Laatste nieuws coronacrisis

Uitbraak coronavirus op hart- en longafdeling UMC Groningen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de coronapandemie is gesloten.

Lees meer over de coronapandemie in dit blog van dinsdag 16 februari.

Het belangrijkste nieuws van maandag:

 • In de ziekenhuizen lagen maandag 63 coronapatiënten meer in Nederlandse ziekenhuizen dan een dag eerder. Van de in totaal 1.922 coronapatiënten in de ziekenhuizen, liggen er 587 op de intensive care. Daarnaast werden van zondag op maandag 2.875 positieve testuitslagen gemeld bij het RIVM.
 • In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort zijn uitbraken van het coronavirus vastgesteld. In het UMC in Groningen is het coronavirus onder patiënten en medewerkers van de hart- en longafdeling vastgesteld.
 • Bij het UWV kwamen tot maandagmiddag zo’n twaalfduizend aanvragen voor de vierde NOW-regeling binnen, op de eerste dag dat ondernemers zich daarvoor aan konden melden. Dat is meer dan op de eerste dag van de aanvraag van de derde ronde: toen kwamen zevenduizend aanvragen binnen.
 • Maandagochtend waren alle test- en vaccinatiestraten van de GGD’s dicht tot 12.00 uur, vanwege verwachte ijzel. Vanaf 12.00 uur of 14.00 uur konden inwoners in heel Nederland weer terecht bij een GGD-locatie, met uitzondering van locaties in Assen en Emmen; deze bleven de hele dag gesloten.
 • Door de coronamaatregelen kregen vorig jaar minder jongeren een straf opgelegd door Bureau Halt, de instelling die jeugdcriminaliteit bestrijdt. Dat komt omdat jongeren meer thuis waren. Het aantal zaken voor schoolverzuim, winkeldiefstal en vernieling daalde daarom.

Rusland onderzoekt effectiviteit eigen vaccins tegen mutaties

Een greep uit het coronanieuws in het buitenland:

 • Rusland gaat onderzoeken in hoeverre vaccins van eigen bodem bestand zijn tegen mutaties op het coronavirus. Dat heeft president Vladimir Poetin maandag gezegd, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Rusland heeft tot nu toe twee vaccins ontwikkeld, EpiVacCorona en Spoetnik V. Het onderzoek moet uiterlijk 15 maart duidelijkheid geven.
 • Hotels en restaurants in Oostenrijk moeten zeker tot Pasen dicht blijven. Dat heeft bondskanselier Sebastian Kurz zaterdag gezegd, melden lokale media. In maart zal bekeken worden of de branche begin april kan heropenen. Andere maatregelen in het land werden begin deze maand versoepeld, zo mochten scholen en niet-essentiële winkels weer open.
 • De burgemeester van de Zuid-Franse stad Perpignan, Louis Aliot, moet vier musea sluiten die hij vorige week tegen de regels in besloot te heropenen. Dat heeft een rechtbank aldaar maandag besloten, melden Franse media. De regering van Parijs was naar de rechter gestapt nadat Aliot stelde dat de heropening geen risico’s met zich meebracht. Dat kan hij niet „zomaar in zijn eentje” beslissen, aldus de rechter. Aliot zegt op Twitter de uitspraak te betreuren.

Denemarken wil hele bevolking voor 27 juni vaccineren

Alle volwassen inwoners van Denemarken die een inenting tegen het coronavirus willen, moeten uiterlijk 27 juni de benodigde doses hebben gekregen. Dat blijkt maandag uit het meest recente vaccinatieplan van de Deense gezondheidsautoriteit Soren Brostrom, zo schrijven lokale media. De autoriteit gaat er vanuit dat daarvoor zeker 4,8 miljoen van de 5,8 miljoen inwoners van Denemarken gevaccineerd moeten worden. Daarbij houdt de autoriteit er rekening mee dat kinderen geen vaccin krijgen, evenals volwassenen die dat niet willen.

Aanvankelijk had de gezondheidsautoriteit 4 juli als einddatum voor het vaccinatieprogramma op het oog. Pfizer en BioNTech hebben een extra levering van hun vaccin aangekondigd. „Dat betekent dat we kunnen uitkijken naar 900.000 extra doses dan we eerder verwachtten”, aldus de directeur van de autoriteit. „Daardoor zal de meerderheid van de bevolking volledig gevaccineerd zijn als we de zomervakantie bereiken.”

