De woning bleek kleiner dan in de brochure stond

Economie en recht Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal civiel recht.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Een man is op zoek naar een woning en vindt in 2015 op Funda precies wat hij wil: een woning van 150 vierkante meter. Verkopende makelaar Stad & Land heeft ook een brochure voor de woning samengesteld waarin weer wordt gesproken van een woonoppervlak van 150 vierkante meter. De man koopt de woning voor 430.000 euro (de vraagprijs was 449.000 euro).

Als de man de woning eind 2017 in de verkoop wil zetten, laat hij haar taxeren. In het taxatierapport is opeens sprake van een woonoppervlak van 125 vierkante meter. En dit blijkt te kloppen. Dan wil de man van deze taxateur ook graag weten wat de woning in 2015 waard zou zijn geweest als was uitgegaan van het juiste woonoppervlak. Die komt uit op een marktwaarde van 400.000 euro. De man wil een schadevergoeding van Stad & Land en de rechtbank in Rotterdam buigt zich erover. Het verweer van Stad & Land dat het verschil niet zo groot is, omdat er ook nog een kelder van bijna 17 vierkante meter bij zit, schuift de rechter van tafel. De kelder telt niet mee voor het woonoppervlak.

Volgens de rechtbank is sprake van onrechtmatig handelen, maar vaststellen hoe groot de schade voor de koper is, „ligt buiten de competentie van de rechtbank”. Beide partijen worden betrokken bij de keuze voor een deskundige die dat wel kan. Daarna volgt de definitieve uitspraak.