Zeker 147 mensen opgepakt na staatsgreep Myanmar

Staatsgreep Het gaat volgens een lokale organisatie onder meer om activisten en overheidsfunctionarissen van de afgezette regering van Aung San Suu Kyi.
Politie op straat in Yangon op 4 februari.
Politie op straat in Yangon op 4 februari. Foto: STR/AFP

Sinds de staatsgreep van afgelopen maandag zijn in Myanmar ten minste 147 mensen gearresteerd. Het gaat onder meer om activisten en overheidsfunctionarissen van de afgezette regering van Aung San Suu Kyi. Dat heeft de Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) donderdag laten weten aan persbureau Reuters.

Volgens de AAPP, die het aantal politieke gevangenen in Myanmar bijhoudt sinds het tijdperk van de vorige junta, zijn 133 overheidsfunctionarissen en veertien activisten vastgezet. De man van een lokale overheidsfunctionaris livestreamde eerder deze week haar arrestatie via Facebook.

Volgens persbureau Reuters is de toegang tot Facebook sinds donderdag geblokkeerd in het land en heeft het leger een belangrijk televisiestation op zwart gezet. Het ministerie van Communicatie en Informatie verwacht dat de toegang tot het socialemediaplatform zeker tot zondag 7 februari verboden blijft, omdat gebruikers „nepnieuws en verkeerde informatie verspreidden en misverstanden veroorzaakten”. Facebook werd gebruikt door activisten om demonstraties tegen de staatsgreep te organiseren.

In Yangon, de voormalige hoofdstad van Myanmar, werd de afgelopen avonden door inwoners geprotesteerd tegen de militaire dictatuur door op potten en pannen te slaan. Ook reden automobilisten toeterend door de straten.

Twitter avatar hannayuri_twt Hanna Yuri (유리) Second day of Yangon residents bang their pots and pans to protest the military coup in Myanmar!
It is happening now! „It is a Myanmar tradition to drive away evil or bad karma by beating tin or metal buckets” #SaveMyanmar
#RejectTheMilitary
#AungSanSuuKyi_government https://t.co/oFT01lSYEN
Lees ook: In Myanmar heeft het leger genoeg van de flirt met democratie