Sneeuwstorm

Trein- en busverkeer gestremd, sommige basisscholen maandag alsnog dicht

Sneeuwstorm In dit blog lees je het laatste nieuws over het winterweer. In heel Nederland geldt zondag code rood en is het aan het sneeuwen.

Ook maandag nog vertragingen en annuleringen op Schiphol

Luchthaven Schiphol verwacht ook maandag nog last van het winterweer te hebben. Een woordvoerder van Schiphol zegt tegen ANP dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen en annuleringen. Het advies is om de site Schiphol.nl goed in de gaten te houden.

Zondag werden 150 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd en waren er de hele dag vertragingen omdat toestellen eerst ijsvrij moesten worden gemaakt en startbanen moesten worden schoongeveegd. Er was maar een baan in gebruik, de Kaagbaan.

Op Eindhoven Airport is tot maandagochtend 07.00 uur al het vliegverkeer geschrapt.

Foto Remko de Waal/ANP

Ook zittingen van rechtbanken geschrapt door noodweer

Ook de rechtspraak ondervindt problemen vanwege het noodweer. Meerdere zittingen die maandag zouden plaatsvinden zijn geschrapt. Bijna alle zittingen van het hof Arnhem-Leeuwarden ( met locaties in Arnhem, Leeuwarden en Zwolle) gaan niet door.

„Het KNMI heeft code oranje afgegeven, veel treinen vallen uit, dus is het niet verantwoord om mensen naar zittingen toe te laten komen”, aldus een verklaring. Betrokkenen worden geïnformeerd door de rechtbanken.

Geen bezorging nrc.next en andere ochtendkranten op maandag

Vanwege de extreme weersomstandigheden zijn de ochtendkranten van Mediahuis en DPG Media niet gedrukt. Dit betekent dat abonnees van onder meer nrc.next geen papieren krant ontvangen. Er wordt wel een krant gemaakt: deze is online te lezen.

Mediahuis en DPG Media doen de bezorging van kranten samen. Naast NRC zullen ook de ochtendkranten van De Telegraaf, de Volkskrant en AD en enkele regionale bladen niet bezorgd worden. Maandag wordt besloten of de bezorging van de middagkranten wel kan doorgaan.

Dramatische fenomenen boven de Noordpool

De temperaturen zijn flink gedaald en het ziet er naar uit dat dit de komende dagen zo blijft. Aanleiding voor dit koufront is een verstoring in de stratosfeer, de luchtlaag op tien tot vijftig kilometer hoogte. Daar vond een sudden stratospheric warming (SSW) plaats en de effecten daarvan voelen we hier.

Lees er meer over: Dramatische fenomenen boven de Noordpool

‘Stuifsneeuw zorgt vooral voor wisselstoringen’

De hele zondag hebben er geen treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) gereden in Nederland. Al vanochtend vroeg besloot het Operationeel Controle Centrum Rail (OCCR), het landelijk controlecentrum voor het Nederlandse spoorwegnet waarin Prorail, NS en andere betrokkenen bij het spoorwegnet samenwerken, om in heel Nederland voorlopig geen treinen te laten rijden.

Omstreeks 14 uur nam het OCCR het besluit om de treinverkeer zondag niet te hervatten. Reden was dat het aanhoudende winterweer, met sneeuwstormen en stuifsneeuw, voor zo veel hinder en storingen zou blijven zorgen dat een betrouwbare treindienst in heel Nederland onmogelijk was. De storingen deden zich vooral voor in het midden van het land, boven de lijn Zeeland-Venlo en onder de lijn Zwolle-Drente. De verwachting van de NS en ProRail is dat maandag weer „mondjesmaat” treinen zullen rijden.

De treinen van Arriva, de streekvervoerder in het noorden van Nederland, reden vanochtend aanvankelijk ook niet. In de loop van de ochtend hervatte Arriva het treinverkeer. Dat de NS de treinen niet liet rijden, heeft te maken met de grote complexiteit van het NS-netwerk.