Denemarken begon op 27 december met het inenten van de bevolking, maar was daarvoor al geruime tijd bezig met het opstellen van een vaccinatieprogramma en het gereedmaken van faciliteiten daarvoor. Het land staat al geruime tijd in de top drie van snelst vaccinerende EU-landen. Momenteel heeft zo’n 6,9 procent van de bevolking minimaal één prik gehad, waarvan ongeveer de helft ook al een tweede inenting heeft gekregen. In Nederland is momenteel ongeveer 4,5 procent van de bevolking ingeënt, waarvan het merendeel slechts één prik heeft gehad.

Een inwoner van een verpleeghuis in Kopenhagen krijgt een prik tegen het coronavirus. Foto Nils Meilvang/EPA

Jordanië opent eerste vaccinatiecentrum ter wereld in vluchtelingenkamp

Jordanië heeft als eerste land ter wereld een vaccinatiecentrum geopend in een vluchtelingenkamp. Dat zegt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR maandag tegen persbureau AFP. Het gaat om het vluchtelingenkamp Zaatari, waar 80.000 Syriërs worden opgevangen. Sinds ruim een maand komen vluchtelingen op Jordaans grondgebied in aanmerking voor een inenting tegen het coronavirus.

Ongeveer tweeduizend van de vluchtelingen uit het kamp, gelegen op de grens tussen Syrië en Jordanië, hebben zich tot nu toe aangemeld voor een vaccinatie. 1.200 van hen voldoen aan de criteria die Jordanië stelt. In het land komen momenteel alleen 65-plussers, zorgmedewerkers en mensen die lijden aan chronische ziektes in aanmerking voor een inenting.

In het nieuwe centrum kregen maandag 52 vluchtelingen een prik. Dinsdag moeten daar nog 44 bijkomen. Ondertussen zijn 164 Syrische vluchtelingen uit het kamp al ingeënt in een ander centrum. Volgens cijfers van de Verenigde Naties herbergt Jordanië momenteel ongeveer 663.000 Syrische vluchtelingen.

Drukte bij GGD-callcenters door verzetten van afspraken wegens weer

Vandaag moesten 15.000 vaccinatie- en 14.000 testafspraken worden verzet, doordat de GGD-locaties in de ochtend waren gesloten vanwege de weersomstandigheden. Dat zegt koepelorganisatie GGD GHOR. In totaal kregen de callcenters vandaag zo’n 155.000 belletjes; 100.000 voor vaccinatieafspraken en 55.000 voor testafspraken.

Bellers moesten op piekmomenten lang wachten of kregen niemand aan de lijn. Of alle mensen die een afspraak wilden maken of verzetten dat hebben kunnen doen, kan een woordvoerder niet zeggen. Toen de GGD-locaties ruim een week geleden sloten vanwege hevige sneeuwval, kon de ontstane achterstand in de daaropvolgende dagen worden ingehaald.

De GGD’en zagen zich maandagochtend genoodzaakt hun locaties te sluiten vanwege het weeralarm ‘code rood’ in verband met de ijzel. Bijna alle locaties van de GGD gingen maandag tussen 12.00 en 14.00 uur weer open. Alleen in Drenthe werd besloten om alle locaties in Assen en Emmen gesloten te houden.

Twitter avatar GGDGHORNL GGD GHOR Nederland Het is momenteel erg druk bij het Landelijke Vaccinatie Afsprakennummer. Blijf het proberen! Rond etenstijd en aan het eind van de dag (19-20u) zijn de rustigste momenten. Daarnaast zijn we 7 dagen per week tussen 08 - 20 uur bereikbaar, dus er zijn voldoende mogelijkheden. https://t.co/lMCaCilfbj

WHO keurt AstraZeneca-vaccin goed voor noodgebruik

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca en University of Oxford goedgekeurd voor noodgebruik. Dat meldt de WHO maandag. De goedkeuring is het startsein voor het internationale vaccinverbond Covax om de vaccins aan ontwikkelingslanden te leveren.

„Landen die geen toegang hebben tot vaccins, kunnen eindelijk beginnen met het inenten van zorgpersoneel en kwetsbare groepen”, aldus assistent-directeur van de WHO Mariângela Simão. Het AstraZeneca-vaccin leent zich extra goed voor distributie in armere landen omdat het relatief goedkoop is en makkelijk kan worden vervoerd.

