Franse gezondheidsautoriteit: ‘Geef ex-patiënten één dosis vaccin’

Een verpleegkundige ontvangt mensen die wachten op hun vaccinatie, in een daarvoor ingericht cultureel centrum in Parijs.
Een verpleegkundige ontvangt mensen die wachten op hun vaccinatie, in een daarvoor ingericht cultureel centrum in Parijs. Foto Benoit Tessier/Reuters

De Haute Autorité de Santé, de Franse Gezondheidsautoriteit, beveelt aan dat mensen die het coronavirus al hebben gehad, maar één vaccin krijgen toegediend. Deze ex-patiënten hebben namelijk al immuniteit opgebouwd bij het herstel van de besmetting. Het vaccin is dan, zo schrijft de HAS vrijdag in een verklaring, eigenlijk een „herinnering” voor de opgebouwde weerstand.

Volgens de Franse experts moeten de ex-patiënten na het aflopen van hun coronasymptomen eerst zeker drie maanden wachten voor ze een prik krijgen. Als ze hun vaccin binnen zes maanden krijgen, is één dosis van het vaccin voldoende, staat in het persbericht.

De regering van president Emmanuel Macron moet nog akkoord gaan en het advies van de Hoge Gezondheidsautoriteit officieel maken. Als dat gebeurt, zou Frankrijk het eerste land worden dat deze aanpak onderschrijft, melden internationale persbureaus. Het is gebruikelijk twee doses toe te dienen van een vaccin tegen Covid-19.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet maakt 200 miljoen euro vrij voor welzijn jongeren en kwetsbaren