Slob: veel meer kinderen blijven dit jaar misschien zitten

Examenleerlingen in een middelbare school.
Examenleerlingen in een middelbare school. Foto Vincent Jannink/ANP

Dit jaar hebben veel meer kinderen moeite om hun schooljaar goed door te komen dan normaal en blijven misschien zitten. Dat zegt demissionair minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, ChristenUnie) donderdag in De Telegraaf. Slob vraagt kinderen, tieners, hun ouders en docenten om „ontspannen om te gaan” met dit bericht. „Het is natuurlijk niet leuk. Maar ja, corona is sowieso niet leuk.”

„We hebben even gedacht dat het ons zou lukken om in dit schooljaar alle problemen weg te werken. Dat moment zijn we gepasseerd”, zegt Slob tegen de krant. Een deel zal opgevangen kunnen worden met inhaalprogramma’s, maar een ander deel van de jongeren zal een jaar over moeten doen. Als het aan de bewindsman ligt, is dat geen verdrietig nieuws: „Terug op school, waar je met leeftijdsgenoten bij elkaar bent, dat is toch het allermooiste?”

Afgelopen dinsdag speelde nog de discussie of de eindtoetsen soms versimpeld moesten worden, zodat meer leerlingen deze kunnen halen - ondanks hun achterstand. Nu zegt Slob hierover: „Nee, daar helpen we kinderen en jongeren niet mee. Zoiets zou heel versluierend werken, omdat je dan niet meer weet waar ze staan.”

Lees ook: Moet de groep 8-toets worden aangepast op leerachterstanden?

Correctie (5 februari 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Arie Slob tegen De Telegraaf had gezegd dat ‘veel meer scholieren’ zouden blijven zitten. In het interview op de site van de krant stond donderdag dat de minister dat had gezegd, maar zijn woordvoerder sprak dat vrijdag tegen. De citaten van de minister laten wel zien dat het risico op zittenblijven die schooljaar groter is. Deze update is daarop aangepast.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Inmiddels vijf verdachten aangehouden voor datalek GGD