Recensie

Recensie Muziek

Haydn kwam nooit in Schotland – maar wat als?

Van Haydns achtenzestig strijkkwartetten bestaan duizenden opnames. Terecht, want het zijn onverwoestbare stukken. Maar het werpt wel de vraag op wat je als uitvoerder nog aan dat weelderige corpus kunt toevoegen. Het Schotse Maxwell Quartet heeft een origineel antwoord bedacht: zij combineren de drie kwartetten van Haydns meesterlijke opus 74 (o.a. het Reiter-kwartet) met eigen arrangementen van Schotse folksongs. Haydn schreef de kwartetten na een gelukkig verblijf in Londen. Schotland bezocht hij nooit – maar stel je voor, suggereren de Maxwells. Schotse folk is voor hen geen gimmick, ze behandelen de dansen en klaagzangen als gelijken van de grote Haydn, met mooie parallellen en contrasten als gevolg. Flauweriken zullen erop wijzen dat de Maxwells op hun debuut-cd uit 2019 hetzelfde kunstje deden met de drie opus 71-kwartetten. Maar Haydn componeerde de zes stukken als één cyclus, dus dit tweede deel hadden we nog tegoed. Bovendien: de uitvoeringen zijn precies en fris en sprankelen van spelplezier en charme.