Penney de Jager als Uncle Sam: foto’s Jan Henderik naar archief

Fotografie Het volledige fotoarchief van de Rotterdamse fotograaf Jan Henderik (1935-2018) is overgedragen aan het Stadsarchief Rotterdam.

Penney de Jager als Uncle Sam
Penney de Jager als Uncle Sam Foto Jan Henderik

Het is een geweldige foto van Penney de Jager – de Penney de Jager van het Penney de Jager Ballet – die de Rotterdamse fotograaf Jan Henderik (1935-2018) van haar maakte in de jaren zeventig. Van Henderik is het volledige fotoarchief overgedragen aan Stadsarchief Rotterdam, meldt het vrijdag verspreidde persbericht van het stadsarchief.

De foto van Penney de Jager doet een beetje denken aan de Uncle Sam poster met ‘I Want You, for US Army’. Het is een ironische verwijzing wanneer je bedenkt dat deze foto met Penney de Jager gemaakt werd voor het Uitzendbureau Content. Henderik maakte vaker reclamefoto’s. Hij was artdirector voor reclamebureau Lintas en werkte daarnaast in opdracht als reclamefotograaf voor onder meer Het Rode Kruis, Uitzendbureau Content en Lips. Ook voor NRC en de VIVA fotografeerde hij, net als voor het modetijdschrift Avenue.

De foto’s van Henderik in dat blad draaiden niet altijd om de mode zelf. Zo zette hij voor de december-editie van 1978 (thema: glamour) vijf mensen bij elkaar: de mannen in smoking, de vrouwen in witte avondjurken, proostend op het leven. Maar wie de foto bekijkt, let niet op de jurken, maar op de combinatie van uitbundigheid en de grimassen op de gezichten van de modellen.

Henderik is als fotograaf altijd vrij onbekend gebleven. Onterecht vindt fotograaf Vincent Mentzel, want „Jan is echt een ‘wereldfotograaf’. Je wilt je begeven in de wereld die hij vastlegt. Het werk van Jan is een schoolvoorbeeld van betrokken fotografie”, aldus het persbericht van het Stadarchief Rotterdam.