De goedkeuring geldt alleen voor vaccins die worden geproduceerd door het Zuid-Koreaanse AstraZeneca-SKBio en het Indiase Serum Institute. Het is het tweede vaccin dat de WHO goedkeurt; eind december kreeg het vaccin van Pfizer en BioNTech al groen licht.

De centrale inkooporganisatie Covax werd aan het begin van de pandemie opgericht om een eerlijke verdeling van vaccins tussen landen te waarborgen. Het idee is dat rijke landen geld inleggen voor armere landen. Het project wordt naast de WHO geleid door vaccinorganisaties Gavi en CEPI. Bijna honderd rijke landen, waaronder Nederland, sloten zich tot nu toe aan.

Een verpleegkundige in Mexico met een dosis van het AstraZeneca-vaccin. Foto Carlos Jasso/ANP

Elf patiënten en negen medewerkers positief getest in UMC Groningen

In het Groningse Universitair Medisch Centrum (UMCG) is een uitbraak van het coronavirus vastgesteld op een afdeling waar hart- en longpatiënten worden verpleegd. Dat heeft het ziekenhuis maandag bekendgemaakt. Elf patiënten en negen medewerkers zijn positief getest.

Voordat de patiënten positief testten, was een deel van hen al overgeplaatst naar andere ziekenhuizen en afdelingen, waaronder de intensive care. Een woordvoerder van het UMCG kon niet zeggen of zij naar de IC moesten vanwege hun besmetting of door andere ziekte. Al de positief geteste patiënten worden nu in isolatie verpleegd.

De eerste besmettingen vonden waarschijnlijk rond 8 februari plaats, aldus het UMCG. Het ziekenhuis onderzoekt of de besmettingen aan elkaar zijn te linken. Ook wordt bekeken of het om het gangbare coronavirus gaat of bijvoorbeeld de Britse variant. Het ziekenhuis verwacht hier woensdag meer informatie over te kunnen geven.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen. Foto Vincent Jannink/ANP

12.000 aanvragen op eerste dag nieuwe ronde NOW-steunpakket

Uitkeringsinstantie UWV had maandag rond 16.00 uur zo’n twaalfduizend aanvragen binnen voor de vierde NOW-regeling, het coronasteunpakket voor werkgevers. Dat meldt het UWV maandag. Dit zijn er een stuk meer dan op de eerste dag van de derde ronde, toen rond hetzelfde tijdstip zevenduizend ondernemers een aanvraag hadden ingediend.

De toeloop komt niet onverwacht, aldus het UWV. In tegenstelling tot tijdens de aanvraag van het vorige steunpakket, zijn nu naast de horeca ook de winkels gesloten. Vermoedelijk zijn er daardoor meer ondernemers in de problemen. „De lockdown duurt nu al twee maanden en dat komt voor veel werkgevers, vooral in sectoren als horeca en detailhandel, hard aan”, zegt Janet Helder, lid van de Raad van Bestuur van UWV. Bij de vorige ronde deden in totaal zeker 38.500 ondernemers een aanvraag.

De NOW-steun is bedoeld om zoveel mogelijk te voorkomen dat werknemers hun baan verliezen. Het geld moet gebruikt worden om personeel uit te blijven betalen. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, kunnen maximaal 85 procent van het maandsalaris van een werknemer in die maanden aan steun krijgen. Bij de vorige ronde lag dit percentage op 80 procent.

Europees fraudebestrijdingsbureau waarschuwt overheden voor aanbieders nepvaccins

Het Europees bureau voor fraudebestrijding OLAF waarschuwt regeringen van EU-lidstaten voor fraudeurs die zich voordoen als vaccinleveraars. Als partijen stellen coronavaccins te kunnen leveren, is dat „heel vaak nep”, aldus het bureau maandag. Er zijn nog geen valse vaccins onderschept.

De fraude komt in vele vormen, aldus OLAF-directeur Ville Itälä. Zo bieden sommige oplichters grote partijen vaccins aan, met de mogelijkheid een monster op te sturen. Als een regering vervolgens betaalt, verdwijnen de fraudeurs met het geld. Het is niet bekend of regeringen hier al zijn ingetrapt. Andere oplichters produceren nepvaccins en proberen deze te verkopen.

