De zakenwereld zit niet meer te wachten op Trump

Back to business Kan Donald Trump na het desastreuze einde van zijn presidentschap de Trump Organization weer gaan leiden? Het conglomeraat staat er slecht voor, en veel oud-partners hebben zich afgekeerd.

Een Trump Tower in Chicago
Een Trump Tower in Chicago Foto Nova Safo / AFP

Als zakenman bouwde de Amerikaanse oud-president Donald Trump aan een reputatie als gewiekste dealmaker, die weer wist op te staan na tegenslagen als de faillissementen van zijn casino’s in Atlantic City, in de jaren negentig. Trump, die van zijn eigen naam een merk maakte dat stond voor klatergoud en ongegeneerde rijkdom, publiceerde daarover The Art of the Comeback (1997).

Met de vrijspraak door de Amerikaanse Senaat in zijn tweede impeachmentproces, afgelopen zaterdag, hoopt Trump het fundament te hebben voor een nieuwe rehabilitatie. Het is echter de vraag of terugkeer of eerherstel nog mogelijk is voor de ex-president, die bij zijn vertrek vorige maand uit het Witte Huis in ernstig diskrediet was geraakt door de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers. Is Trump na zijn leugens over de door hem verloren presidentsverkiezingen en de tweede impeachmentprocedure in staat zijn zakelijke imperium te redden?

Trump rapporteerde over 2020 een omzet van 278 miljoen dollar, 38 procent minder dan de 446 miljoen die een jaar eerder werd geboekt.

Het is onduidelijk in hoeverre de 74-jarige Trump nu weer de dagelijkse leiding op zich neemt van zijn familiebedrijf, de Trump Organization. Voor hij in 2017 aantrad als president, droeg hij het bestuur over van de onderneming in zijn geboortestad New York. Vanaf dat moment leidden zijn twee oudste zoons, Donald Jr. en Eric Trump, het conglomeraat met onder meer commercieel vastgoed, woontorens, hotels en golfbanen.

Vaststaat dat de privé-onderneming inmiddels voor enorme uitdagingen staat, juridisch en financieel. Sommige bedrijfsonderdelen, zoals het Trump International Hotel in Washington, profiteerden de voorbije jaren van de naam van de machtige uitbater, maar kernactiviteiten als kantoren en hotels kampen al geruime tijd met teruglopende inkomsten wegens de coronacrisis. Trump rapporteerde over 2020 een omzet van 278 miljoen dollar, 38 procent minder dan de 446 miljoen die een jaar eerder werd geboekt.

Daar komt bij dat de Trump Organization hoge schulden heeft. Forbes raamt die last op 1,1 miljard dollar, op een totaal aan bezittingen van ongeveer 3 miljard. Van die schulden moet 900 miljoen de komende vier jaar worden afgelost. Volgens The New York Times staat Trump persoonlijk garant voor ongeveer 421 miljoen dollar. Een liquiditeitscrisis dreigt: als de inkomsten de aflossingen niet dekken, is Trump mogelijk gedwongen bezittingen te verkopen – en op de vastgoedmarkt staan de prijzen nogal onder druk.

De belangrijkste bank van de Trump Organization, Deutsche Bank, heeft zich sinds de bestorming van hem gedistantieerd.

Bovendien hangt het familiebedrijf strafrechtelijke vervolging boven het hoofd. De openbare aanklager van Manhattan, Cyrus Vance, doet al ruim twee jaar onderzoek naar de financiën van de Trump Organization, mogelijk in verband met belastingfraude. Ook dreigt een civiele procedure wegens financiële onregelmatigheden, naar aanleiding van een onderzoek van de minister van Justitie van de staat New York, Letitia James.

Herstel van de Trump Organization wordt ernstig bemoeilijkt door de grote schade die Trump zijn merk toebracht in zijn laatste maanden als president. Al tijdens zijn regeertermijn wekte hij weerzin bij een groot deel van de Amerikaanse bevolking; de bestorming van het Capitool en het tweede impeachment door het Huis van Afgevaardigden heeft zijn naam in de ogen van velen onherstelbaar beschadigd. Hoewel de meeste Republikeinen in de Senaat Trump niet wilden aanpakken wegens aanzetten tot de opstand, is hij bij het Amerikaanse bedrijfsleven in ongenade gevallen.

Financiële sector

Groot obstakel voor herstel van Trumps imperium is dat de financiële wereld geen zaken meer met hem wil doen. De belangrijkste bank van de Trump Organization, Deutsche Bank, heeft zich sinds de bestorming van hem gedistantieerd. Zijn persoonlijke bankier, Rosemary Vrablic, heeft de bank verlaten.

Deutsche Bank was jarenlang een van de weinige grote financiële instellingen die Trump nog geld leenden, ook toen andere banken hem meden wegens eerdere faillissementen en een neiging schulden niet af te betalen. Trump heeft naar schatting 340 miljoen dollar uitstaan bij Deutsche Bank, via leningen die aflopen in 2023 en 2024.

Ook kleinere banken hebben afstand genomen van Trump. Signature Bank uit New York, waar Trumps dochter Ivanka bestuurslid was, liet wegens het oproer weten de rekening van Trump te sluiten. Hij had er een tegoed van zo’n 5,3 miljoen dollar staan. Ook Professional Bank uit Florida heeft verklaard geen zaken meer met Trump te doen. Verzekeraar Aon heeft eveneens de banden verbroken.

Tot slot hebben financiële dienstverleners als Shopify en Stripe Trump de rug toegekeerd. Shopify, dat online betalingen afhandelt, verzorgde transacties voor TrumpStore.com, de webshop van de Trump Organization voor producten met Trump-opschrift, zoals honkbalpetjes en kaarsen. Kopers moeten hun bestellingen nu e-mailen. Stripe wikkelde betalingen af voor de campagnewebsite van Trump.

