Recensie

Recensie Uit eten

Zo hoort het: we wilden meer proeven, en meer, en meer!

Uit eten Amsterdam Petra Possel recenseert elke week een restaurant in en om Amsterdam. Ditmaal haalde ze eten af bij Domenica aan de Noordermarkt. En dat beviel zeer goed.

Foto Melissa Fenijn

Toen patron-cuisinier Wil Demandt de deuren van zijn iconische Bordewijk sloot, dachten wij dat het nooit meer goed zou komen. Niet met de wereld en niet met dit pand. Want, zeg nou zelf, Bordewijk was een van de beste zaken van de stad; zo eigen, zo chic maar niet opgeprikt, en Wil kookte er ongelofelijk lekker. Maar we gaven het een kans en gelukkig maar: Domenica is een mooie zaak, geleid door mensen die hun sporen verdienden bij het ook iconische Toscanini.

Ze zijn al even bezig, maar toch werd het duo, eerder chef en sommelier bij ‘Tosca’, vanzelfsprekend overvallen door de pandemie en kan het niet anders dan dat ze nog niet genoeg vet op de botten hebben om het zomaar uit te zingen. Ook al beweren boze tongen dat het best meevalt met de malaise in de Amsterdamse horeca, wij zien veel zaken die het niet redden: Uitvlugt, The Roast Room, Door74, Hermitage, &Moshik (voorheen &Samhoud Places) en de grote klap moet nog komen. Ook opvallend is dat oude, vertrouwde adressen van eigenaar wisselden of dicht gingen, ook al had dit niets met de coronacrisis van doen: As, Le Hollandais en Marius. Het restaurantlandschap in Amsterdam zal er volgend jaar totaal anders uitzien, zoveel is zeker.

Genoeg somberheid, nu het goede nieuws: het afhaaleten bij Domenica is goed! Goedkoop is het niet, we betaalden ruim honderd euro voor twee personen, maar daar zat dan wel een goede fles wijn bij en de porties waren zo royaal dat we er de volgende dag nog een smakelijke lunch van op tafel konden zetten.

Het begon met knolselderijsoep (13,-), een flinke bak met fijne, zalvende soep, hoog op smaak door stevig wat gember en bonitoflakes. Het andere voorgerecht was rode mul (15,-), twee filets aan één kant gebakken op een flinterdunne broodkorst die knapperig de reis heeft doorstaan met puntarelle (een lofachtige groente) die kort in de pan is geweest, partjes uitgesneden bloedsinaasappel en partjes tomaat van dezelfde grootte. Alles komt met een kruidendressing, eigenlijk meer een lichtgroene emulsie met onder andere munt, lekker fris. Daarna kregen we een signature-pasta: maltagliati (15,-), een portie die we gemakkelijk konden delen. Omdat een fietsreis de pasta geen goed doet, vroegen we de pasta zelf ongekookt mee. Maltagliati is dunne pasta in hoekige stukjes, deze is met inktvisinkt, dus zwart, en komt met een werkelijk zalige bisque, datterino – zoetige trostomaatjes –, barba di frate (monniksbaard, zilte groente) en stukjes poon. Eigenlijk was het de bedoeling dat ie met inktvis kwam, we werden vooraf keurig opgebeld dat die op was en of we akkoord gingen met poon. Zo hoort het!

Ook het hoofdgerecht kunnen we gemakkelijk delen: twee huisgemaakte venkelworstjes (23,-), grof en vettig – lang leve vet! – met cavolo nero die even in de pan is geweest. De dikke nerf van de cavola is eruit gehaald, een kwestie van verfijning, en de groente is stevig gezouten, er komen fijne partjes aardappel met rozemarijn uit de oven bij. De jus is goed ingekookt, het is geen saus maar écht jus, een stevige, ook qua smaak. Hier en daar is het behoorlijk zout, dit is voor de chef een punt van aandacht.

Als dessert deelden we tarte tatin (7,-), een klassieker die is zoals het hoort: stevige, goudbruine, gekarameliseerde appel met goede crème fraîche met vanille, prima!

De wijn, Diego Morra, Verduno Pelaverga 2019 (32,-), is een wonder uit het Italiaanse wijnparadijs Piemonte! De druif pelaverga is zeldzaam, doet een beetje aan pinot noir denken, maar dan echt met een pepertje; licht gekoeld komt ie het beste tot zijn recht.

Veel mensen bestellen ongetwijfeld slechts de pasta of het hoofdgerecht, wij moesten zo nodig all the way. Vergeef ons onze gretigheid; we wilden meer proeven. En meer! En meer!

Recensent en journalist Petra Possel test wekelijks een restaurant in en om Amsterdam.