Code rood wegens ijzel; coronateststraten tot 12.00 uur gesloten

Weeralarm De GGD houdt coronatest- en vaccinatiestraten gesloten tot 12.00 uur vanwege de weersvoorspelling. Ook veel basisscholen blijven maandag dicht.
Strooiwagens strooien zondag zout op de wegen rond Apeldoorn.
Strooiwagens strooien zondag zout op de wegen rond Apeldoorn. Foto Vincent Jannink / ANP

Het KNMI heeft zondagavond een weeralarm uitgegeven omdat het naar verwachting door het hele land glad kan worden door ijzel. In Noord- en Zuid-Holland en Zeeland kunnen de wegen als eerste glad worden: daar geldt de waarschuwing vanaf 03.00 uur.

Vanaf 05.00 uur geldt code rood voor de Waddeneilanden, Friesland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Na 07.00 uur gaat het weeralarm in voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg. Volgens het KNMI gaat het vanaf drie uur ‘s nachts af en toe regenen en omdat „de temperatuur rond die tijd nog dicht bij het vriespunt ligt en de vorst nog in de grond zit kan er enige tijd verraderlijke gladheid door ijzelvorming optreden”. Die gladheid verdwijnt in de loop van de ochtend, van het zuidwesten naar het noordoosten.

Vanwege de verwachte ijzel heeft de GGD besloten alle coronavaccinatie- en testlocaties maandag tot 12.00 uur dicht te houden. Met mensen die al een afspraak hadden, wordt contact opgenomen. „Per regio wordt bekeken wanneer de locaties weer open kunnen”, aldus GGD-koepel GGD GHOR. De dienst adviseert mensen de site van de regionale afdeling te controleren om te kijken of een specifieke locatie weer open is gegaan.

Lees ook: Gebroken polsen en heupen zijn ‘een verademing na alle corona’

Scholen dicht

Ook veel basisscholen en kinderopvanglocaties blijven maandag dicht door het weeralarm. Volgens Omroep Drenthe blijven in Drenthe zelfs alle basisscholen gesloten. „Met code rood is het niet verantwoord de weg op te gaan”, zegt een woordvoerder namens alle openbare basisscholen in Drenthe. Omroep Gelderland spreekt van „meerdere basisscholen” die in de regio dicht blijven. Ook in Overijssel, de regio Zuid-Holland, Friesland en Groningen houden veel basisscholen en kinderopvanglocaties de deuren maandag dicht.

NS heeft ondertussen kenbaar gemaakt dat vanaf maandag de reguliere dienstregeling weer rijdt. Het treinverkeer heeft sinds het weekend van 6 en 7 februari last van het winterweer. Vorige week zondag reden er helemaal geen treinen van NS, de rest van de week werd volgens een aangepaste dienstregeling gereden. NS roept reizigers nog steeds op om alleen noodzakelijke reizen te maken.