Mensje van Keulen wint Biesheuvelprijs voor verhalenbundel

Literatuurprijs De prijs voor de beste bundel korte verhalen gaat dit jaar naar schrijfster Mensje van Keulen. Ik moet u echt iets zeggen is een „kroonjuweel in het oeuvre”, aldus de jury.

Mensje van Keulen, op een foto uit 2015.
Mensje van Keulen, op een foto uit 2015. Foto Stijn Rademaker/HH

Schrijfster Mensje van Keulen ontvangt voor haar verhalenbundel Ik moet u echt iets zeggen de J.M.A. Biesheuvelprijs 2021. Dat maakte de jury van de Nederlandse literaire prijs voor verhalenbundels zondag bekend. Van Keulen (1946) ontvangt voor haar vorig jaar verschenen bundel korte verhalen een bedrag van 8.774 euro, dat voor het grootste deel door crowdfunding bijeengebracht is. Ze is de zesde winnaar van de prijs, die vernoemd is naar Maarten Biesheuvel, de vorig jaar overleden korteverhalenschrijver met wie Van Keulen decennialang bevriend was.

Lees ook de recensie van de winnende bundel: Je blik wordt gekleurd voor je er erg in hebt

De bundel Ik moet u echt iets zeggen bestaat uit negen verhalen over huiselijke situaties waarin iets op scherp komt te staan „over wraak, genoegdoening en bevrijding”, aldus de jury. Het juryrapport noemt Ik moet u echt iets zeggen een „nieuw kroonjuweel in het oeuvre” van Van Keulen, waarbij de „nonchalante zinnen” en schijnbare „eenvoud” imponeerden. „Van Keulen bewijst haar vakmanschap door iets wat ontzettend lastig is – spot on schrijven – zo simpel te laten lijken.”

Puntig proza

Mensje van Keulen is bijna vijftig jaar actief als schrijver van een oeuvre van romans, kinderliteratuur en korte verhalen: immer strak en puntig geschreven proza met een hoog soortelijk gewicht, waarin ze in weinig woorden het leven weet te vangen en tot de essentie komt. Haar boeken zijn meermaals genomineerd voor literaire prijzen, maar slechts één keer eerder werd die nominatie ook verzilverd: twintig jaar geleden ontving ze de Nienke van Hichtum-prijs voor haar kinderboek Vrienden van de maan. Het oeuvre van Van Keulen is evenwel niet veronachtzaamd: ze ontving al drie oeuvreprijzen, waaronder in 2014 de Constantijn Huygens-prijs.

De andere genomineerden voor de J.M.A. Biesheuvelprijs 2021 waren Rob van Essen (Een man met goede schoenen), die in 2015 ook de eerste winnaar van de Biesheuvelprijs was, en Joost de Vries (Rustig aan, tijger). Dit jaar werd de prijs voor de zesde keer uitgereikt, na een jaargang met slechts 13 inzendingen, waaruit de toenmalige jury besloot geen winnaar aan te wijzen. Dit jaar werden 16 bundels ingestuurd.