Socialist Andrés Arauz wint eerste ronde presidentsverkiezingen Ecuador

Ecuador De door oud-president Rafael Correa naar voren geschoven socialist Andrés Arauz moet het in de tweede ronde opnemen tegen de inheemse leider Yaku Pérez of de rechtse kandidaat Guillermo Lasso.
De Ecuadoriaanse presidentskandidaat Andrés Arauz in een stembureau in de hoofdstad Quito tijdens de verkiezingen van zondag 7 februari 2021.
De Ecuadoriaanse presidentskandidaat Andrés Arauz in een stembureau in de hoofdstad Quito tijdens de verkiezingen van zondag 7 februari 2021. Foto Jose Jacome / EPA

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Ecuador is gewonnen door Andrés Arauz, die door oud-president Rafael Correa naar voren is geschoven als kandidaat. De dit weekend 36 jaar geworden socialist haalde volgens de eerste snelle telling van kiesraad CNE 31,5 procent van de stemmen. Dat is niet genoeg om direct tot president te worden gekozen.

Daarom volgt op 11 april een tweede ronde waarin Arauz het moet opnemen tegen de progressieve inheemse leider Yaku Pérez (20,04%) of de rechtse oud-bankier Guillermo Lasso (19,97%), die vooraf favoriet was om de tweede ronde te halen. Het verschil tussen Pérez en Lasso is te klein om al definitief uitsluitsel te geven.

Arauz beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne het in zijn ogen „neo-liberale beleid” van de huidige president Lenín Moreno terug te draaien en te heronderhandelen met het IMF over de voorwaarden en terugbetaling van de lening van 6,5 miljard dollar (zo’n 5,4 miljard euro) die Ecuador vorig jaar sloot. De socialistische politicus was eerder minister onder de voor corruptie veroordeelde en tegenwoordig in België wonende oud-president Rafael Correa, die zelf niet mee mocht doen aan de verkiezingen.

Lees ook: Voormalig president Ecuador veroordeeld voor corruptie

Vooral daardoor is Ecuador tot op het bot verdeeld over Arauz. Door het ene deel van het Zuid-Amerikaanse land wordt hij gezien als de marionet van Correa die Ecuador het huiveringwekkende pad van Venezuela zal laten inslaan. Door het andere deel, bestaande uit vooral het armere segment van de bevolking - de zogeheten correístas - wordt Aruaz gezien als de man die de strijd tegen ongelijkheid kan voortzetten, die Correa van 2007 tot 2017 heeft gevoerd. Zo belooft hij een miljoen arme families een eenmalige uitkering van duizend dollar (zo’n 830 euro), gratis internet voor scholieren en studenten en een gerichte aanpak van de enorme jeugdwerkloosheid.

Inheemse of rechtse tegenkandidaat

Yaku Pérez, de leider van de inheemse partij Pachakutik, wordt mogelijk de verrassende tegenkandidaat van Arauz in de tweede ronde. Hij voerde campagne vóór duurzaamheid en een diverse regering met een meerderheid van vrouwen en sprak zich uit tegen mijnbouw en corruptie. De activistische Pérez is populair in landelijke gebieden en onder jongeren vanwege zijn progressieve standpunten. Hij geniet relatief weinig steun in de grote steden Quito en Guayaquil. Hij wil helemaal stoppen met het terugbetalen van de miljardenlening van het IMF.

De andere belangrijke tegenkandidaat Guillermo Lasso haalt de tweede ronde volgens de voorlopige uitslagen net niet, maar dat kan nog veranderen. Hij hamerde in zijn campagne op werk, werk en nog eens werk, en op het verhogen van de olieproductie en het binnenhalen van buitenlandse investeringen. De voor de coronacrisis, mede door de gedaalde olieprijzen, ook al in zwaar weer verkerende economie, zal volgens hem onder het socialisme alleen nog maar verder in de problemen komen. De 65-jarige Lasso haalde al twee keer eerder de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. In 2013 verloor hij ruim van Rafael Correa en in 2017 werd hij met een minimaal verschil verslagen door Lenín Moreno.

Ongeacht wie in april tot president wordt verkozen, diegene wacht een enorm karwei om Ecuador uit de huidige diepe sociale, economische en gezondheidscrisis te leiden. Het presidentschap begint met een lege schatkist, een wurgende IMF-lening en het land moet nog wachten - zeker tot het najaar - op voldoende coronavaccins om de economie en alle sinds maart vorig jaar gesloten scholen en universiteiten weer volledig te kunnen openen.

Dit bericht is om 3.35 uur geactualiseerd met de uitslag van de eerste snelle telling door kiesraad CNE.