In beeld

Het winterland van boven

Het strenge winterweer kwam deze week als een verlichting voor wie in de coronacrisis de muren op zich af ziet komen. Veel Nederlanders wilden vrijdag het ijs op - zó veel, dat in enkele gemeenten men zich zorgen begon te maken over de drukte en de aan te houden onderlinge afstand. Maar er waren ook lengtes natuurijs waar schaatsers zich vrijwel alleen waanden. Vanuit de lucht levert dat haast romantische beelden op: van lange schaduwen, een wit landschap en bekrast ijs.
Er is de laatste dagen geen houden aan: veel Nederlanders willen het ijs op. Deze schaatsers bevinden zich op de Broeresloot bij Sneek.
Foto Remko de Waal / ANP
En ook bij de Beulakkerweide bij Giethoorn kon je het ijs op. Vrijdag werden sommige toegangswegen rond Giethoorn afgesloten, om te voorkomen dat te veel mensen daar naartoe zouden komen.
Foto Eric Brinkhorst
Zo lag het ijs erbij bij het vestingstadje Sloten, op dinsdag: bruin en bobbelig, waarschijnlijk niet goed genoeg voor een Elfstedentocht, die dwars door het stadje voert. Het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden heeft sowieso laten weten dat het niet mogelijk is de 'tocht der tochten' te organiseren, vanwege de huidige coronamaatregelen.
Foto Robin van Lonkhuisen / ANP
Dronebeeld van een winters landschap bij Uitdam, van eerder deze week. Op vrijdag parkeerden honderden mensen hun auto aan de dijk om op het natuurijs te schaatsen, al waarschuwde de gemeente dat het ijs daar wellicht niet veilig genoeg voor was.
Foto Remko de Waal / ANP
Bij de Dwarsgracht nabij Giethoorn kon er ook geschaatst worden op natuurijs.
Foto Eric Brinkhorst
Besneeuwde huizen bij Zuiderwoude, nadat vorig weekend de sneeuwstorm Darcy over het land was getrokken.
Foto Remko de Waal / ANP
Veel mensen gingen vrijdag het ijs op bij plassen, sloten en meren, zoals hier bij Zuiderwoude. De ijsclubs keken de ijsgroei eerst goed aan.
Foto Remko de Waal / ANP
Schaatsen op natuurijs bij Muggenbeet. Op deze foto is het niet zo druk; in sommigen gemeenten was dat vrijdag wel anders. Autoriteiten moesten een balans vinden tussen de coronamaatregelen en de schaatskoorts.
Foto Eric Brinkhorst
Schaatsers op de Broeresloot bij Sneek. Vrijdag waarschuwden lokale autoriteiten en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA): laat het niet tè druk worden op het ijs zodat afstand kan worden gehouden.
Foto Remko de Waal / ANP
De Dorregeester Molen ligt in een winters landschap, onder een dik pak sneeuw door sneeuwstorm Darcy.
Foto Remko de Waal / ANP
Het bevroren landschap in Zuid-Holland.
Foto Jeffrey Groeneweg / ANP