„De treinen van Arriva rijden hoofdzakelijk heen en weer op eenvoudige spoorverbindingen tussen bijvoorbeeld Leeuwarden en Harlingen”, legt Eric Kroeze, woordvoerder van de NS, uit. „Maar de treinen van NS rijden op de meeste lijnen op stations als Utrecht en Amersfoort over verschillende ‘wisselstraten’. Dit vergroot enerzijds de flexibiliteit van de lijnen, maar maakt anderszijds de storingsgevoeligheid bij sneeuwval van het netwerk groter. Stuifsneeuw zorgt immers vooral voor wisselstoringen.”

Weinig gestrande reizigers
Het stilleggen van het treinverkeer heeft volgens Kroeze niet geleid tot veel gestrande reizigers. „In deze coronatijd hebben de NS, zeker op zondagen, toch al weinig reizigers”, aldus Kroeze. „Bovendien geldt voor heel Nederland code rood en werd het advies gegeven om niet te gaan reizen. Er zijn vandaag dan ook weinig treinreizigers verrast door het stilleggen van het treinverkeer.”

Het is niet eerst voor het eerst dat de NS de hele dag geen treinen heeft laten rijden. Maar eerder gebeurde dit uitsluitend wegens stakingen. Ook op 18 januari 2018 werd het treinverkeer in heel Nederland stilgelegd wegens een storm, maar dat gebeurde toen pas in de loop van de ochtend.

In Duitsland werd het treinverkeer in het noorden en westen van het land grotendeels stilgelegd. Intercity’s (Fernverkehr) tussen grote steden als Berlijn en Leipzig rijden niet. Ook het treinverkeer naar Nederland is stilgelegd.

Rotterdamse skaters hebben geen wielen meer nodig

Mika roept dat ze op moeten schieten. Hij filmt nu al de hele tijd de jongens die op skateboards zonder wielen over de sneeuw van de trappen bij het Maritiem Museum in Rotterdam roetsjen – en proberen te blijven staan. Dat valt niet mee bij een zogeheten fourstair, blijkt. Maar Mika wil zelf ook even. Het is veel gladder dan met wielen, zegt de enige jongen uit de groep zonder wanten. Ja, koud, maar er waren geen wanten in huis die hem pasten.

Sommige jongens, Loit bijvoorbeeld, zien er uit of ze op poolexpeditie gaan, anderen hebben de meer urban achteloze look van een jas en een muts – zonder sjaals of ingewikkelde sneeuwbroeken. Ook op het grote skatepark op de Westblaak zijn verschillende gradaties van winterkleding te zien bij de jongens die de hellingen en kommetjes nu zonder wielen ‘skaten’. Er zijn maar ongeveer tien mensen op het grote park, veel minder dan op een zonnige droge dag. Fedde Kloeten, die met zijn vader en een vriendje is gekomen, skate keer op keer een helling af om op het rechte stuk van zijn board te springen. Het is lastiger dan gewoon skaten, vindt hij.

In de hele stad lopen ouders met kinderen op een sleetje. Artie Ruijgers-Vaillant heeft het skipak aangetrokken dat ze negen jaar geleden kocht voor haar enige wintersportvakantie. Sindsdien lag het in de kast. Maar nu is ze al uren met haar twee kinderen Noah en Mira aan het sleeën in de stad, en heeft het niet koud. „Ik paste het nog!” zegt ze opgewekt, terwijl haar zoon van de hellinkjes bij het Schouwburgplein sleet.

Als het sneeuwt, blijken er overal in de stad hellingen te zijn. Aan de Heemraadsingel, waar de sneeuw tegen het middaguur door de grote aantallen wandelaars en sleeërs behoorlijk gladgetrapt is, zijn er veel kinderen bij de Pool aan het sleeën. Ook een skatevoorziening, waar het nu ideaal sleeën blijkt. Het dakpark is ideaal voor steilere, langere ritjes, en daar was vroeg in de ochtend ook een snowboarder aan de gang.

