Denemarken wil hele bevolking voor 27 juni vaccineren

Een inwoner van een verpleeghuis in Kopenhagen krijgt een prik tegen het coronavirus.
Een inwoner van een verpleeghuis in Kopenhagen krijgt een prik tegen het coronavirus. Foto Nils Meilvang/EPA

Alle volwassen inwoners van Denemarken die een inenting tegen het coronavirus willen, moeten uiterlijk 27 juni de benodigde doses hebben gekregen. Dat blijkt maandag uit het meest recente vaccinatieplan van de Deense gezondheidsautoriteit Soren Brostrom, zo schrijven lokale media. De autoriteit gaat er vanuit dat daarvoor zeker 4,8 miljoen van de 5,8 miljoen inwoners van Denemarken gevaccineerd moeten worden. Daarbij houdt de autoriteit er rekening mee dat kinderen geen vaccin krijgen, evenals volwassenen die dat niet willen.

Aanvankelijk had de gezondheidsautoriteit 4 juli als einddatum voor het vaccinatieprogramma op het oog. Pfizer en BioNTech hebben een extra levering van hun vaccin aangekondigd. „Dat betekent dat we kunnen uitkijken naar 900.000 extra doses dan we eerder verwachtten”, aldus de directeur van de autoriteit. „Daardoor zal de meerderheid van de bevolking volledig gevaccineerd zijn als we de zomervakantie bereiken.”

Denemarken begon op 27 december met het inenten van de bevolking, maar was daarvoor al geruime tijd bezig met het opstellen van een vaccinatieprogramma en het gereedmaken van faciliteiten daarvoor. Het land staat al geruime tijd in de top drie van snelst vaccinerende EU-landen. Momenteel heeft zo’n 6,9 procent van de bevolking minimaal één prik gehad, waarvan ongeveer de helft ook al een tweede inenting heeft gekregen. In Nederland is momenteel ongeveer 4,5 procent van de bevolking ingeënt, waarvan het merendeel slechts één prik heeft gehad.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Uitbraak coronavirus op hart- en longafdeling UMC Groningen