OLAF gaat extra inzetten op het opsporen van de oplichters. Het bureau onderzoekt sinds maart vorig jaar frauduleuze handel in coronagerelateerde producten zoals mondmaskers, desinfecterende middelen en medische apparaten. Daarbij zijn tot nu toe meer dan 14 miljoen vervalste spullen onderschept en meer dan duizend verdachte organisaties geïdentificeerd.

Ruim twee derde van de bewoners in Amersfoorts verpleeghuis positief getest

In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort zijn uitbraken van het coronavirus vastgesteld. Dat maakten de instellingen deze maandag bekend.

In het verpleeghuis voor dementerende ouderen in Amersfoort zijn 70 van de 106 bewoners positief getest, evenals een „beperkt aantal” personeelsleden. „De uitbraak is vorige week begonnen en heeft zich in snel tempo verspreid, ondanks het feit dat de coronaregels in het verpleeghuis strikt nageleefd worden”, is te lezen op de site. Het bestuur noemt de uitbraak „wrang”, omdat de bewoners op 30 januari hun eerste vaccinatie hebben ontvangen. De regeling voor bezoek is aangescherpt.

In het Eindhovense ziekenhuis gaat het om een uitbraak van de zogeheten Britse variant. Dertien patiënten en een onbekend aantal medewerkers van de cardiothoracale chirurgie zijn positief getest. Vijf van de positief geteste patiënten zijn overleden, hoewel bij drie van hen het coronavirus volgens het ziekenhuis vermoedelijk geen rol heeft gespeeld. De andere twee „zijn overleden door de combinatie van een zeer zware hart/longoperatie en het coronavirus”. Ook hier zijn extra maatregelen getroffen om de uitbraak te beteugelen. Zo is er een grote schoonmaakoperatie opgezet.

Lichte stijging in aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal patiënten dat met het coronavirus in het ziekenhuis ligt, is het afgelopen etmaal met 63 gestegen naar 1.922. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). 587 van de coronapatiënten liggen op de intensive care, dat zijn er 57 meer dan een dag eerder.

Het is de eerste keer in zeven dagen dat het aantal opgenomen coronapatiënten weer toeneemt. De afgelopen weken liet de ziekenhuisbezetting een overwegend dalende trend zien, aldus het LCPS zondag. Het centrum verwacht dat deze trend deze week aanhoudt, maar waarschuwt ook dat de Britse variant van het virus de komende tijd weer tot meer besmettingen kan leiden.

Bij het RIVM zijn deze maandag 2.875 meldingen binnengekomen van positieve coronatests. Dit aantal ligt ver onder het wekelijks gemiddelde van 3.469 positieve uitslagen. Het cijfer kan gedrukt zijn doordat mensen lastig naar een teststraat konden komen. De teststraten waren het grootste deel van de week open, maar mogelijk wel moeilijker bereikbaar door sneeuw en ijs. Deze maandagochtend waren alle locaties dicht vanwege de weeromstandigheden.

Verder meldt het instituut 27 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het virus. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen het afgelopen etmaal overleden; deze informatie wordt soms met vertraging doorgegeven. Zondag kwamen 23 meldingen van nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen binnen.

Zesde verdachte aangehouden voor datalek GGD

De politie heeft vrijdag een 18-jarige man uit Den Haag aangehouden in verband met de diefstal van persoonsgegeven uit de coronasystemen van de GGD. Het is de zesde aanhouding die de politie verrichte in het onderzoek naar de verkoop van persoonsgegevens. Dat heeft de politie deze maandag bekendgemaakt.

RTL Nieuws onthulde eind januari dat gegevens van mensen die zich op het coronavirus hadden laten testen, te koop werden aangeboden via online diensten als Telegram, Snapchat en Wickr. Het ging om persoonsgegevens zoals naam, adres en geboortedatum. Kort hierna werd bekend dat de politie twee medewerkers van een callcenter van de GGD had aangehouden: een 21-jarige man uit Heiloo en een 23-jarige man uit Alblasserdam.

In februari volgden nog drie arrestaties. Het ging om een 25-jarige man uit Amstelveen, een 22-jarige man uit Heiloo en een 21-jarige man uit Rotterdam. Zij zijn inmiddels alle drie op vrije voeten, maar blijven verdachten in de zaak. De twee GGD-medewerkers zitten nog altijd in voorarrest. De politie stelt dat het onderzoek nog loopt en sluit meer aanhoudingen niet uit.