Sneeuw is niet ideaal voor alles natuurlijk: de Botlekbrug kon vanochtend niet meer open. Maar die is ook wat gevoelig, het was de 161e storing in ruim vijf jaar tijd. De storing was vanmiddag al opgelost.

Maandag code oranje, Rijkswaterstaat adviseert niet de weg op te gaan

Het KNMI heeft code oranje afgegeven van middernacht tot maandag 12 uur. Dat betekent dat er een grote kans is op gevaarlijk of extreem weer, waarbij de impact groot is en er kans is op schade en veel overlast. Het KNMI waarschuwt vooral voor gladheid.

Deze zondag geldt code rood, maar vanuit het zuiden neemt de sneeuw gedurende de middag af. Er kan nog 1 tot 3 centimeter extra sneeuw vallen volgens het KNMI. Maandag overdag blijft het bewolkt met vooral in het zuiden van Nederland nog lichte sneeuw. Er valt maximaal 2 centimeter sneeuw. Het wordt zeer koud met een maximumtemperatuur rond -5 graden.

Rijkswaterstaat roept op om maandagochtend niet de weg op te gaan. De dienst zegt tot nu toe al ruim 25,5 miljoen kilo zout gestrooid te hebben. „We gaan net zo lang door met strooien tot de wegen weer zwart zijn”, aldus gladheidscoördinator Jan Rients Slippens.

Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) is er voorlopig nog genoeg zout, maar is het „alle hens aan dek”. Ook de minister roept op om thuis te blijven als het kan.

ProRail: onzeker of maandag treinen rijden

Het is nog niet zeker of het treinverkeer maandag volledig hervat zal worden. Dat laat ProRail weten. De spoorwegbeheerder verwacht dat er „mondjesmaat” treinen zullen rijden. Vanwege de sneeuw zijn er veel wisselstoringen en het is niet zeker of die storingen morgen voorbij zijn.

Eerder op zondag liet de NS al weten dat er vandaag helemaal geen treinen meer zullen rijden. Andere regionale vervoerders hebben de dienstregeling ook gestaakt. Voor maandag adviseert ProRail reizigers om waar mogelijk „hun reis uit te stellen of een alternatief te zoeken”.

Geen sneeuwballen, maar selfies in Deventer

Deventer, normaliter iedere winter het decor van het Dickensfestijn, is een stad die haast gemaakt lijkt voor winterse weersomstandigheden. Wie de verkeersborden en de kliko’s wegdenkt uit de Walstraat kan zich zo in één van de boeken van de 19e eeuwse schrijver wanen. Alleen een enkel lichtblauw mondkapje, voortgeblazen door de wind, verraadt verder dat het intussen 2021 is.

Even verder, op de Brink, vertellen verschillende voorbijgangers toch éven gebaald te hebben toen die ochtend bleek dat de sneeuw, met duinen waar zelfs de hoogste sneeuwlaarzen nog in verdwijnen, niet wilde plakken. „Maar ik heb me voorgenomen daar niet te lang bij stil te staan”, vertelt Martijn van Bergen (25) lachend. „Dit doet me denken aan mijn jeugd.”

Van sneeuwballen gooien, zelfs tussen gezinsleden, komt het dan ook niet, zodat de coronavoorschriften die het kabinet voor het winterse weekend publiceerde, nergens werden overgeschreden. In plaats daarvan deden Deventenaren deze zondag wat ze nu al maanden doen: een ommetje maken, vaak met hond en slee. En maken ze selfies, bij voorkeur met hun kroost in de iconische Wilhelminafontein, die vanwege de vorst is drooggelegd.

