Foto Hugo Hoes

Als je ze eenmaal ziet, zie je ze overal

De schaftkeet viel niet op in het straatbeeld, tot ze wegens corona ineens allemaal gezelschap kregen van een nieuw, oranje exemplaar. Deze winter staan opeens overal in Amsterdam oranje-groene wagenstellen, zag Amsterdammer en VPRO Gids-redacteur Hugo Hoes (1963).
Voor de medewerkers van Pantar die in Amsterdam in de groenvoorziening actief zijn is thuiswerken geen optie. Hun werkterrein ligt buiten in de parken en perken op loopafstand van hun semi-mobiele uitvalsbasis. Dat is bijna altijd een enigszins door slecht leesbare en lelijke graffiti ontsierde schaftkeet – bestand tegen weer en wind, stootjes van hufters en vaak staan er wat stoeltjes bij. Omdat ze zo vertrouwd zijn in het straatbeeld vallen de zestig exemplaren in Amsterdam en Diemen eigenlijk niet eens op.

Maar dat is door corona deze winter totaal veranderd. Want in het kader van het project Schuilen en Schaften hebben de groene keten gezelschap gekregen van de knal-oranje schaftwagens van de verhuurfirma Boels. Die mobiele units ogen gloednieuw en steken fel af bij hun soortgenoot. Beide modellen zijn geschikt voor vier tot zes personen, maar door de anderhalvemeterregel kunnen er nog maar twee personen tegelijk lunchen met een spatscherm ertussen. Dus is het aantal wagens flink uitgebreid en wie dit eenmaal weet, ziet overal de groen-oranje setjes. Het doet een beetje denken aan die vakantie waarbij je zo blij was met dat mooie rustige plekje op de camping. Tot de volgende dag iemand zijn nieuwe glimmende caravan veel te dicht bij de aftandse van jou zette. Gelukkig is daar hier geen sprake van. Hoewel het opvallende Boels-oranje slecht past in de groene omgeving heeft de Pantar-werkkleding dezelfde kleur. Dat is verwarrend. Alsof het verhuurbedrijf de boel buiten mooi groen houdt.
Hugo Hoes

Foto Hugo Hoes

Foto Hugo Hoes

Foto Hugo Hoes

Foto Hugo Hoes

„Het doet een beetje denken aan die vakantie waarbij je zo blij was met dat mooie rustige plekje op de camping. Tot de volgende dag iemand zijn nieuwe glimmende caravan veel te dicht bij de aftandse van jou zette.”

Foto Hugo Hoes

Foto Hugo Hoes

Foto Hugo Hoes

„Ineens viel het kwartje”

„Alle foto’s zijn gemaakt tussen 20 januari en afgelopen week”, laat Hugo Hoes desgevraagd weten. „De eerste foto maakte ik op 100 meter van mijn huis. Toen dacht ik nog dat de oranje wagen de groene kwam vervangen, maar twee dagen later stond die groene er nog steeds. Het kwartje viel nog niet. Tweehonderd meter verder, Nieuw-West is ruim en groen, zag ik weer een groen-oranje setje. Toen begon mij iets te dagen en legde ik pas de connectie met corona. Dezelfde week zag ik op weg naar het centrum drie setjes, waarna ik in het weekend toch even op de fiets ben gestapt om mijn buurt te scannen. Dat was dankzij het opvallende oranje dankbaar werk.”

Het begon met een corona-ommetje, vertelt hij, „maar ik maak sowieso veel ommetjes en kijk altijd veel rond. Misschien omdat ik zelden haast heb vallen veranderingen in de openbare ruimte mij altijd meteen op en sta ik er wel bij stil. Vaak maak ik een fotootje en zo ontstaan vanzelf collecties.”

„Sinds vorige zomer beheer ik samen met mijn vrouw exporience Het Kijks”, vervolgt Hugo Hoes. „Dat hebben we bedacht omdat we door omstandigheden opeens (corona, speeltuin, nieuwe kinderrijke wijkuitbreiding, mooi weer) op een superdruk stukje Amsterdam bleken te wonen. Dus hebben we met een feestelijk programma een venster verbouwd tot een mini outdoor fotobuurtmuseum met wisselende exposities. Vrienden noemen me raamexploitant.” Nu met de avondklok is Het Kijks open van zonsopgang tot zonsondergang, „daarna weer 24/7”.

Vanaf 13 februari is hier ook de expo Tweede wagen te zien. Adres: Noordzijde t/o nr 75, Amsterdam.