De Rijksrecherche „beoordeelt” nieuwe beeld- en geluidsopnamen en documenten die informatie bevatten dat Tweede Kamerlid Dion Graus (PVV) zijn toenmalige vrouw gedurende meerdere jaren heeft aangezet tot seks met zijn particuliere beveiligers.
Het materiaal is kort geleden overhandigd door zijn ex-vrouw. Het parket Den Haag bevestigt tegenover NRC „aanvullend materiaal” te hebben ontvangen van de ex-partner van „een Kamerlid”. NRC heeft de opnamen en documenten ingezien.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2021/02/data67272750-820af0.jpg)
Uit de nieuwe informatie blijkt dat het PVV-Kamerlid afgelopen jaren seks organiseerde tussen zijn beveiligers en zijn toenmalige vrouw, die fractiemedewerkster is van de PVV. De mannen stuurden geen factuur als ze hem begeleidden bij trips door het land. Wel hadden ze seks met Graus’ vrouw, aangemoedigd door het Kamerlid, zo is te horen op ingeleverde audiofragmenten. Het gebeurde in hotels en sauna’s – gehuurd door Graus – en volgens de informatie die de Rijksrecherche heeft ontvangen ook in een PVV-kantoor in de Tweede Kamer.
De Telegraaf meldde in januari 2019 dat de nu 48-jarige ex-vrouw aangifte had gedaan tegen haar toenmalige echtgenoot Graus (53) wegens ‘psychisch misbruik’ en ‘gedwongen seks met derden’. Het Kamerlid diende daarna een tegenaangifte in wegens smaad. Medio 2019 liet het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag in een persbericht weten dat beide aangiftes waren ingetrokken.
Het OM nu: „Desalniettemin heeft aangeefster sindsdien aanvullend materiaal ter beschikking gesteld aan de Rijksrecherche. Daarnaast heeft zij zeer recent aangekondigd nog meer informatie te willen verstrekken.” Het aanvullende materiaal zal „zorgvuldig worden beoordeeld” door deskundigen gespecialiseerd in „onder andere mensenhandel en zeden”.
Medeplichtig aan moord
Onder de persoonsbeveiligers die het Kamerlid inschakelde, zijn twee ex-politiemannen met criminele antecedenten: de een werd in 2014 tot zes jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan moord en verboden wapenbezit, de ander is een voormalig beveiliger van Geert Wilders die in 2013 bij de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) vertrok nadat hij in verband was gebracht met handel in xtc-pillen. Graus benaderde de beveiligers omdat hij vond dat hij van de overheid onvoldoende bescherming kreeg. Daarom „investeerde” hij zelf in zijn veiligheid, verklaarde Graus in 2017 in een telefoongesprek met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: „Als ik ergens naartoe ga, neem ik mensen mee van arrestatieteams, oud-DKDB’ers. Ik hou die jongens vrij, ik betaal het eten voor ze, en zo. Die jongens hebben vaak een leuke avond.”
Graus kwam bij zijn aantreden als Kamerlid voor de PVV in 2006 ook in opspraak. Twee vrouwen – zijn eerste, Limburgse ex-vrouw en een Vlaamse ex-vriendin – bleken vier jaar eerder aangifte tegen hem hebben gedaan vanwege mishandeling, stalking en bedreiging. Het Openbaar Ministerie seponeerde in 2003 de aangiften wegens gebrek aan bewijs.
Gesjoemel met hypotheekrente
Uit de documenten die nu bij de Rijksrecherche liggen, blijkt eveneens dat het Tweede-Kamerlid sjoemelt met de aftrek van hypotheekrente bij zijn jaarlijkse aangifte Inkomstenbelasting. Ook bevat het pas ingeleverde materiaal bewijs dat hij fraudeert met zijn woontoelage van de Tweede Kamer. Over die laatste kwestie berichtten EenVandaag en de Volkskrant in 2019. Graus kwam er toen mee weg omdat er onvoldoende bewijs was dat hij daadwerkelijk de regels van de Tweede Kamer overtrad.
Uit het nieuwe materiaal blijkt dat hij niet bij zijn bejaarde moeder in Heerlen woont, zoals hij zelf volhoudt, maar in zijn appartement in Voorburg. Hierdoor incasseerde hij sinds zijn aantreden als Kamerlid ten onrechte ten minste 125.000 euro, blijkt uit een berekening van NRC.
De bandopnames maken ook duidelijk dat de verhoudingen tussen Dion Graus en andere leden van de PVV-fractie al jaren verstoord zijn. Graus voelt zich niet serieus genomen en is boos omdat hij gepasseerd zegt te worden. In telefoontjes, door hem en zijn ex-vrouw opgenomen, zet hij zich fel af tegen collega-Kamerleden als Martin Bosma en Fleur Agema en ook tegen fractievoorzitter Geert Wilders.
Graus’ ex-vrouw heeft laten weten niet te willen reageren op de bevindingen van NRC. Dion Graus reageert niet inhoudelijk op vragen. Volgens hem gaat het om „volstrekte privézaken”.