Gentleman
Martijn van Bergen trekt goedmoedig zijn vriendin Djoeke Snellink (22) voort, het Vogeleiland tegenover het verlaten NS-station op. „Heb ik goed voor elkaar he”, zegt de studente lachend vanaf haar slee. Haar vriend wordt door iedere voorbijganger als gentleman gezien. „Maar toen ik net hém voorttrok noemde iedereen hem lui”, zegt ze lachend. „Hoezo feminisme?”

De twee hebben nu ruim een jaar een relatie. „Langer met corona dan zonder ja”, stelt Snellink ietwat sipjes vast. „We waren gisteravond nog een lijstje aan het maken van dingen die we samen willen doen als het weer mag. Herinneringen maken, dat hoort erbij toch in dit stadium van je relatie? Dat is soms moeilijk.” Intussen maken de twee, getooid in de snowboots van hun 60-jarige ouders, er vandaag het beste van. Van Bergen: „Gelukkig hadden ze deze slee nog liggen. Dit zijn ook herinneringen, toch?” Snellink: „Met zomerse dagen heb ik niks. Zodra het boven de 20 graden uitkomt vind ik het te warm. Dus we zijn zoveel als mogelijk buiten.”

Intussen is verderop het Vogeleiland een kiosk geopend. Eigenaar Rogier Zuiderveld (42) van het ernaast gelegen Parkcafé Mees komt net uit zijn paviljoen geglibberd met een pan hete Glühwein. De winterse drank vind gretig aftrek bij de jonge ouders die zich verheugen op het volgende memorabele moment. „Met de slee naar school. En daarna eindelijk weer eens tijd voor mezelf”, verzucht één van hen.

Sommige basisscholen maandag alsnog dicht door zware sneeuwval

Na een maandenlange sluiting vanwege corona zouden de basisscholen weer open gaan, maar niet alle scholen kunnen maandag kinderen ontvangen. Ouders door het hele land kregen zondagmiddag een bericht dat het docenten niet lukt om naar school te komen vanwege de weersomstandigheden.

Zo schrijft de Amsterdamse Basisschool Oostelijke Eilanden dat de „kans op ongelukken gewoon te groot is”. Volgens de school is het besluit genomen „in samenspraak met de andere Amsterdamse schoolbesturen”, wat erop duidt dat meerdere scholen hebben besloten om dicht te blijven. Ook de noodopvang gaat op sommige scholen niet door, wat betekent dat het online onderwijs voor sommige kinderen nog met een dag verlengd wordt.

Twitter avatar Kcsmouter Karel Smouter Even benieuwd: jullie ook al een afmelding in de mail van de juf, ivm de weersomstandigheden? Zekere voor het onzekere etc. Na acht weken zonder stond zoon werkelijk te popelen…

Ook maandag wordt hevige sneeuwval verwacht, dus de kans bestaat dat ook dinsdag niet alle scholen opengaan. De PO-raad, de koepelorganisatie voor het primair onderwijs, zegt geen signalen te hebben ontvangen dat scholen massaal dicht blijven. „Maar het valt niet uit te sluiten dat sommige klassen en scholen dicht blijven omdat docenten niet naar school kunnen komen”, aldus een woordvoerder.

Veel vervoerders staken dienstregeling

Net nadat de NS zijn landelijke dienstregeling staakte, hebben ook veel andere vervoerders aangekondigd niet of nauwelijks te rijden. Keolis, dat zijn hoofdvestiging heeft in Deventer en vooral rijdt in Overijssel, Gelderland, Utrecht en Flevoland, meldt het trein- en busverkeer geheel te staken, met als enige uitzondering het traject Zwolle – Kampen.

Ook de dienstregeling van Arriva in Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg is voor zondag stopgezet. Mogelijk wordt de dienstregeling maandag weer hervat, dat wordt later vandaag bekendgemaakt. Arriva rijdt nog wel in Friesland en Groningen. Bussen van het vervoersbedrijf dat verder ook actief is in de Achterhoek, Rivierenland, Zuid-Holland, Flevoland en Noord-Brabant, rijden niet, behalve in Maastricht.