Lees ook: Gegevens miljoenen Nederlanders op straat na datadiefstal GGD. Hoe kan dat?

7.383 boetes uitgedeeld voor negeren avondklok, iets meer dan vorige week

De politie heeft afgelopen week 7.383 boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet hielden aan de avondklok. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt. Dat zijn er iets meer dan de week ervoor toen de politie 6.959 bekeuringen uitdeelde.

Daarnaast zijn 454 boetes opgelegd voor overtreding van het verbod op groepsvorming en werden 345 mensen gewaarschuwd omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Ook heeft de politie 96 illegale feesten beëindigd. De avondklok, waardoor iedereen tussen 21.00 uur en 04.30 uur binnen moet blijven, is sinds zaterdag 23 januari van kracht en loopt af op 3 maart. Wie zich tussen die tijdstippen toch buiten begeeft moet een verklaring op zak hebben waarom dat geoorloofd zou zijn.

Een controle bij Zuidplein in Rotterdam-Zuid eind januari. Foto ANP

Bijna alle vaccinatie- en testlocaties maandagmiddag weer open

Bijna alle GGD vaccinatie- en testlocaties gaan maandagmiddag weer open. Alleen de GGD Drenthe heeft besloten om bij alle locaties in Assen en Emmen de deuren gesloten te houden. Die regionale GGD laat weten vanwege code rood „geen enkel risico te nemen voor zowel medewerkers als inwoners”.

In de rest van het land kan iedereen vanaf 12.00 of 14.00 uur weer bij de GGD terecht voor een coronatest of vaccin. Een enkele locatie blijft de hele dag gesloten. Zo gaan de teststraat in het Noord-Hollandse Opmeer en de vaccinatielocatie in het Brabantse Best dinsdag pas weer open.

Als reactie op de afkondiging van code rood maakte koepelorganisatie GGD GHOR zondag bekend dat vanwege de verwachte ijzel alle test- en vaccinatiestraten maandag tot 12.00 uur gesloten zouden blijven. Iedereen met een afspraak zou op de hoogte worden gesteld dat deze niet kon doorgaan.

Een teststraat in de Rijtuigenloods aan het Piet Mondriaanplein in Amersfoort. Foto Sander Koning/ANP

Reizigers uit risicogebieden in Engeland in hotelquarantaine en minister Peru stapt op na vaccinschandaal

 • Reizigers die vanuit risicogebieden naar Engeland komen, moeten vanaf maandag verplicht veertien dagen in quarantaine in een hotelkamer - ook de reizigers die in het Verenigd Koninkrijk wonen. Met deze aanscherping van de regels hoopt het land de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De regering heeft afspraken gemaakt met zestien hotels waardoor bijna vijfduizend hotelkamers zijn vrijgemaakt voor de quarantaineverplichting. Het aantal kamers kan met nog eens met 58.000 worden uitgebreid. Reizigers moeten zelf een kamer boeken en betalen. De kosten voor de kamer, het transport naar het hotel en de coronatest bedragen 1.750 pond (2.000 euro). De nieuwe regels gelden voor reizigers uit 33 risicogebieden, waaronder Zuid-Afrika en Brazilië. Britten die uit andere landen terugreizen, moeten na aankomst verplicht thuis tien dagen in quarantaine.
 • Australië en Nieuw-Zeeland hebben maandag hun eerste doses vaccins ontvangen. In Nieuw-Zeeland, dat zaterdag begint met vaccineren, kwamen de eerste 60.000 doses van de Pfizer/BioNTech-vaccins aan. „We hebben genoeg vaccins gekocht om alle Nieuw-Zeelanders gratis te vaccineren”, zei premier Jacinda Ardern. Australië, dat de eerste 142.000 doses ontving, begint volgende week maandag met het vaccinatieprogramma. Beide landen kampen met relatief kleine en lokale uitbraken van het coronavirus.
 • In Peru is de minister van Buitenlandse Zaken Elizabeth Astete zondagnacht afgetreden omdat ze een coronavaccin heeft ontvangen voordat het landelijk vaccinatieprogramma was begonnen. Ze zei dat ze het middel aangeboden kreeg door de universiteit die het vaccin van het Chinese staatsbedrijf Sinopharm testte. Het zou gaan om een restpartij. „Ik ben me bewust van de ernstige fout die ik heb gemaakt, daarom heb ik ervoor gekozen geen tweede dosis te nemen”, schreef ze op Twitter. Eerder stapte de minister van Volksgezondheid op toen bekend werd dat oud-president Martin Vizcarra ook vroegtijdig was gevaccineerd. Vizcarra houdt vol dat hij het vaccin kreeg als proefpersoon van een onderzoek van de universiteit.

