IJzel zorgt niet voor grote problemen in ochtendspits

Gladheid De ijzel heeft maandagochtend niet voor grote problemen gezorgd in het verkeer of het ov. Wel waarschuwde de ANWB automobilisten voor ‘verraderlijke gladheid’.
Het KNMI heeft voor maandag code rood afgekondigd vanwege ijzel.
Het KNMI heeft voor maandag code rood afgekondigd vanwege ijzel. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De ijzel heeft maandagochtend geen grote problemen opgeleverd in het verkeer en het openbaar vervoer. Wel meldt de NS enkele verstoringen in de dienstregelingen en waarschuwt de ANWB automobilisten voor „verraderlijke gladheid”. Vanwege mogelijk gevaarlijke weersomstandigheden hebben de GGD’s, bassischolen en kinderopvang maatregelen getroffen.

Het KNMI gaf zondag code rood af vanwege gladheid in een groot deel van het land. Daarop besloten veel basisscholen en kinderopvangcentra maandag de hele dag dicht te blijven. Ook de GGD’s grepen in: vrijwel alle test- en vaccinatiestraten waren ’s ochtends gesloten. In de middag zijn de meeste locaties echter weer toegankelijk. Rond het middaguur trok het KNMI code rood in voor alle provincies. Wel waarschuwt het instituut nog voor plaatselijke gladheid.

Vertragingen

De NS reed de afgelopen dagen een aangepaste dienstregeling vanwege het winterweer. Maandagochtend is de reguliere dienstregeling relatief probleemloos hervat. Wel zijn op een aantal trajecten treinen uitgevallen als gevolg van de ijzel. Zo rijden er geen of minder intercity’s tussen Schiphol en Amersfoort en Amsterdam Centraal en Almere. Ook tussen Leiden en Lelystad en Arnhem en Nijmegen moeten reizigers rekening houden met vertragingen. „De dooi is ingezet en techniek en water is geen goede combinatie. Maar we zijn voorbereid”, aldus de NS.

Ook bussen en metro’s rijden grotendeels weer de normale dienstregeling. Alleen op Ameland, Vlieland en Terschelling ligt het busvervoer van Arriva vanwege de ijzel de hele dag stil.

De ANWB riep automobilisten maandagochtend op voorzichtig te zijn vanwege „verraderlijke gladheid door ijzel”. In het noorden waren ongelukken op de A7 bij Tijnje en op de A31. Rond 10 uur ’s ochtends stond er landelijk zo’n 16 kilometer file.