In beeld

In beeld: pret in de sneeuw, problemen op de weg

Sneeuwpret Door het hele land gingen zondag mensen naar buiten om te genieten van de sneeuw, ondanks het KNMI-weeralarm ‘code rood’. Sommigen haalden hun sleeën en langlaufski’s uit de kast, anderen hielden het bij een wandeling. Ondertussen zorgde het winterse weer ook voor problemen; het landelijke treinverkeer stond stil en de wegen waren glad. Voorlopig is het nog niet gedaan met de sneeuw en kou. Maandag geldt in een aantal provincies code oranje, voor de rest van het land is code geel afgekondigd.
Zondag was in heel Nederland code rood van kracht vanwege de sneeuwval en harde wind. Deze KNMI-waarschuwing voor 'extreem weer' weerhield velen er niet van om naar buiten te gaan om in de sneeuw te spelen. Dat leverde onder meer een hoop sneeuwballengevechten en -poppen op en zoals hier in Heiloo werd er ook volop gesleed.
Foto Koen van Weel / ANP
Anderen maakten van het pak sneeuw gebruik door hun langlaufski's onder te binden. Daar leende het Overijsselse Dalfsen zich goed voor, zoals op deze foto is te zien. Ook in grote steden zoals Amsterdam gingen langlaufers de straat op.
Foto Vincent Jannink / ANP
Voor maandag werd code rood ingetrokken en ging code oranje van kracht. Daarmee waarschuwt het KNMI nog steeds voor gevaarlijke situaties, maar in mindere mate dan bij code rood. Deze code geldt in de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen tot 18.00 uur. In de rest van het land werd vanaf 12.00 uur code geel van kracht. Dat betekent dat mensen (nog) extra goed moeten opletten op de weg. Dat geldt ook hier in Utrecht.
Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP
Voor veel Nederlandse basisschoolkinderen was zondag de laatste dag voordat ze na een maandenlange sluiting weer naar school konden. Vanwege de sneeuwval blijven een aantal scholen maandag echter dicht, omdat docenten niet naar school kunnen komen.
Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP
Na een maandenlange sluiting vanwege corona zouden de basisscholen weer opengaan, maar niet alle scholen kunnen maandag kinderen ontvangen. Ouders door het hele land kregen zondagmiddag een bericht dat het docenten niet lukt om naar school te komen vanwege de weersomstandigheden. Het gaat voornamelijk om scholen in grote steden.
Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP
Het was zondag en ook maandag wellicht een beter idee om op de slee dan in de auto te stappen. Rijkswaterstaat waarschuwde beide dagen voor spekgladde (snel)wegen. Sommige wegen waren slecht begaanbaar en daardoor afgesloten. Vooral in het midden en het noorden van het land was het maandag nog „onverminderd gevaarlijk”, aldus Rijkswaterstaat.
Foto Pieter Stam de Jonge / EPA
De auto was zondag niet het beste vervoersmiddel vanwege zowel gladheid als slecht zicht op de weg. Het openbaar vervoer bood geen uitkomst; het landelijke treinverkeer lag stil en veel bussen, trams en metro's konden niet vertrekken. Op maandag ondervinden vervoersbedrijven nog steeds veel problemen. Zo rijdt de NS maar met „enkele” sprinters.
Foto Koen van Weel / EPA
Het weer leende zich goed voor wandelingen, ondanks de harde wind en sneeuwval. De windkracht liep in meerdere plekken op tot zeven. Op een dijk tussen Enkhuizen en Lelystad is zaterdag tussen 23.00 uur en middernacht zelfs windkracht acht gemeten, in combinatie met sneeuw. Dat betekent dat daar officieel sprake was van een sneeuwstorm. De laatste keer dat dit gebeurde, was in januari 2010.
Foto Koen van Weel / EPA
Deze mensen in Amsterdam lieten hun sneeuwpret niet bederven door de lage temperaturen. Vanaf zondagochtend rond 10.00 uur lagen de die overal in Nederland onder het vriespunt. De gevoelstemperatuur liep toen zelfs tot -15 graden Celsius. Naar verwachting vriest het de komende dagen. Op veel plekken wordt gehoopt dat dit zal leiden tot natuurijs, waarop kan worden geschaatst.
Foto Peter de Jong / AP
Om de vorming van natuurijs een handje te helpen, hebben sommige gemeenten maatregelen getroffen. Zo sloot het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden „waar dit kan” de gemalen en het waterschap beperkt de stroming bij stuwen tot een minimum. Ook geldt vanaf maandag een vaarverbod voor alle vaarwegen in het zuiden van de provincie Utrecht en een deel van Zuid-Holland. Amsterdam heeft meerdere sluizen gesloten en voor een aantal grachten een vaarverbod afgevaardigd.
Foto Kenzo Tribouillard / AFP
In het Utrechtse Doorn wordt de ijsbaan van het dorp sneeuwvrij gemaakt. Als het niet tot natuurijs komt, kan daar in ieder geval worden geschaatst. Daar maken de kinderen uit het dorp die sneeuwvrij hebben gekregen maandag dankbaar gebruik van.
Foto Jeroen Jumelet / ANP
Er moesten ook minder leuke maatregelen worden getroffen vanwege het weer. Zo waren alle test- en vaccinatielocaties van de GGD’s zondag gesloten. Ook werd het voor zondag geplande kabinetsoverleg op het Catshuis over een mogelijke verlenging van de avondklok met een dag uitgesteld. Daarnaast werden deze dag geen wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Dat was ook slecht nieuws voor de voetbalfans hier in het Twentse Ootmarsum.
Foto Eric Brinkhorst
Om de wegen enigszins begaanbaar te maken, gingen de 546 strooiwagens met sneeuwschuivers van Rijkswaterstaat zaterdag al de weg op. Zondagochtend was in totaal al dertig miljoen kilo zout gestrooid door heel Nederland. Dat is een aanzienlijk deel van het totaal dat dit weerseizoen werd uitgestrooid: sinds 1 oktober verspreidde Rijkswaterstaat bijna honderd miljoen kilo zout over de wegen. Hier in het Twentse Ambt Delden maakte een bewoner de weg zelf sneeuwvrij met zijn tractor.
Foto Eric Brinkhorst
De problemen op het spoor worden vooral veroorzaakt door wisselstoringen. Onderdelen van de wisselsporen kunnen bevriezen en sneeuw kan ertussen komen te zitten. Ook had de NS gister te kampen met kortsluitingen doordat sneeuw terechtkwam in elektrische apparatuur. Bovendien kan sneeuw zich ophopen achter de wielen van de trein, waardoor ijsvorming kan ontstaan.
Foto Vincent Jannink / ANP