Het St Giles Hotel vlakbij Heathrow Airport bij Londen maakt zich klaar voor het ontvangen van reizigers uit risicogebieden. Foto Ben Stansall/AFP

Minder jongeren kregen straf bij bureau Halt als gevolg van de coronamaatregelen

Vorig jaar kregen minder jongeren een straf opgelegd door Bureau Halt, dat jeugdcriminaliteit bestrijdt, en dat komt door de coronamaatregelen. Het aantal straffen daalde van ruim 16.000 in 2019 naar ruim 13.000 in 2020. „Omdat jongeren meer thuis waren, daalde het aantal zaken voor schoolverzuim, winkeldiefstal en vernieling”, schrijft de organisatie in het jaarverslag. Jongeren tussen de twaalf en achttien jaar die „een licht strafbaar feit” hebben gepleegd, kunnen door de politie naar Halt worden gestuurd. Het bureau bepaalt vervolgens welke straf ze krijgen opgelegd.

Zo’n 10 procent van de straffen werd opgelegd voor het overtreden van de coronaregels, zoals het samenscholingsverbod. In deze gevallen moesten de jongeren als straf „leeropdrachten maken die leidden tot kennis van de regels en bewustwording van de gevolgen van hun gedrag”. Ook werden afspraken gemaakt met de ouders om herhaling te voorkomen.

Opvallend is verder dat vorig jaar meer straffen zijn uitgedeeld voor „baldadig gedrag”. Dit aantal steeg van 1.280 naar 1.473. In alle overige categorieën, zoals vermogensdelicten, vernieling en vuurwerkovertredingen, daalde het aantal straffen. Normaal gesproken krijgen jongeren vaak alternatieve straffen opgelegd zoals werken in een verpleeghuis of kinderboerderij. Maar omdat dit vanwege de coronacrisis niet meer mogelijk was, moesten jongeren bijvoorbeeld boodschappen doen voor oudere mensen in de flat waar de jongere woont of een broertje of zusje helpen met het huiswerk. Als bewijs moesten foto’s en filmpjes van de werkstraffen naar Halt gestuurd worden.

Bij bureau Halt krijgen jongeren een alternatieve straf opgelegd, zoals een taakstraf of het betalen van een schadevergoeding. Foto Bas Czerwinski/ANP

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij met betrekking tot de coronapandemie. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Vanwege de voorspelde ijzel zijn de coronatest- en vaccinatielocaties maandag tot 12.00 uur gesloten. Mensen die een afspraak hadden, worden op de hoogte gesteld dat die niet doorgaat.
 • Op verschillende plekken in het land moesten de autoriteiten ingrijpen bij carnavalsvieringen. Zo werd in Tubbergen een alternatieve carnavalsoptocht stilgelegd, in Tilburg en Maastricht werden pleinen schoongeveegd.
 • De GGD Amsterdam stopt tijdelijk met de coronablaastest omdat deze onjuiste testuitslagen vaststelde. Enkele personen die een negatieve testuitslag bij de ademtest kregen, bleken later toch besmet met het virus.
 • In de Nieuw-Zeelandse stad Auckland zijn drie besmettingen met het coronavirus vastgesteld, waarop de stad in lockdown is geplaatst. Inwoners van de stad moeten de komende drie dagen thuis blijven.
 • Negen zorgorganisaties hebben alle verpleeghuismedewerkers tegen de richtlijnen van de overheid in gevaccineerd. De vaccins zijn in dit stadium van de pandemie alleen bedoeld voor het personeel dat in direct contact staat met de bewoners. Een van de organisaties nodigde echter ook werknemers zonder zorgtaken uit, zoals koks en data-analisten.
 • Frankrijk maakt zich op voor een crisis. Gezondheidsinstanties en ziekenhuizen zijn gevraagd zich voor te bereiden op een toename van het aantal coronapatiënten. Het aantal beschikbare bedden wordt uitgebreid, niet-dringende operaties worden uitgesteld en al het beschikbare personeel wordt opgetrommeld.

Lees hier het hele blog terug: Opening Italiaanse skipistes op laatste moment uitgesteld