Ook vervoersbedrijf Breng dat actief is in de stadsregio’s Arnhem en Nijmegen heeft het verkeer voor vandaag stopgezet. Connexxion, dat vooral actief is in Noord-Holland en Zeeland, heeft tevens het merendeel van zijn vervoersactiviteiten gestaakt. Er rijden nog enkele bussen naar Schiphol en op de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen rijdt er nog eens per twee uur een trein.

Twitter avatar MerelWie Merel Wiersma Vandaag geen uitgestorven station door corona, maar door het winterse weer. Alleen de trein naar Ede-Wageningen rijdt nog om het uur #amersfoortcentraal https://t.co/8vuT2v78yr

Het Amsterdamse GVB kondigde zondagmiddag aan dat er geen trams en bussen meer rijden. Sommige metro’s rijden nog wel, maar met een aangepaste dienstregeling. Het Haagse HTM rijdt volgens een aangepaste dienstregeling en dat geldt ook voor de bussen, trams en metro’s van het Rotterdamse RET. De meeste vervoersbedrijven hebben nog niet bekendgemaakt of de dienstregeling maandag weer wordt hervat.

Twitter avatar GVBnieuws GVB Amsterdam Vanwege het extreme weer rijden er geen trams en bussen. Trambestuurder Danny legt je uit wat de oorzaak bij tram is. Moet je toch écht op pad? Houdt dan https://t.co/cPLsXlUPAF en @GVB_actueel in de gaten. https://t.co/6tVumBlvC3

Definitief besluit NS: landelijk treinverkeer gaat niet meer rijden

Het landelijke treinverkeer ligt de rest van de dag stil, meldt de NS. „Het aanhoudende winterweer zorgt voor zoveel hinder van het treinverkeer dat we in overleg met ProRail hebben besloten vandaag geen NS-treinen meer te rijden”, luidt de mededeling.

De NS-treinen rijden al de hele dag niet. Zaterdagavond gingen spoorbeheerder ProRail en de NS er nog vanuit dat de ‘speciale winterdienstregeling’ kon worden gehanteerd. Zondagochtend bleek dat dit niet voor 10.00 uur ‘s ochtends te gaan lukken. Dat tijdstip werd later bijgesteld naar 12.00 uur, maar ook dat bleek te optimistisch. Of de treinen maandag wel rijden, is nog onduidelijk.

Deliveroo en Uber Eats bezorgen de hele dag niet (te fiets)

Een uurtje geleden was het nog niet duidelijk, maar nu hebben maaltijdbezorgers Deliveroo en Uber Eats ook een besluit genomen: zij schrappen de meeste bezorgdiensten voor de rest van deze zondag. Het is voor de koeriers niet veilig om de straat op te gaan, vinden ze.

Uber Eats houdt de bezorgers daarom de hele dag binnen. Deliveroo laat aan persbureau ANP weten de dienst „nagenoeg” stil te leggen: op sommige plekken wordt nog bezorgd, desnoods lopend. Thuisbezorgd.nl wil na 17.00 uur de weersomstandigheden nog eens bekijken, om te zien of de bezorgers dan wel weer aan het werk kunnen.

In beeld: Sneeuwpret en -ongemak door het land

Terwijl de één sleeënd van een heuvel gaat, staat de ander met de auto vast in de sneeuw. Het winterse weer zorgt zowel voor pret als voor ongemak.

