Pand Delfshaven gekraakt uit protest minimumloon en wonen

Minimumloon De actiegroep kraakt als protest tegen de behandeling van de inwoners met lage inkomens. Over hoe ze wonen en wat ze verdienen.

Direct na het innemen van het pand gingen de banners uit.
Direct na het innemen van het pand gingen de banners uit. Foto Marko de Haan

Een groep Rotterdammers kraakt sinds vorige week zaterdag een leegstaand pand in Delfshaven. De groep die zich ‘Rotterdam voor 14’ noemt (14 euro als hoger minimumloon) wil daarmee een statement maken voor een hoger minimumloon en tegen het Rotterdamse woonbeleid.

„Rotterdam wordt steeds minder betaalbaar, sociale huurwoningen worden slecht onderhouden, gesloopt en maken plaats voor dure woningen. De huurprijzen stijgen nergens zo hard als in Rotterdam. Zo worden mensen met een minimuminkomen de stad uit geduwd”, schrijven de actievoerders op hun flyers.

Actievoerder Niek de Kleijn: „Bij het verbeteren van de stad wordt simpelweg niet geluisterd naar, of rekening gehouden met, minderbedeelden. In de hoop dat dit verandert kraken wij het pand. We willen het niet alleen als woonruimte gebruiken, maar ook iets betekenen voor de buurt en de oude functie van het pand, buurthuis, in ere herstellen. Leegstand is zonde.”

De Rotterdamse Tweebosbuurt: probleem voor links en rechts

Ook strijdt de club voor een verhoging van het minimumloon. De Kleijn: „De huurkosten stijgen, maar het inkomen stijgt niet mee. Zo raken mensen in de knel.” De 46-jarige Fleur Gouw, betrokken bij de acties, moet leven van dat minimumloon. „De afgelopen jaren is dat steeds moeilijker geworden. Ik werk, slaap en eet. Geld voor nieuwe kleding of een vakantie heb ik niet. Een hoger minimumloon zou me ruimte geven.”

Uit het systeemplafond van het gebouw hangt bedrading, de deuren naar de meterkast staan open. Vlak naast de meterkast, op de benedenverdieping, laten lekkages plassen achter. Het water is afgesloten, dus naast het toilet staat een grote emmer water. De Kleijn: „Hoe lang het precies leeg staat weten we niet, maar het moet al even zijn: we vonden een chocoladeletter die in 2012 over de datum ging.”

„Het was wel even schrikken voor de buren toen wij dit pand betrokken”, zegt kraker Otto, die zijn twee waakse chihuahua’s Beni en Patser heeft meegenomen toen hij afgelopen zaterdag zijn intrek nam in het pand. Het was een kwestie van naar binnen stappen en banners ophangen. „Wij konden onze actie niet vooraf aankondigen, maar zodra we erin trokken deelden we flyers met onze plannen en kregen we steun, dat vinden we belangrijk.”

Steun uit verschillende hoeken

De krakers gebruiken de eerste verdieping als woonruimte, daar wordt de kou verdreven met een heater en liggen opblaasbedden en matrassen. „Uiteindelijk willen we hier als vrijwilligers weer iets moois van maken, waar kinderen spelletjes kunnen doen en hun ouders koffie kunnen drinken”, zegt Otto. Op de bovenste verdieping is een ruimte die dienst zou kunnen doen als woonruimte. De Kleijn: „We hopen dat we op de bovenste verdieping een gezin kunnen huisvesten dat geen huis kan vinden in Rotterdam.

De actie krijgt steun vanuit verschillende hoeken, onder meer van FNV Lokaal en Stichting Huurders Rotterdam Vestia. Ook stadssocioloog van de Erasmus Universiteit Gwen van Eijk steunt de actie met het netwerk ‘Recht op de Stad’, een netwerk waar onder meer de actiegroepen uit de Tweebosbuurt deel van uit maken.

Eerlijker woonbeleid

Van Eijk doet onderzoek naar hoe beleid, politiek en wetgeving omgaat met ongelijkheid. „Rotterdam verdient een eerlijker woonbeleid. Het is zeker zo dat in sommige wijken verbetering nodig is, maar dat kan ook in overleg met bewoners. Met de huidige visie in de hand wordt naar minderbedeelde Rotterdammers simpelweg niet geluisterd; op een dag krijg je doodleuk te horen: doei, je mag hier niet meer wonen. Ze worden niet als mensen met een leven gezien, dat is heel kwalijk.”

Onlangs hield de gemeenteraad de sloop van 216 woningen aan de Fazantstraat tegen. Van Eijk ziet dat niet als een kentering in het gemeentebeleid. „Het leek erop dat de partijen die de sloop tegenhielden zich alleen hadden vergist in wie er woonde.” De grotere beleidslijnen bleven. „Het beleid van de gemeente staat in het teken van de stad zo aantrekkelijk mogelijk maken, om er zoveel mogelijk geld mee te verdienen. De citymarketing is daar een voorbeeld van. Maar dat gaat ten koste van Rotterdammers, met name minderbedeelden.”

Woonbron, eigenaar van het pand, zegt verrast te zijn door de actie. „Normaal gesproken wordt bij een dergelijke actie contact met ons opgenomen, dat is nu niet gebeurd.” Volgens de woordvoerder van Woonbron staat het pand sinds 2015 leeg en lukte het ze niet om huurders voor het pand te vinden. Maken de plannen van de krakers kans? „Per maart 2021 is het pand verkocht.” Aan wie kan ze niet zeggen.