Demissionair kabinet wil avondklok toch in coronawet opnemen, na advies Raad van State

Politie te paard in het centrum van Rotterdam, nadat de avondklok toch in stand blijft.
Politie te paard in het centrum van Rotterdam, nadat de avondklok toch in stand blijft. Foto Robin Utrecht/ANP

Het demissionaire kabinet neemt de adviezen van de Raad van State (RvS) over de juridische basis voor het (her)invoeren van een avondklok over. In een woensdag gepubliceerd advies raadt de RvS aan om „in de toelichting de proportionaliteit van de maatregel nader te motiveren” voor de Tweede Kamer. Ook stelt de raad voor om de avondklok-maatregel te integreren in bestaande coronawetgeving, in plaats van in een aparte spoedwet.

Volgens de RvS moet de Tweede Kamer een „op de grondrechten noodzakelijke belangenafweging” maken, op basis van informatie „die zo actueel en volledig mogelijk is”. Daarom moet het kabinet duidelijker uiteenzetten „hoe de belangen” over de proportionaliteit van de maatregel „actueel” zijn afgewogen. Het kabinet zal om die reden een geactualiseerde motivering naar de Kamer moeten sturen, vindt de raad.

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) neemt beide opmerkingen over. De avondklok-maatregel zal - als het aan het kabinet ligt - onderdeel worden van de coronawet, blijkt uit het zojuist naar de Tweede Kamer gestuurde wetsvoorstel.

De Eerste en Tweede Kamer zullen over de wet debatteren. Het ministerie van Justitie en Veiligheid hoopt dat het parlement het voorstel uiterlijk vrijdag heeft goedgekeurd. De Eerste en Tweede Kamer mogen echter zelf bepalen op welk moment de debatten plaatsvinden. De Tweede Kamer is met verkiezingsreces en zou daarom voor dit debat moeten terugkomen naar het Binnenhof.

Het kabinet wil met een aangepaste juridische onderbouwing voor de avondklok voorkomen dat de rechter definitief een streep zet door de maatregel. Dinsdag oordeelde de voorzieningsrechter in Den Haag dat die onderbouwing tekortschoot omdat geen sprake is van een „acute noodsituatie” om over te gaan tot zo’n ingrijpende vrijheidsbeperking als de avondklok. De staat is in hoger beroep gegaan tegen die uitspraak, dat komede vrijdag om 10.00 uur wordt behandeld. In de tussentijd blijft de maatregel van kracht, bepaalde het gerechtshof van Den Haag dinsdag vlak voor 21.00 uur.

Lees ook: Viruswaarheid stelde ‘terechte vragen’ over de avondklok Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet maakt 8,5 miljard vrij voor gehele onderwijs