Sneeuwpret in Heiloo. In heel Nederland worden sneeuwpoppen gemaakt en sneeuwballen gegooid. Ook wordt druk van heuvels gesleed. Foto Koen van Weel/ANP

Impressies: NRC-journalisten in Den Haag en Rotterdam

NRC-redacteur Titia Ketelaar liep zondagochtend een rondje door Den Haag:

Het eerste dat vlak voor zonsopgang opvalt in Den Haag is de stilte. Geen auto’s, geen bussen, geen trams. Alleen de wind, wat ontwakende vogels en de knisperende sneeuw onder de voeten. Op een bankje ligt een dakloze man op zijn vaste bankje te slapen onder een paraplu en in een dikke slaapzak - hij is hier altijd, nu bedekt onder een laagje wit.

Langzaam ontwaakt de stad. Een vader trekt twee zoontjes op een slee door het Haagse Bos, ze mochten hem wakker maken als het inderdaad had gesneeuwd. Een fietser probeert een brug te nemen, stapt af als fietsen onmogelijk is. Op de Utrechtsebaan rijdt het verkeer stapvoets. Langlaufen blijkt ideaal, meerdere Hagenaars hebben de latten tevoorschijn gehaald.

Op het Binnenhof is het druk. Niet met politici, maar met sneeuwballengooiers. Het Catshuisberaad over het coronabeleid is afgelast vanwege de sneeuw.

Drukste plek? Het Binnenhof! De sneeuwhopen blijken ideaal voor sneeuwballen pic.twitter.com/Menwoq5O7j

— Titia Ketelaar (@titia_k) February 7, 2021

En Marcel Haenen ontwaakte in een, inderdaad „wit”, Rotterdam:

Wit. pic.twitter.com/PZt3zKpqGK

— Marcel Haenen (@MarcelHaenen) February 7, 2021

Thuisbezorgd.nl brengt in de middag geen maaltijden rond in grote steden

Deze middag brengt Thuisbezorgd.nl geen maaltijden rond in de grote steden. Tot in ieder geval 17.00 uur rijden de koeriers van de eigen bezorgdienst niet, laat een woordvoerder weten aan persdienst ANP: „Het is een lastige afweging want restaurants hebben bezorging nodig om aan omzet te komen, maar de veiligheid staat voorop.” Op de site is nu dus een beperkter aanbod te vinden.

Het bedrijf bekijkt rond 17.00 uur of de maatregel ook in de avond geldt, of dat de weeromstandigheden zijn verbeterd. Door het besluit kunnen ongeveer 1.500 koeriers niet werken: zij zijn in loondienst bij Thuisbezorgd.nl en worden wel doorbetaald.

Van andere maaltijdbezorgers is nog niet duidelijk of de bezorging vanwege het weer wordt stilgelegd. Deliveroo laat aan ANP weten dat er nog geen besluiten zijn genomen; bezorgdienst Uber Eats was nog niet direct bereikbaar voor commentaar.

Er staat onder meer een flinke wind, die bezorging lastig maakt. Ook NRC-redacteur Saskia van Loenen had ermee te maken:

De koudste, pijnlijkste wind die ik ooit voelde, vanochtend pal tegen de oostenwind in. Letterlijk niets zien door de sneeuw die vanaf de weilanden recht je ogen in werd geblazen. Achteruit lopen was de enige optie. 💨 💨 💨 pic.twitter.com/NXwuRMviiB

— Saskia van Loenen (@SaskiaWaterland) February 7, 2021

Landelijk treinverkeer ligt weer langer stil, Eindhoven Airport schrapt vluchten tot maandag

Het is de NS niet gelukt om het treinverkeer vanaf 12.00 uur weer op gang te krijgen. Treinen rijden niet door vele storingen vanwege de sneeuwval, meldt het spoorwegbedrijf. Eerder hoopte de NS vanaf 10.00 uur weer op te kunnen starten, later werd dat 12.00 uur. Nu zegt de dienst dat het niet mogelijk is om aan te geven wanneer de problemen zijn verholpen. Alle NS-treinen blijven stilstaan.

