Recensie

Recensie Muziek

Kleinzoon Kuti presenteert zich

Het is de kleinzoon die imponeert op deze opmerkelijke familie-dubbelaar. Made Kuti groeide op in de legendarische muzikale vrijplaats die zijn grootvader Fela Kuti naliet in Lagos. Nu brengt hij zijn debuutplaat uit in combinatie met een nieuwe plaat van zijn vader, Femi Kuti, in wiens band hij leerde spelen. Net als op eerdere platen is op Femi’s Stop The Hate te horen dat hij niet de dwingende energie en stem van Fela heeft geërfd. Maar wel de groove, want instrumentaal mankeert er weinig aan de vrij klassieke afrobeat van Femi. En wat blijkt? Bas, percussie en saxofoon zijn ingespeeld door zoon Made. Op diens eigen album For(e)ward, dat tegelijkertijd wordt uitgebracht, speelt Made zelfs elk instrument zelf. Hij pakt het iets minder traditioneel aan, waagt zich soms aan een experimenteel synthesizertje. Helaas blijkt ook zijn stem niet denderend, waardoor de politieke teksten aan kracht inboeten. Hoe verder Made zich weg beweegt van de familietraditie, hoe beter het wordt.