Peruaanse elite liet zich omkopen met snelle prik voor zichzelf

Vaccinaties In het zwaar getroffen Peru is volkswoede losgebarsten over ‘Vacunagate’: een deel van de nationale elite liet zich in september al in het geheim inenten met een Chinees kandidaat-vaccin.

Een gemeenteambtenaar patrouilleert verkleed als virusdeeltje door de Peruaanse stad Puno om mensen te herinneren aan de coronamaatregelen..
Een gemeenteambtenaar patrouilleert verkleed als virusdeeltje door de Peruaanse stad Puno om mensen te herinneren aan de coronamaatregelen.. Foto Juan Carlos CISNEROS / AFP)

Zeker 450 hooggeplaatste Peruanen zijn maanden eerder dan de rest van het land in stilte ingeënt met Chinees coronavaccin. Het prikschandaal, ‘Vacunagate’ of ‘Vacuna VIP’ gedoopt, raakt een groot deel van de bestuurlijke en medische elite: van de toenmalige president Vizcarra en diens vrouw tot de pauselijke nuntius in Lima en een prominente arts.

Het voordringen door de elite leidt tot grote volkswoede in het door corruptieschandalen geplaagde Zuid-Amerikaanse land. De prominenten werden ingeënt met vaccins die in september ‘extra’ werden meegeleverd, toen de Chinese farmaceut Sinopharm een proef met het kandidaat-vaccin Sinovac begon in het zwaar getroffen land.

Naast alle doses voor proefpersonen bleken er 1.700 over te schieten, die de samenwerkende Peruaanse kliniek van de Chinezen vrij mocht uitdelen aan ‘genodigden’, ‘adviseurs’ of ‘relaties’. Via deze weg verwierf een deel van de nationale elite al een prik vijf maanden voordat vorige week de vaccinatiecampagne voor de rest van de bevolking op gang zou komen.

Mogelijk leverden de Chinezen de extra vaccins mee als smeergeld in natura, speculeren Peruaanse media. Ook leden van een overheidscomité dat in oktober bepaalde niet in zee te gaan met vaccinmaker AstraZeneca werden in september namelijk al ingeënt. Gewone Peruanen ontvangen door die aankoopstrategie mogelijk later dan nodig hun coronaprik. Naar het nu lijkt, omdat de nationale vaccininkopers zich lieten omkopen met snelle bescherming voor zichzelf.