Vastgoed

Ook op het gebied van vastgoed, een kernactiviteit van de Trump Organization, zit het de oud-president tegen. Het succes van het familiebedrijf, dat hij bouwde op de erfenis van zijn vader Fred Trump, is terug te voeren op vastgoed in New York. De onderneming bezit er diverse wolkenkrabbers, waaronder de spiegelglazen Trump Tower aan Fifth Avenue en het monumentale 40 Wall Street in Lower Manhattan. De waarde van kantoorgebouwen is echter gedaald door overaanbod van kantoorruimte, de coronacrisis en mogelijk blijvend thuiswerken. Vastgoedmakelaar Cushman & Wakefield, die de verhuur regelt voor de Trump Organization, heeft verklaard „niet langer zaken te doen” met het bedrijf. Ook zakelijke partner Vornado Realty Trust, mede-eigenaar van kantoortorens in New York en San Francisco, wil volgens ingewijden af van de banden met de oud-president. Trump bezit 30 procent van de twee panden, die Vornado vorig jaar vergeefs heeft geprobeerd te verkopen. Vornado vreest volgens The Wall Street Journal dat Trumps betrokkenheid potentiële kopers afschrikt, en zint op manieren om een scheiding te forceren.

Tot slot is JLL van het toneel verdwenen. Deze vastgoedmakelaar was vanaf 2019 betrokken bij pogingen om het Trump International Hotel in Washington te verkopen. Dat hotel, gevestigd in het monumentale voormalige hoofdpostkantoor aan Pennsylvania Avenue, was een trekpleister voor gasten die een wit voetje wilden halen bij de president. Trump hoopte er zo’n half miljard dollar voor te krijgen, maar er werd niet meer dan 350 miljoen geboden. Inmiddels is het verkoopproces stilgelegd.

Lees ook: Deze rechtszaken hangen burger Trump boven het hoofd

Golfbanen en resorts

Trump leed een gevoelige klap toen de PGA Tour, de Noord-Amerikaanse golfcompetitie, hem naar aanleiding van de bestorming van het Capitool de rug toekeerde. De organisatie verbrak een contract om het prestigieuze kampioenschap van 2022 te houden bij de Trump National Golf Club Bedminster in New Jersey, omdat dat „nadelig” zou zijn voor haar goede naam.

Voor de Trump Organization vormen de bijna twintig golfbanen en resorts een belangrijke inkomstenbron. Ze zijn goed voor bijna de helft van de omzet. Boegbeeld is het golfresort Trump National Doral bij Miami, dat het ook moet hebben van conferenties en evenementen. Vorig jaar vielen de inkomsten ervan met ongeveer 40 procent terug, tot zo’n 45 miljoen dollar.

De stad New York wil wegens de bestorming van het Capitool af van een contract met Trump voor de exploitatie van een openbare golfbaan in stadsdeel de Bronx. Ook verbreekt New York contracten met de Trump Organization voor het uitbaten van twee schaatsbanen en een historische draaimolen in Central Park. Die contracten, die het bedrijf zo’n 17 miljoen dollar per jaar opleverden, zouden dit voorjaar aflopen. Voor Trump, die zijn woonadres heeft verplaatst naar zijn resort Mar-a-Lago in Florida, is dat een vernederende stap.

Media

Ook Trumps mogelijkheden in de mediawereld lijken door zijn gedrag aan het eind van zijn presidentschap beperkt. Eerder boekte hij succes als presentator van de tv-show The Apprentice. Voordat het Capitool was bestormd, zagen waarnemers wel kansen voor hem bij rechtse media – wellicht als uitbater van een eigen zender. Maar nu lijkt het niet waarschijnlijk dat hij daarvoor genoeg partners en adverteerders vindt.

Omdat de grote techbedrijven van Silicon Valley Trump in de ban hebben gedaan, is hij ook nog zijn belangrijkste spreekbuis kwijt – eveneens een enorme handicap voor zijn zakelijke toekomst. Twitter heeft Trumps account, dat 88 miljoen volgers had, permanent geblokkeerd. Ook Facebook heeft diens account opgeschort. Mogelijk kan hij een videodienst of nieuwsbrief beginnen, waarop aanhangers zich tegen betaling kunnen abonneren.

Over een boekcontract bestaan speculaties. Oud-president Barack Obama en zijn vrouw Michelle ontvingen 65 miljoen dollar voor hun memoires. Een boek van Trump, die in 1987 al The Art of the Deal publiceerde, zou een bestseller kunnen zijn, maar uitgevers zijn mogelijk huiverig. Uitgever Simon & Schuster annuleerde de publicatie van een boek van de Republikeinse senator Josh Hawley, nadat hij als teken van steun zijn vuist opstak naar de relschoppers bij het Capitool.

Buitenland

In weerwil van zijn slogan „America First” liggen er wellicht zakelijke kansen voor Trump in het buitenland, waar zijn naam niet overal een negatieve klank heeft. Tijdens zijn presidentschap beloofde zijn bedrijf geen nieuwe deals te sluiten in andere landen – al bleef het op basis van eerdere afspraken inkomsten ontvangen uit onder meer India, Turkije en de Filippijnen. Daar staat zijn naam op wooncomplexen die zijn verrezen in samenwerking met plaatselijke ontwikkelaars. In andere plaatsen, waaronder Toronto en Panama, is zijn naam juist van gevels verwijderd. Waarnemers zien zakelijke mogelijkheden voor Trump in onder meer Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Lees ook: Wie leidt straks de Trump-dynastie: Don jr. of toch Ivanka?