Het Blad van februari 2021

Inhoudsopgave Het Blad bij NRC is het maandelijkse magazine bij de weekendkrant. Met deze maand onder meer een dubbelinterview met Leo Blokhuis en Ricky Koole en een verhaal over een voetballer die (te) veel nadenkt.

Veel lezers van Voetbal International bladeren als eerste naar ‘Persoonlijk’, de rubriek waarin voetballers wat standaardvragen beantwoorden. Favoriete eten, mooiste stadion, dat soort dingen. En ook: wat ze lezen. Dat valt meestal tegen. Sommigen noemen een voetbalbiografie, anderen hebben er ‘geen geduld voor’.

Viktor Fischer was anders. Als 18-jarige Ajacied zei hij al veel te lezen. Meest recent, toen: American Psycho van Bret Easton Ellis.

Toen de jonge schrijver Sofie Lakmaker – mede gefascineerd door dat beeld van de atypische profvoetballer – onlangs voor Het Blad naar Kopenhagen ging, waar Fischer tegenwoordig voetbalt, raadden ze elkaar ook boeken aan. Hij vertelde dat hij de Franse schrijver Édouard Levé net gelezen had, zij begon over Salinger’s klassieker The Catcher in the Rye.

Nu heeft zij Levé net in huis gehaald, en hij mailde haar vorige maand dat hij aan de avonturen van Holden Caulfield begonnen is.


p.zantingh@nrc.nl