Opinie

Paniek

Marcel van Roosmalen

Wat is er met ons aan de hand? Kunnen we dan niets meer? Is dit het land dat eeuwen vocht tegen de elementen en na een harde strijd het water eronder kreeg? Zijn we de hongerwinter vergeten? Allemaal vragen.

We leven al tijden in lockdown, want code rood.

Het onzichtbare virus is overal.

De overheid doet haar best om uit te stralen dat alles onder controle is, maar het wil maar niet lukken met vaccineren. Nut en noodzaak van maatregelen liggen onder vuur. Dit weekeinde kwam er nog meer aangekondigde ellende: winterweer.

Winterweer in de winter!

Help: temperaturen onder nul, gecombineerd met sneeuw!

In het overspannen land brak bij voorbaat paniek uit. Het KNMI, de ANWB… het regende ‘code rood’.

Ik moest met de trein van Wormerveer naar Hilversum, kansloos natuurlijk.

Bij de NS hebben ze geleerd van het verleden, ze proberen het niet eens meer, code rood is binnen dat bedrijf het sein om bij voorbaat te stoppen met werken. De voorlichters van NS proberen het niet eens meer te verhullen.

ProRail kwam nog voor de eerste trein met het verhaal van sneeuw tussen de wissels. Er is daar niemand bereid om desnoods even met de vinger de prut tussen de wissels vandaan te pulken. Dat besluiten ze niet tijdens de sneeuwstorm, maar al de dagen voordat code rood wordt afgekondigd.

Sneeuw = code rood = alle werkzaamheden staken.

Ik zag een NS-voorlichter in het NOS Journaal op een vrijwel sneeuwvrij perron die aankondigde dat het zo extreem was dat de treinen echt niet konden rijden.

Geen kritische vraag.

In onze achtertuin lag vier centimeter sneeuw, het voelde koud aan, maar dat was het dan ook wel. Het voedde de gedachte dat Nederland het makkelijkst te ontregelen land van Europa is. Bij de minste tegenslag stokt alles: de maaltijdbezorging, het vervoer, de testlocaties gingen dicht, zelfs deze krant vervroegde de deadlines.

Werken kunnen we niet meer bij code rood, maar we kunnen er wel op uit. De files werden zondag veroorzaakt door dagjesmensen die ergens van de sneeuw wilden genieten. De andere helft van het land vond dat een grote schande.

Er was toch gewaarschuwd?

Code rood!

Er wordt hier zoveel gewaarschuwd dat ik steeds minder bang word. Van de zomerzon kun je verbranden, van nachtvorst bevriest water, door sneeuw kan het op sommige plekken glad aanvoelen en door heel veel auto’s op de weg ontstaan files.

Stop met de code-rood-inflatie.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.