12.000 aanvragen op eerste dag nieuwe ronde NOW-steunpakket

Uitkeringsinstantie UWV had maandag rond 16.00 uur zo’n twaalfduizend aanvragen binnen voor de vierde NOW-regeling, het coronasteunpakket voor werkgevers. Dat meldt het UWV maandag. Dit zijn er een stuk meer dan op de eerste dag van de derde ronde, toen rond hetzelfde tijdstip zevenduizend ondernemers een aanvraag hadden ingediend.

De toeloop komt niet onverwacht, aldus het UWV. In tegenstelling tot tijdens de aanvraag van het vorige steunpakket, zijn nu naast de horeca ook de winkels gesloten. Vermoedelijk zijn er daardoor meer ondernemers in de problemen. „De lockdown duurt nu al twee maanden en dat komt voor veel werkgevers, vooral in sectoren als horeca en detailhandel, hard aan”, zegt Janet Helder, lid van de Raad van Bestuur van UWV. Bij de vorige ronde deden in totaal zeker 38.500 ondernemers een aanvraag.

De NOW-steun is bedoeld om zoveel mogelijk te voorkomen dat werknemers hun baan verliezen. Het geld moet gebruikt worden om personeel uit te blijven betalen. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, kunnen maximaal 85 procent van het maandsalaris van een werknemer in die maanden aan steun krijgen. Bij de vorige ronde lag dit percentage op 80 procent.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Bijna alle vaccinatie- en testlocaties maandagmiddag weer open