Europese Commissie in gesprek met bedrijf Valneva over potentieel coronavaccin

De Europese Commissie voert gesprekken met nóg een bedrijf over de levering van coronavaccins. Het verkennend overleg met het Europese biotechnologiebedrijf Valneva, dat is gespecialiseerd in vaccins, is afgerond, meldt de commissie vrijdag. Het gaat om de levering van 60 miljoen doses van de vaccinkandidaat van Valneva, VLA2001.

In december startte het bedrijf een eerste studie bij menselijke proefpersonen naar dat middel. Als uit testen later dit jaar blijkt dat het kandidaatvaccin beschermt tegen Covid-19, hoopt het bedrijf in het vierde kwartaal van 2021 te kunnen leveren. Valneva maakt een kandidaatvaccin op basis van geïnactiveerd coronavirus. Met die traditionele manier van vaccins maken is veel ervaring, hij wordt veel gebruikt voor griepvaccins en veel vaccins tegen kinderziekten. Het is de enige kandidaat op basis van deze techniek in Europa.

Bekijk ook de coronavaccintracker die NRC bijhoudt

Met dit vaccin hoopt de commissie de portefeuille van in Europa geproduceerde vaccins verder aan te vullen. De EC heeft al contracten met Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac en Sanofi-GSK, en heeft verkennende gesprekken afgerond met Novavax. Het kandidaatvaccin van Sanofi-GSK werkte niet, die fabrikant moet terug naar de tekentafel. De Britse regering sloot al in september een overeenkomst met Valneva.

Persbureau Reuters bracht eerder deze week een reportage over Valneva:

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Frankrijk overweegt eenmalige vaccinatie voor wie al corona heeft gehad