Frankrijk stelt regionale verkiezingen uit vanwege pandemie

Frankrijk heeft besloten de departementale en regionale verkiezingen die voor volgende maand gepland stonden, uit te stellen naar juni. De regering is bang dat het coronavirus zich snel kan verspreiden onder kiezers die in de rij staan voor stembureaus. Het parlement nam dinsdagavond een wet aan die dat uitstel mogelijk maakt.

Vorig jaar werd in Frankrijk de tweede ronde van gemeentelijke verkiezingen uitgesteld van maart naar juni, omdat het land toen in lockdown verkeerde.

In Nederland gaan ook stemmen op om de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart vanwege de dreigende derde golf naar een later tijdstip te verplaatsen. Vooralsnog houdt het kabinet vast aan de geplande verkiezingsdatum.

Lees ook: uitstel verkiezingen blijft Haags taboe

Correctie (17 februari 2021): In een vorige versie van dit artikel stond dat de gemeentelijke verkiezingen in Frankrijk vorig jaar ook al waren uitgesteld. Het ging om de tweede ronde van die verkiezingen. Hierboven is dat aangepast.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet wil spoedwet avondklok woensdag naar de Tweede Kamer sturen