Dit zijn de kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen

Verkiezingen Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Nog altijd staan er minder vrouwen dan mannen op de kandidatenlijsten van partijen, maar de top van de lijsten is meer in balans. Opvallend veel kandidaten komen uit Amsterdam en Den Haag.


NRC verzamelde gegevens over alle kandidaten van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten, onder meer met hulp van Kandidaten2021.nl, een website die inzichtelijk maakt waar kandidaten vandaan komen. De kandidaten van deze dertien partijen maken de meeste kans om een zetel te bemachtigen, omdat ze al bekendheid hebben.


De analyse van de kandidatenlijsten

Alle kandidaten
Dit zijn de 642 kandidaten van de dertien partijen in de Tweede Kamer die meedoen met de verkiezingen in alle twintig kieskringen, inclusief Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Kandidaten per partij
De partijen met zestien zetels of meer mogen tachtig kandidaten op hun lijst zetten. Kleinere partijen maximaal vijftig. Per kieskring kunnen partijen wel verschillende kandidaten op de lijst zetten in de hoop dat iemand uit de regio meer stemmen trekt.

Man/vrouw algemeen
In totaal doen 240 vrouwen en 402 mannen mee, 37 procent is dus vrouw. Dat percentage is hoger dan in de huidige Tweede Kamer, waar 31,5 procent vrouw is.

Man/vrouw per partij
Maar de verhouding verschilt per partij. Zo heeft de SGP geen enkele vrouw op de lijst staan. De PvdD heeft relatief de meeste vrouwen; bijna twee op de drie kandidaten is een vrouw.

Man/vrouw top tien
In de top-tien van alle partijen zitten gemiddeld net iets meer vrouwen, 40 procent, dan er in totaal op de lijsten staan, 37 procent. De VVD heeft bijvoorbeeld relatief weinig vrouwen op de lijst staan, 34 procent, maar wel zes vrouwen in de top-tien.

Leeftijden
De gemiddelde leeftijd van de kandidaten is 44 jaar. Dat is jonger dan nu in de Tweede Kamer, waar de gemiddelde leeftijd 48 jaar is.

Leeftijd per partij
De partij met de jongste kandidaten is Denk. Zij zijn gemiddeld 37 jaar en 10 maanden. De oudste kandidaten zijn te vinden bij 50Plus, gemiddeld bijna 64 jaar oud.

Kaart
Zo zijn de kandidaten verdeeld over het land. De meeste kandidaten komen uit Amsterdam, 11,5 procent, en Den Haag, 8 procent. Uit Rotterdam komen relatief weinig kandidaten, 3,6 procent. Twaalf kandidaten wonen in het buitenland.