

Daarnaast stelde ze dat „alle onderwijsinstellingen structureel en volledig gecompenseerd worden” voor de hogere studentenaantallen zodat ze meer werknemers in dienst kunnen nemen en de werkdruk op die manier kunnen verlagen. Ook beloofde Van Engelshoven geld vrij te maken om de arbeidscontracten van twintigduizend jonge wetenschappers te verlengen. „Zo kunnen zij onderzoek blijven doen en onderwijs blijven geven”, aldus de minister.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet maakt 8,5 miljard vrij voor gehele onderwijs