‘WHO wil onderzoek naar mogelijke coronabesmettingen in oktober 2019’

Het onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil dat Beijing onderzoek gaat doen naar een groep van negentig patiënten die in oktober 2019 in het ziekenhuis lag met Covid-achtige verschijnselen. Dat is twee maanden voordat het virus voor het eerst werd vastgesteld in de stad Wuhan. Dat schrijft The Wall Street Journal na gesprekken met een wetenschapper in het team.

De patiënten belandden in het ziekenhuis in de provincie Hubei, waarin ook de miljoenenstad Wuhan ligt. „Verder onderzoek is nodig” om vast te stellen of het coronavirus misschien al eerder dan bekend rondging onder de bevolking, stelt de Deense wetenschapper Peter Ben Embarek die leiding geeft aan het onderzoeksteam tegenover WSJ.

De Chinese autoriteiten hebben de afgelopen maanden wel op antistoffen getest bij twee derde van de betreffende patiënten. Hieruit bleek niet dat ze Covid-19 onder de leden hebben gehad. Maar het team van de WHO stelt dat dit mogelijk komt omdat het inmiddels lang geleden is dat de patiënten ziek waren, waardoor ze minder antistoffen in het bloed hebben dan de test kan detecteren. Het WHO-team wil nu dat er een uitgebreider onderzoek komt naar bloedmonsters die in de regio zijn afgenomen in de herfst van 2019. „Wat belangrijk is, is dat we niet weten hoe betrouwbaar bloedonderzoek naar antilichamen is”, zei Embarek.

8 december 2019
Officieel werd op 8 december de eerste patiënt met het coronavirus geïdentificeerd. Liang Wannian, voorzitter van het Chinese Covid-specialistenteam, zei eerder deze week dat onderzoek is gedaan naar bloedmonsters uit 233 ziekenhuizen en klinieken in de omgeving van Wuhan. Volgens Wannian is toen geen bewijs gevonden dat het virus voor december 2019 rondging. Ook was er volgens hem geen toename in het aantal doden door longontsteking, een van de symptomen is van ernstige Covid-19. Ook werden er niet bijzonder veel hoestsiroop of andere verkoudheidsmedicijnen verkocht in de periode voorafgaand aan de pandemie, stelde de arts.

Het team van de WHO doet onderzoek naar de herkomst van het coronavirusepidemie in China. De wetenschappers, onder wie de Nederlandse Marion Koopmans, keken onder andere naar of het virus uit een laboratorium ontsnapte in Wuhan. Die hypothese noemde het team eerder deze week „extreem onwaarschijnlijk”. Het virus is waarschijnlijk op natuurlijke wijze van een dier overgesprongen op de mens.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘WHO wil onderzoek naar mogelijke coronabesmettingen in oktober 2019’