Het winterse weer kan verschillende problemen veroorzaken aan het spoor. Sneeuw kan tussen wissels terechtkomen, bijvoorbeeld door wind. Ook kan sneeuw kortsluiting veroorzaken doordat het op elektrische installaties valt. Daarnaast kan ijs en sneeuw zich ophopen achter de wielen van treinen.

In Groningen en Friesland wordt het regionale treinverkeer wel opgestart, door de vervoerder Arriva. Connexxion begint het treinverkeer weer op de Gelderse Valleilijn.

Vliegverkeer
Eindhoven Airport heeft al het vliegverkeer geschrapt tot morgenochtend 07.00 uur. Eerder liet de luchthaven weten tot zeker 12.00 uur geen vliegtuigen te laten vertrekken. Inkomende vluchten zijn omgeleid naar Keulen. Schiphol liet eerder vandaag weten dat vluchten kunnen worden vertraagd of gecanceld.

Ook vanaf Utrecht Centraal vertrekken er geen treinen.

Ruim 21 miljoen kilo zout uitgestrooid over gladde wegen

Rijkswaterstaat heeft sinds zaterdag 19.00 uur ruim 21 miljoen kilo zout uitgestrooid over de wegen. Dat is te zien op de zogeheten strooikaart van het agentschap. Zondag rond 08.00 uur stond de teller nog op ruim 15 miljoen kilo.

Het vandaag verspreide zout is bijna een derde van het totaal dat dit weerseizoen werd uitgestrooid. Sinds 1 oktober voorzag Rijkswaterstaat de wegen van bijna 74 miljoen kilo zout. Sinds gisteravond legden de 546 strooiwagens bij elkaar bijna 190.000 kilometer af om de wegen minder glad te maken.

Desondanks is het op een aantal (snel)wegen in Nederland erg glad, aldus de ANWB, waaronder in Limburg en Overijssel. In die laatste provincie is een strooiwagen vast komen te zitten door een sneeuwophoping.

Temperatuur ligt in heel Nederland onder vriespunt

Overal in Nederland liggen de temperaturen onder het vriespunt. Vanaf 10.00 uur vanochtend dook het kwik onder nul, meldt weersite Weer.nl. De gevoelstemperatuur is ook koud: tot -15 graden Celsius.

Alleen in het uiterste noorden, langs de kust en op de Waddeneilanden is het nog droog, verder heeft het sneeuwgebied zich tijdens de nacht en vroege ochtend uitgestrekt tot alle provincies.

De sneeuwval is niet overal gelijk. Zoals eerder werd voorspeld, ligt in het oosten van Nederland het dikste pak sneeuw: tot 20 centimeter, met een uitschieter van 30 centimeter. Op de meeste plekken in de rest van het land ligt deze ochtend een laag sneeuw van tussen de 5 en 10 centimeter.

En wat te doen bij zo’n pak sneeuw? NRC-redacteur Titia Ketelaar wandelde een rondje door Den Haag.

Kom vader met twee zoontjes tegen; ze mochten hem wakker maken als er sneeuw lag! pic.twitter.com/fLW5uVzXd6

— Titia Ketelaar (@titia_k) February 7, 2021

Treinverkeer ligt langer stil, ook vliegverkeer gehinderd

Het treinverkeer in Nederland ligt zondag tot zeker 12.00 uur stil, meldt de NS. Eerder op de dag werd dit tijdstip op 10.00 uur geschat. Of de treinen na 12.00 uur wel kunnen rijden, moet tegen die tijd worden bekeken.

Ook Eindhoven Airport blijft tot zeker het middaguur gesloten, meldt de luchthaven op Twitter. Vertrekkende vluchten worden uitgesteld, binnenkomende vluchten worden omgeleid naar het Duitse Keulen. Schiphol meldt dat vluchten vertraagd of gecanceld kunnen worden. Op beelden van luchtvaartsysteem ADS-B is te zien dat vliegtuigen rondjes vliegen boven de Amsterdamse luchthaven, in afwachting van toestemming om te landen.

