Eerste besmetting met Britse variant op Curaçao, Pfizer trekt vaccinaanvraag India terug

Een politieman in India krijgt een coronavaccin toegediend.
Een politieman in India krijgt een coronavaccin toegediend. Foto Tauseef Mustafa/AFP
  • Voor het eerst is een besmetting met de Britse variant van het coronavirus aangetroffen op Curaçao. Het gaat om een persoon die de afgelopen periode niet gereisd heeft, maar wel in contact is geweest met een reiziger uit Nederland. Dat heeft het RIVM vastgesteld, meldt ANP vrijdag. Naar aanleiding van een eerdere besmetting met de virusmutatie in Aruba besloot ook Curaçao een aantal testmonsters op te sturen naar het RIVM. Het betreft een steekproef, dus de kans is aanwezig dat ondertussen meer mensen op Curaçao de besmettelijke Britse variant hebben opgelopen.
  • De Amerikaanse farmaceut Pfizer heeft de eerder ingediende goedkeuringsaanvraag voor het eigen coronavaccin in India teruggetrokken, meldt persbureau Reuters vrijdag. De Indiase gezondheidsautoriteiten zouden Pfizer hebben gevraagd om aanvullende documenten en informatie, waarop de farmaceut besloot zich voor nu terug te trekken. Om welke aanvullende informatie de Indiase autoriteiten verzochten, is niet duidelijk. Pfizer heeft Reuters laten weten later opnieuw een aanvraag in te dienen. Het land telt ruim 1,3 miljard inwoners en is al begonnen met het inenten van bewoners met een middel van eigen bodem.
  • Hongarije begint mogelijk volgende week aan het inenten van de bevolking met het Spoetnik V-vaccin. Dat heeft premier Viktor Orbán vrijdag bekendgemaakt, zo melden internationale persbureaus. Hongarije heeft ongeveer twee miljoen doses van het vaccin van Russische makelij besteld, goed voor het inenten van één miljoen mensen. De bestelling is enigszins omstreden, omdat Hongarije breekt met de EU-lijn om gezamenlijk vaccins in te kopen. Ook was lang niet duidelijk hoe effectief het vaccin precies is. Wetenschappelijk tijdschrift The Lancet concludeerde deze week dat met mogelijk voor bijna 92 procent effectief is tegen het coronavirus.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Sterfte iets gedaald, nog wel sprake van oversterfte