Maandag code oranje, Rijkswaterstaat adviseert niet de weg op te gaan

Het KNMI heeft code oranje afgegeven van middernacht tot maandag 12 uur. Dat betekent dat er een grote kans is op gevaarlijk of extreem weer, waarbij de impact groot is en er kans is op schade en veel overlast. Het KNMI waarschuwt vooral voor gladheid.

Deze zondag geldt code rood, maar vanuit het zuiden neemt de sneeuw gedurende de middag af. Er kan nog 1 tot 3 centimeter extra sneeuw vallen volgens het KNMI. Maandag overdag blijft het bewolkt met vooral in het zuiden van Nederland nog lichte sneeuw. Er valt maximaal 2 centimeter sneeuw. Het wordt zeer koud met een maximumtemperatuur rond -5 graden.

Rijkswaterstaat roept op om maandagochtend niet de weg op te gaan. De dienst zegt tot nu toe al ruim 25,5 miljoen kilo zout gestrooid te hebben. „We gaan net zo lang door met strooien tot de wegen weer zwart zijn”, aldus gladheidscoördinator Jan Rients Slippens.

Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) is er voorlopig nog genoeg zout, maar is het „alle hens aan dek”. Ook de minister roept op om thuis te blijven als het kan.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Treinen en bussen gestremd en sommige basisscholen maandag alsnog dicht