Op de weg levert de sneeuwval ook problemen op. Volgens verkeersinformatie van Rijkswaterstaat zijn tot nu toe circa 85 auto’s van de weg geraakt, voornamelijk met blikschade tot gevolg. In het hele land zijn omgewaaide bomen op de snelweg terecht gekomen. Rijkswaterstaat spreekt van „zeer gevaarlijke rijomstandigheden”.

In ieder geval tot 10.00 uur geen treinen

Er rijden zondag tot zeker 10.00 uur geen treinen in Nederland, laat ProRail weten. Volgens een woordvoerder van de spoorbeheerder zijn er door het slechte weer „simpelweg door het hele land te veel storingen om nu een betrouwbare treindienst te kunnen rijden”. Of dat ná 10.00 uur wel weer kan, moet ProRail in de komende uren bekijken: „De kans is groot dat we dan kiezen voor een gefaseerde opstart.”

Zaterdagavond gingen ProRail en de NS er nog van uit dat de ‘speciale winterdienstregeling’ kon worden gehanteerd. Met zo’n reisschema rijdt elk halfuur een trein op routes waar dat normaal gesproken elk kwartier is.

Openbaar vervoer
Ook andere vormen van openbaar vervoer ondervinden zondagochtend hinder van de sneeuw. Zo heeft vervoerder Arriva de buslijnen in de regio’s Zuid-Holland, Gelderland, Limburg en Brabant stilgelegd. En enkele metrolijnen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kampen met storingen.

Eerste sneeuwstorm in ruim tien jaar

Op een dijk tussen Enkhuizen en Lelystad is zaterdag tussen 23.00 uur en middernacht windkracht acht gemeten, in combinatie met sneeuw. Dat betekent dat daar officieel sprake was van een sneeuwstorm, melden meerdere weersites. De laatste keer dat dit gebeurde was in januari 2010.

Op de Waddeneilanden vonden ook zware windstoten plaats, maar dat ging niet gepaard met sneeuwval en dus was er geen sprake van een sneeuwstorm. Op andere plekken in het land werd tot windkracht zeven gemeten.

Ook in het Brabantse Geldrop is de eerste sneeuw gevallen. Foto Rob Engelaar/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog houden we de ontwikkelingen bij rond het winterweer dit weekend. Zondag geldt voor heel Nederland code rood vanwege de vele sneeuw die wordt verwacht in combinatie met sterke wind en lichte vorst. In het hele land is de eerste sneeuw al gevallen. In het (zuid)oosten van Nederland kan dit aangroeien tot 15 centimeter.

Als gevolg van het weeralarm werden zaterdag al een aantal maatregelen getroffen. Zo zijn alle test- en vaccinatielocaties van de GGD’s zondag dicht. Ook is het voor zondag geplande kabinetsoverleg op het Catshuis over een mogelijke verlenging van de avondklok met een dag uitgesteld. Daarnaast worden deze dag geen wedstrijden gespeeld in de Eredivisie.

Lees hier de berichtgeving over voorbereidingen op het winterweer terug: code rood, duels Eredivisie afgelast, hoop op natuurijs

Het weer zorgt niet alleen voor belemmeringen; er is ook hoop op ijspret. Op meerdere plekken proberen lokale autoriteiten ijsgroei te stimuleren in de hoop dat er de komende dagen geschaatst kan worden. Zo geldt vanaf maandag een vaarverbod voor alle vaarwegen in het zuiden van de provincie Utrecht en een deel van Zuid-Holland. In Amsterdam zijn meerdere sluizen gesloten zodat er gemakkelijker ijs kan ontstaan.

Lees ook: Een paar dagen oud-Hollandse winter maar KNMI houdt ook rekening met ‘worst case scenario’

Sneeuwschuivers op de snelweg A2 nabij Eindhoven, in de nacht van zaterdag op zondag. Foto Rob Engelaar/ANP